Előfizetés

A DNS-vizsgálatok után már biztosra vehető, hogy a 15 éves Alexandrát gyilkolták meg

MTI
Publikálás dátuma
2019.08.03. 13:10
ROMANIA-CRIME-PROTEST
Fotó: DANIEL MIHAILESCU / AFP
A genetikai vizsgálatok igazolták, hogy az ő elszenesedett csontjait találták meg a gyanúsított házában.
Bizonyossá vált, hogy nincs életben a múlt héten elrabolt, a gyanú szerint nemi erőszak és gyilkosság áldozatául esett 15 éves Alexandra Macesanu, miután az igazságügyi orvostani intézet által végzett DNS-vizsgálat kimutatta, hogy az ő elszenesedett csontjait találták meg a gyanúsított házában. Erről tájékoztatta a közvéleményt a nyomozást irányító szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) szombaton kiadott közleményében. A vádhatóság péntek este kapta meg a genetikai vizsgálat eredményét, amelyről - törvényes kötelezettségének és a szülők kérésének is megfelelően - először az áldozat családját értesítették. 
A DNS-vizsgálat kimutatta, hogy a gyanúsított házából összegyűjtött emberi maradványok egyetlen személytől származnak, azonosításukat pedig a szülők genetikai profilja alapján végezték el.

A múlt héten szerdán elrabolt 15 éves Alexandra ügye hatalmas közfelháborodást keltett Romániában, miután kiderült, hogy hiába hívta többször is a 112-es segélyhívószámot, a rendőrök nem hittek neki, kioktatták, a hatóságok nem voltak képesek idejében azonosítani a hívás helyét, és közbelépni, hogy megmentsék az életét.  
A gyilkosságot vasárnap beismerte az ügyben gyanúsított, előzetes letartóztatásban lévő 66 éves Gheorghe Dinca, de a holttest - amelyről a gyanúsított azt állította, hogy elégette - nem került elő,

így addig nem lehetett biztosra venni, hogy a lány nincs életben, amíg be nem fejeződött a házkutatás során talált elszenesedett csontok és fogak antropológiai-, illetve DNS-vizsgálata. Az ügy miatt előbb a román rendőrség országos és Olt megyei parancsnokát menesztették tisztségéből, hétfőn lemondott a segélyhívót működtető különleges távközlési szolgálat (STS) vezetője, kedden pedig a belügyminiszter is. 
Pénteken az oktatási miniszter is belebukott a botrányba, miután egy érzéketlen, az áldozatot hibáztató megjegyzése miatt a kormányfő leváltotta tisztségéből.

Bár Viorica Dancila miniszterelnök egy dörgedelmes sajtónyilatkozatában „hadat üzent a bűnözésnek”, a román média szerint nem kizárt, hogy a kormány egésze belebukik a botrányba, miként 2015-ben az akkor tisztségben lévő Ponta-kabinet is egy szórakozóhelyen bekövetkezett, több mint 60 emberéletet követelő tűzvész miatt kialakult közfelháborodásra hivatkozva mondott le.

Újabb bizonyítékok kerültek elő a VV Fanni-ügyben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.08.03. 11:11

Fotó: Facebook
Lezárta a nyomozást a rendőrség az egykori villalakó halálának ügyében – értesült a Blikk.
A lap úgy tudja, a nyomozó hatóság vádemelési javaslattal adta át a nyomozati iratokat az ügyészségnek, azaz – amennyiben az ügyészség így határoz – hamarosan emberölés vádjával állhat bíróság elé a június közepe óta házi őrizetben lévő B. László. A Blikk információi szerint a másfél éve tartó nyomozás során nemrég újabb bizonyítékok kerültek elő, amelyek alátámaszthatják a nyomozók gyanúját, hogy a korábban a Való Világban szereplő Novozánszki Fanni 2017-es novemberi eltűnése után őrizetbe vett férfinak a lány esetleges halálához is lehet köze. – Számomra természetes, hogy a vádemelési javaslatban emberölés szerepel, függetlenül attól, hogy kiengedték a gyanúsítottat a börtönből – mondta lapnak a Novozánszki család ügyvédje, dr. Lichy József. – A gyanúsítottnak és képviselőjének 30 nap áll a rendelkezésére, hogy újabb nyomozati cselekményt vagy egyéb eljárást indítványozzon. Minden bizonnyal élnek majd a lehetőséggel, ezt pedig meg kell várnia az ügyésznek. Ugyan a lányt továbbra is eltűntként kezelik, Fanni családja is örül, hogy lezárult a nyomozás.

Tömeges ütközés az M1-es autópályán

MTI
Publikálás dátuma
2019.08.03. 10:12
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Hét autó ütközött össze, három személy könnyebben megsérült
Tömeges ütközés történt az M1-es autópálya Budapest felé vezető oldalán Ács térségében szombat reggel, a belső sávot lezárták, torlódásra kell számítani - közölte a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI-vel. Gányai Balázs elmondása szerint hét autó ütközött össze, három személy könnyebben megsérült, a forgalom a külső és a műszaki sávon halad. Jenei Krisztián, a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője nyolc érintett autót említve arról tájékoztatott, hogy a járművek a belső forgalmi sávot 150-200 méter hosszan foglalják el.