Előfizetés

„Az e-sport létjogosultsága megkérdőjelezhetetlen” – Otthoni szórakozásból komoly munka lett

Korom Milán
Publikálás dátuma
2019.08.03. 13:00
A korábbi zenész-énekes az e-sportban tör a csúcsra
Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
Bereznay Dániel tavaly második lett a virtuális Forma-1-es világbajnokságon, idén csapatot váltva célozza meg a győzelmet.
A 19 éves Bereznay Dánielt két éve egy kereskedelmi televízió zenei tehetségkutatójában ismerhette meg az ország, énekléssel, gitározással már csak hobbi szinten foglalkozik, tavaly viszont e-sportolóként második lett a virtuális Forma-1 világbajnokságon.
„Hétéves korom óta játszom autós játékokkal, egyből kormánnyal” – elevenítette fel pályafutása első szárnypróbálgatásait Bereznay, aki 13 évesen már magyar bajnokságot nyert. Mint mesélte, a virtuális autóversenyzést egészen olcsón el lehet kezdeni, az első kormány- és pedálszettjét nyolcezer forintért szerezte be.
A 2017-ben életre hívott e-sport világbajnokság selejtezőin részt vett, a legjobb negyven közé be is került, az áttörést azonban tavaly érte el. 2018-ban 66 ezer versenyző közül választotta ki a Mercedes, két futamot is sikerült megnyernie, s csapattársa, Brendon Leigh mögött másodikként zárta a szezont.
Egy évben 1200-1300 órát játszik, ami napi 4-5 órának felel meg, de a bajnokságok kezdete előtt nem egyszer 8-10 órát is gyakorol. Erre pedig már csak azért is szükség van, mert minden évben új játékon mérik össze erejüket, a trükköket újra kell tanulni, a beállítások kombinációja pedig akkora – valamennyiszer tíz a huszonharmadikon –, hogy mindet képtelenség végig próbálni.
„Fontos hogy kipihent, egészséges legyen az ember. Magas nyomás alatt ezred és századmásodpercek alatt kell döntéseket meghoznunk” – magyarázza Bereznay, aki rendszeresen sportol és az étkezésére is odafigyel, hogy megfelelő állóképességgel rendelkezzen. A kormányon és a pedálon keresztül a G-erőn kívül minden valós erőt éreznek a pilóták, az élő versenyeken remeg a színpad, fotósok villognak a szemükbe, mozognak előttük a kamerák, ezért egyensúly gyakorlatokat is végez.
Bereznay az elmúlt egy évben többször is megfordult a Mercedes brackley-i bázisán, így lehetősége nyílt arra, hogy Lewis Hamiltonnal és Valtteri Bottasszal is találkozzon. Szerződése a nyáron lejárt, ő pedig úgy döntött, a 2019-es idénynek már az Alfa Romeo színeiben vág neki. A Brit Nagydíjat új istállója motorhome-jában tekintette meg, ahol megismerkedett munkatársaival, köztük Kimi Räikkönennel és Antonio Giovinazzival.
„A teljesítmény csak a jéghegy csúcsa, az e-sport tavaly még nem volt annyira összeszedett a Mercedesnél” – fogalmazott a csapatváltással kapcsolatban Bereznay, aki új alakulatában több lehetőséget lát, ráadásul a fizetése is kedvezőbb. Utóbbiról részleteteket nem árulhatott el, ám úgy fogalmazott, külföldi cégnek dolgozva nem túl magas a keresete, Magyarországon élve viszont egészen kedvezőnek mondható.
Bereznay szeretne minél tovább versenyezni, de élete későbbi szakaszára is tudatosan készül. „Az e-sport létjogosultsága megkérdőjelezhetetlen, idén már 109 ezren akartak bekerülni a legjobb 20 közé. Szeretnék minél tovább az elit tagja maradni, ez csak rajtam múlik, hiszen az autók teljesítménye ugyanaz. Ha jó vagyok, kapkodni fognak értem, ha nem akkor elküldenek”– magyarázta Bereznay, aki azt sem zárja ki, hogy Michelisz Norberthez, Kiss Norberthez vagy Wéber Gáborhoz hasonlóan – akik szintén szimulátoron kezdtek – kipróbálja magát egy valódi autóverseny sorozatban, 202 centis magassága ugyanakkor limitálja a lehetőségeit.
Bereznayt néhány hete felvették a Kodolányi János Egyetem kommunikáció és médiatudomány szakára, azonban halasztani fog, hogy az e-sportra koncentrálhasson. „Elsősorban nem a diplomában hiszek, számomra a referencia sokkal többet ér. Engem az eredményeimért vegyenek meg” – mondta Bereznay, aki később szakkomentátorként, riporterként, személyi trénerként vagy rendezvényszervezőként is el tudná képzelni magát az e-sport világában.
Úgy véli, egy jó e-sportoló a későbbiekben berúghat olyan ajtókat is, amikről még csak álmodoznak. A nagy gyáraknak költséghatékonyabb szimulátorból kinyerni az adatokat, mint egy valós pályára elutazni, s noha a Forma-1-ben egyelőre még csak ex-pilótákat alkalmaznak, azért folyamatosan változnak a viszonyok. Példaként Enzo Bonitót hozta fel, akik a McLaren e-sportolója. A 24 éves olasz a Techeetah nevű Formula-E csapat szimulátor versenyzője, az ő adatai alapján állítják be a valódi pilóták autóit.
Bereznay a hétvégét az Alfa Romeo „vendégeként” a Hungaroringen tölti, megkérdeztük tőle, milyen futamot vár. – A magyar pálya nem a legegyszerűbb előzés szempontjából, a legtöbb ember pedig az előzést párosítja az izgalom szóhoz. 2014-ben, 15-ben az év futamát rendezték Mogyoródon, remélem idén is hasonlóan izgalmas lesz” – zárta szavait.

