Mélybe lökte a forintot a dollár kamatvágása

Publikálás dátuma
2019.08.01. 14:51

Fotó: MANDEL NGAN / AFP
Jelentős mértékű dollárerősödéssel  és a részvények árfolyamesésével reagált a piac az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed - magyar idő szerint - szerda esti döntésére. A Fed  0,25 százalékponttal csökkentette a dollár 2008 december óta érvényes kamatát, amely így 2,00-2,25 százalékos lett. A forint árfolyama különösen rosszul viselte el a kamatvágás hírét, a zöldhasúért csütörtökön több, mint 295 forintot is megadtak a devizakereskedők a bankközi piacon. Erre  2017 márciusa óta nem volt példa. A magyar gazdaságra ezzel együtt közvetlen befolyással nincs, hogy mi történik Amerikában, közvetett hatása viszont minden bizonnyal lesz a döntésnek. Az Oroszországtól vásárolt kőolajat és földgázt például amerikai dollárban számoljuk el.  Az amerikai Jerome Powell, a Fed elnöke által bejelentett kamatcsökkentés a várakozásoknak megfelelő volt. Beszámolójából  ugyanakkor azt a következtetést lehet levonni, hogy most nem egy kamatvágási ciklus indult el, hanem csak egy egyszeri eseményről van szó, amit 10 éves szünet után hajtottak végre az amerikai jegybankárok.  Donald Trump amerikai elnök elégedetlen a gazdaság növekedésével, ezért javasolta, hogy az eddigi kamatemelési folyamat forduljon meg. Erre ugyanakkor egyetlen kamatvágás aligha látszik elegendőnek. Trump meggyőződése, hogy választási esélyeit növeli a kamatemelés. Jerome Powell azonban újságírói kérdésre válaszolva tagadta, hogy a Fed engedne bármilyen politikai  nyomásnak. Ugyanakkor elismerte: kihívást jelent a Fed számára, hogy miként reagáljon Trump kereskedelmi háborúja miatt kialakuló világgazdasági feszültségre. "Ilyesmivel korábban nem volt dolgunk, és még mi is tanuljuk, hogy miként alkalmazkodjunk hozzá" - mondta.  Trump nem volt elégedett a kamatcsökkentés mértékével, szokásos kommunikációs felületén, a Twitteren azt írta: Powell "szokásához híven cserben hagyott minket", és "nem kap túl sok segítséget a Fedtől". Szerinte a mostani kamatcsökkentéssel a Fed elismerte: a tavaly év végi emelés elhibázott lépés volt. 
Szerző
Témák
FED

Akár 215 ezer forinttal is többet kereshet egy rendőr Prágában, mint Budapesten

Publikálás dátuma
2019.08.01. 12:45
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Átszámítva nettó 368 ezer forintos kezdő fizetéssel toboroznak rendőröket a cseh fővárosban.
A kezdő bérekre vonatkozó adatok szerint egy helyi szervnél szolgálatba álló, középfokú végzettséggel rendelkező budapesti rendőr 215 ezer forinttal, egy területi szervnél dolgozó tiszthelyettes pedig 203 ezer forinttal keres kevesebbet a prágai rendőröknél – írja a hrportal.hu. A cikk szerint a felsőfokú végzettséggel rendelkező helyi budapesti állomány tagjai 146 ezer, a területi szervnél dolgozók pedig 113 ezer forinttal vihetnek haza kevesebbet, mint prágai kollégáik. A portál felidézi: Prágában utcai plakátokon toborozzák a rendőröket, átszámítva nettó 368 ezer forintos kezdő fizetéssel, míg hazánkban a rendőrségnél önkéntesekkel és túlóráztatással igyekeznek pótolni a hiányzó kollégákat. Mint írják, a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló törvényt (2015. évi XLII. törvény), valamint a szervezeti és iskolai végzettségből adódó differenciákat figyelembe véve a hivatásos állomány tagjának járó illetmény az alábbiak szerint alakul:
  • a kezdő tiszthelyettes állomány nettó fizetése a helyi szervnél 152 950 forint, a területi szervnél 165 785 forint,
  • a kezdő tiszti állomány nettó fizetése a helyi szervnél 222 310 forint, a területi szervnél (beosztási kategóriától függően) 222 310 / 255 759 forint,
  • és a hivatásos állomány tagja az alapilletményén felül béren kívüli juttatásra (cafeteria), illetve – az ellátott feladattól és körülményektől függően – egyéb pótlékokra (nyelvpótlék, éjszakai pótlék, készenléti pótlék) jogosult, továbbá teljesítmény juttatásban részesíthető.
Szerző

Uniós oltalmat kapott a rögös túró

Publikálás dátuma
2019.08.01. 11:45
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az eredetvédettséget csak olyan termék kaphatja meg, amely összetételében vagy előállítási módjában hagyományos.
A rögös túró hagyományos különleges termék védettséget kapott az Európai Bizottságtól – közölte a bejegyzésre vonatkozó kérelmet benyújtó Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az MTI-vel. A közleményben kiemelték:
az eredetvédettséget csak olyan termék kaphatja meg, amely összetételében vagy előállítási módjában hagyományos.

A rögös túró termék kellemesen savanyú, aromás illatú, üdén friss és zamatos ízű, laza rögökbe összeálló, kelvirágra emlékeztető halmazokból álló friss sajt – tette hozzá a szakmai szervezet. Kiemelték, hogy a rögös túró a magyar konyha egyik kedvenc alapanyaga, számos hagyományos étel csak a magyar gasztronómia hagyományos alapanyagának számító termékből készíthető el. Sokféle ételben használják, például túrós palacsinta, túróslepény, túrótorta, túrósrétes, túróslepény, túrógombóc, körözött, túrós csusza, túróspogácsa készítésénél. A Tej Terméktanács közölte azt is, hogy
jelenleg előkészítik az Óvári Sajt uniós védelmére vonatkozó bejegyzési kérelmet és termékleírást

Szerző