Előfizetés

Újabb feljelentést tettek a Viking kapitánya ellen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.03. 19:12

Fotó: Mónus Márton / MTI
A Hableány elhunyt kapitányának ügyvédje a Viking Sigyn mögött haladó másik szállodahajó kapitánya ellen is feljelentést tett.
Hamis tanúzás és hamis vád miatt újabb feljelentés tettek a Viking Sigyn hajóskapitánya ellen - hangzott el az ATV Híradójában. A legújabb szakértői vélemények alapján, az egyik magyar sértett jogi képviselője a rendőrséghez fordult – mert úgy látja, a férfi vallomásában valótlan dolgokat állított.  Gulyás Krisztián, a Hableány elhunyt kapitányának ügyvédje szerint azonban
nem csak a Viking Sigyn kapitánya hibázott, hanem a baleset idején arra közlekedő másik szállodahajó kapitánya is, ezért őt is feljelentette segítségnyújtás elmulasztása miatt.

A napokban Gulyás is megkapta az összesített nautikai és műszaki szakértői véleményt. A magyar kapitány családjának ügyvédje szerint ebben mind a három bűncselekményt alátámasztó információk vannak.
„Akkor már tudta, hogy ember van a vízben, azt is tudta, hogy hol, neki félre kellett volna állnia és azonnal meg kellett volna kezdenie a mentést. Ehhez képest nem így tett, sőt bele gázolt gyakorlatilag, a baleset helyszínébe, ahol már emberek voltak a vízben”

- fejtette ki Gulyás.
A csatorna megkereste a 64 éves Jurij C. jogi képviselőjét, Tóth M. Gábor levélben válaszolt. Azt írta: egyelőre nem értesítették a két feljelentésről, de hozzáteszi, hogy azt is a sajtóból tudta meg, hogy újabb gyanúsítást akarnak védencével közölni és, hogy kezdeményezik újból a letartóztatását.
Szerinte mivel ügyfele az eljárásban gyanúsított, önmagában kizárja a hamis tanúzás miatti felelősségre vonhatóságát. Továbbá a hamis vád egyetlen elkövetési magatartását sem valósította meg az eddigi vallomástételei során.

Újra elrendelték az ukrán hajóskapitány letartóztatását

Az ügyvéd elmondta: a bíróság a szökés, elrejtőzés, valamint a bizonyítás megnehezítésének, meghiúsításának veszélyére hivatkozva rendelte el védence letartóztatását 30 napra. Hozzátette: fellebbeznek a döntés ellen. Jurij C. letartóztatását kedden indítványozta a Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség. Az ügyben új fejleményként jelölte meg, hogy a megalapozott gyanú tárgyát képező bűncselekmények köre bővült, a nyomozó hatóság 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásának a veszélyhelyzetet előidéző által elkövetett bűntettével is meggyanúsította a gyanúsítottat.Emellett az ügyészség álláspontja szerint a kényszerintézkedésnek több különös oka is fennáll, csak így biztosítható ugyanis a hajóskapitány jelenléte az eljárásban, valamint kizárólag így akadályozható meg a bizonyítás megnehezítése vagy meghiúsítása. 

Elgázolt egy embert a HÉV Ráckeve és Szigetszentmárton között

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.03. 19:02

Fotó: Országos Mentőszolgálat
A helyszínre mentők is érkeztek.
Elgázolt egy embert a HÉV szombat délután Ráckeve és Szigetszentmárton között, a nyílt pályán. A balesethez a szigetszentmiklósi hivatásos, a ráckevei önkormányzati és a kis-szigeti önkéntes tűzoltókat riasztották, akik megkezdték a műszaki mentési munkálatokat. A helyszínre mentők is érkeztek – írja a Katasztrófavédelem.

A DNS-vizsgálatok után már biztosra vehető, hogy a 15 éves Alexandrát gyilkolták meg

MTI
Publikálás dátuma
2019.08.03. 13:10
ROMANIA-CRIME-PROTEST
Fotó: DANIEL MIHAILESCU / AFP
A genetikai vizsgálatok igazolták, hogy az ő elszenesedett csontjait találták meg a gyanúsított házában.
Bizonyossá vált, hogy nincs életben a múlt héten elrabolt, a gyanú szerint nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett 15 éves Alexandra Macesanu, miután az igazságügyi orvostani intézet által végzett DNS-vizsgálat kimutatta, hogy az ő elszenesedett csontjait találták meg a gyanúsított házában. Erről tájékoztatta a közvéleményt a nyomozást irányító szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) szombaton kiadott közleményében. A vádhatóság péntek este kapta meg a genetikai vizsgálat eredményét, amelyről - törvényes kötelezettségének és a szülők kérésének is megfelelően - először az áldozat családját értesítették. 
A DNS-vizsgálat kimutatta, hogy a gyanúsított házából összegyűjtött emberi maradványok egyetlen személytől származnak, azonosításukat pedig a szülők genetikai profilja alapján végezték el.

A múlt héten szerdán elrabolt 15 éves Alexandra ügye hatalmas közfelháborodást keltett Romániában, miután kiderült, hogy hiába hívta többször is a 112-es segélyhívószámot, a rendőrök nem hittek neki, kioktatták, a hatóságok nem voltak képesek idejében azonosítani a hívás helyét, és közbelépni, hogy megmentsék az életét.  
A gyilkosságot vasárnap beismerte az ügyben gyanúsított, előzetes letartóztatásban lévő 66 éves Gheorghe Dinca, de a holttest - amelyről a gyanúsított azt állította, hogy elégette - nem került elő,

így addig nem lehetett biztosra venni, hogy a lány nincs életben, amíg be nem fejeződött a házkutatás során talált elszenesedett csontok és fogak antropológiai-, illetve DNS-vizsgálata. Az ügy miatt előbb a román rendőrség országos és Olt megyei parancsnokát menesztették tisztségéből, hétfőn lemondott a segélyhívót működtető különleges távközlési szolgálat (STS) vezetője, kedden pedig a belügyminiszter is. 
Pénteken az oktatási miniszter is belebukott a botrányba, miután egy érzéketlen, az áldozatot hibáztató megjegyzése miatt a kormányfő leváltotta tisztségéből.

Bár Viorica Dancila miniszterelnök egy dörgedelmes sajtónyilatkozatában „hadat üzent a bűnözésnek”, a román média szerint nem kizárt, hogy a kormány egésze belebukik a botrányba, miként 2015-ben az akkor tisztségben lévő Ponta-kabinet is egy szórakozóhelyen bekövetkezett, több mint 60 emberéletet követelő tűzvész miatt kialakult közfelháborodásra hivatkozva mondott le.