Mi is ez a bajnokság?

 A Forma-1 jogtulajdonosa, a Liberty Media és a konzoljáték kiadója, a Codemasters 2017-ben indította el világbajnoki e-sport sorozatát. A versenyzők kezdetben számítógépen, Xbox One-on és PS4-en selejteznek egymás ellen az online térben, a legjobbak egy fizikai helyszínen – azonos körülmények között, csak festésükben eltérő autókkal –, helyi hálózatba kötött számítógépeken mérik össze tudásukat. Az első évben mindenki még önmagát képviselte, legutóbb viszont már a valós gyártók színeiben versenyeztek.

Így néz ki a 2019-es szezon

Az idei világbajnokság 12 pályából áll, szeptembertől decemberig minden hónapban lesz egy alkalom, amikor Angliában, egy E-sport arénában három-három versenyhétvégét teljesítenek – a futam a valós táv 25 százaléka lesz. Utóbbinak az az oka, hogy az e-sport közvetítés időtartama két óra, ebbe próbálnak belesűríteni minél több izgalmas momentumot. A versenyek pontozása pedig megegyezik a valós F1-ével.

Vaduz Liliputban – Az Európa-liga nem osztja meg a figyelmet, lehet töretlenül fókuszálni a bajnokságra

Hegyi Iván írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2019.08.03. 11:10
Nagy harc árán adta meg magát a hősiesen küzdő Fehérvár a liechtensteini Vaduz csapatának
Fotó: Illyés Tibor / MTI
Az európai kupasokk után szombaton kezdődik a labdarúgó NB I 2019/2020-as idénye, az FTC meccsének elhalasztása miatt öt találkozóval.
Lehet, hogy sokan gúnyolnak és kritizálnak majd, de a magam részéről szűnni nem akaró izgalommal várom a labdarúgó NB I mai rajtját. Már csak azért is, mert a főpróba nem sikerült, ám ha az pocsék, akkor az előadás, ugyebár... Két napja a kontinentális kupák előidényének mindhárom magyar résztvevője a kalendáriumra nézett, és annak megfelelően csütörtököt mondott, de ez is csak erősíti bizakodásomat, mert az Európa-liga nem osztja meg a figyelmet, lehet töretlenül fókuszálni a bajnokságra. 
Már majdnem azt írtam, a dekadens Nyugat nem zavar bele a hazai vetélkedésbe, csakhogy a magyar futball nemzetközi szereplését illetően a helyzet Keleten is változatlan, a Honvéd egyetlen akciója a Craiova ellen például az óvás volt. Nem csodálom, hogy Pigliacelli, a román csapat olasz kapusa négyből három ráadás-tizenegyest hárított, mert addig csak pasziánszozott a portájánál, s közben ritkán tapasztalható labdaéhsége támadt. A párbaj nyomán azt is megértem, a kispesti játékosok miért nem lőttek kapura, hiszen abból, ahogyan Kamber, Batik és Banó-Szabó elvégezte a tizenegyest, mindenre lehet következtetni, csak megfelelő rúgótechnikára nem. 
De engem ez sem téveszt meg. Én hiszek a hazai labdarúgást évente értékelő sportközgazdásznak, aki közvetlenül az augusztus első napján bekövetkezett tömeges El-baleset előtt határozottan kijelentette: „Rózsaszín szemüveg nélkül is látható a magyar labdarúgás fejlődése”. E megállapítás helyességét aláhúzza a liechtensteiniek elleni helytállás. Amíg 2006-ban, az UEFA Kupa selejtezőjében az Újpest 0-4, 1-0-lal búcsúzott a Vaduzzal szemben, addig most a Fehérvár hősies harcban, 210 perces gigászi küzdelemben, 1-0, 0-2-vel maradt alul a svájci második liga középcsapata ellen. Leginkább Kovács Zoltán tud különbséget tenni: ő annak idején játékosként, most sportigazgatóként élte át, milyen bonyolult feladat az 5429-es összlakosságú alpesi főváros legjobbjaival felvenni a versenyt.
[Negyvenmilliós kérdés lehetne, miként állt fel annak idején az Újpest. Íme: Balajcza – Vermes, Böjte, Vanczák, Völgyi – Freud (Kőhalmi), Tóth Balázs, Erős, Sándor (Vituska), Tóth Norbert – Kovács (Szőke). Lehet összehasonlítást tenni, vajon mennyivel jobb a Kovácsik – Fiola (Petrjak), Juhász, Elek, Stopira – Nego, Nikolov, Pátkai, Huszti – Scsepovics (Futács), Milanov (Kovács István) összetételű garnitúra. A kimenetel tanúsága szerint két góllal biztosan, de a labdarúgás régi igazsága, hogy egy-egy eredményből nem lehet beható következtetéseket levonni. Két Vaduzból már annál inkább.]
A törpeállami edző amúgy azt nyilatkozta, hogy még életében nem látott olyan sznob csapatot, amilyen a Fehérvár – a jelzőt a fehérvári klub honlapján nem idézték –, de éppen ez a fölényeskedés: a gazdagok lekezelő magatartása a többszörösen hátrányos helyzetű, mélyen alulfinanszírozott, kvalitásait tekintve liliputi vetélytárssal szemben. 
A liechtensteini tréner kinevettette magát, nem úgy, mint a Debrecen szakvezetője, aki a Torino edzőmérkőzései után azt mondta: büszke csapatára. A DVSC volt az egyetlen magyar együttes, amely viszonylag jegyzett futballcsapattal találkozott, és két, egyaránt háromgólos vereséggel, 7-1-es összesítéssel köszönt el Európa hátsó udvarától. Csank János még így tréfált kínjában a jugoszlávoktól elszenvedett 1-7 után 1997-ben: „Azt biztosan nem mondom az öltözőben, hogy szép volt, fiúk...” A debreceni nyilatkozat abszurditására jellemző Walter Mazzari torinói edző értékelése: „Komoly céljaink vannak Európában, ám azok eléréséhez ennél sokkal jobb teljesítményre lesz szükségünk”.
Már megint ez a nyugati gőg... Ne is törődjünk vele, foglalkozzunk inkább az FTC bravúros BL-selejtezős továbbjutásával a máltai Valletta ellenében, és összpontosítsunk arra, ami valóban fontos minékünk: az NB I nyitányára. Félre Torinóval, Craiovával, Vaduzzal, dörzsöljük a tenyerünket olyan csemegék vonzásában, amilyen a Kisvárda–Paks. Hogy esetleg hasonló lesz a színvonal, mint a romániai vagy a liechtensteini vendégjátékon, azaz küzdenie kell az ébren maradásért annak, aki mégis csak bekapcsolja a televíziót? Az ásítót majd Bozsik Péter észre téríti, miért olyan nagyszerű ez.
Rózsaszín szemüveg nélkül.

Az első forduló programja

Szombat: Újpest–Puskás Akadémia 19.30 (Tv: M4 Sport) Mezőkövesd–ZTE  19.30 Kisvárda–Paks 19.30 Vasárnap: Fehérvár–Kaposvár 18 Diósgyőr–Honvéd 18 Az FTC-DVSC találkozót a fővárosiak európai kupaszereplése miatt későbbre halasztották .

Döntőbe jutottak Stollárék Washingtonban

MTI
Publikálás dátuma
2019.08.02. 21:23

Fotó: ROB PRANGE / AFP / DPPI
A páros két sima szettben, 59 perc alatt bizonyult jobbnak ellenfelénél.
Döntőbe jutott Stollár Fanny és az amerikai Maria Sanchez kettőse a washingtoni keménypályás tenisztorna 250 ezer dollár (73 millió forint) összdíjazású női versenyében. A magyar játékos és társa – akiket negyedikként emeltek ki a szervezők – előzőleg a nyolcaddöntőben meccslabdát hárítva 4:6, 6:4, 15-13-ra, döntő rövidítésben verte az amerikai Quinn Gleasont és Ingrid Neelt. Sikerükkel aztán egyből a négy közé jutottak, mivel negyeddöntős riválisuk visszalépett. A pénteki elődöntőben a másodikként rangsorolt kínai Vang Ja-fan és Jang Csao-hszüan volt az ellenfél, Stollárék három brékjüknek köszönhetően két sima szettben, 59 perc alatt bizonyultak jobbnak. A magyar teniszező egyesben a selejtezőben búcsúzott.

Eredmény a WTA honlapja alapján:

Páros, elődöntő: Stollár Fanny, Maria Sanchez (magyar, amerikai, 4.) - Vang Ja-fan, Jang Csao-hszüan (kínai, 2.) 6:3, 6:3 

Kapcsolódó
Győzelemmel kezdtek Stollárék Washingtonban