Meghalt Oszama bin Laden fia

Publikálás dátuma
2019.08.01. 07:27
A CIA által megszerzett, 2017-es felvétel Hamza bin Ladenről
Fotó: AFP/Federation for Defence of Democracies
Hamza bin Laden lehetett az al-Kaida terrorszervezet új vezetője, az Egyesült Államok nemrég egymillió dolláros vérdíjat adott volna a róla szóló információkért.
 Halott Hamza bin Laden, Oszama bin Ladennek, az al-Kaida terrorszervezet egykori vezetőjének fia - jelentette amerikai kormányzati és hírszerzési forrásokra hivatkozva az NBC televízió. Donald Trump amerikai elnök nem akarta kommentálni az információkat. 
A három idézett, névtelenül nyilatkozó tisztségviselők nem szolgált részletekkel arról, hogy Hamza bin Laden hol és mikor halt meg, sem pedig arról, hogy halálához köze van-e az Egyesült Államoknak - írja az MTI.
Az NBC emlékeztetett arra, hogy az amerikai külügyminisztérium februárban egymillió dolláros vérdíjat ajánlott fel annak, aki információkat tud nyújtani Hamza bin Ladenről.

Amerikai hírszerzési értesülések szerint ugyanis Hamza bin Laden volt a terrorszervezet új vezetője, apja - akivel 2011-ben a pakisztáni Abbottábád városkában amerikai kommandósok végeztek - állítólag kifejezetten erre képezte ki.  
Az újságírók megkérdezték Donald Trump elnököt is erről, ő azonban elhárította a választ. "Ezt nem akarom kommentálni" - fogalmazott.  Hamza bin Laden utolsó közleményét az al-Kaida 2018-ban hozta nyilvánosságra. Ebben az akkor 29 éves terrorista megfenyegette Szaúd-Arábiát, és lázadásra szólította fel az Arab-félszigeten élőket. Két évek, 2017-ben Ali Soufan terrorelhárítási szakértő és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) egyik volt munkatársa egy cikkben azt írta: az Iszlám Állam nevű terrorszervezet "kalifátusának" összeomlásával Hamza az, aki a legalkalmasabb a globális dzsihadista mozgalom összefogására.  Hamza bin Ladenről annyit tudni, hogy valószínűleg 1989-ben született, és amikor apja 1996-ban Afganisztánba ment, őt is vitte magával. Oszama bin Laden abbottábádi rejtekhelyén őt nem találták, viszont az ott fellelt levelek arra utaltak, hogy az idősebb bin Laden odavárta őt Abbottábádba, hogy folytassa felkészítését a terrorszervezet irányítására. 
Szerző

Lezuhant az amerikai haditengerészet egyik vadászgépe Kaliforniában

Publikálás dátuma
2019.08.01. 06:45
Illusztráció
Fotó: Recep Sakar / AFP / Anadolu Agency
Egyelőre nem tudni, hogy a pilóta túlélte-e a balesetet.
Kaliforniában lezuhant az amerikai haditengerészet egyik vadászgépe, és egyelőre nem tudni, hogy a pilóta életben maradt-e – jelentette be közleményben Lydia Bock, a haditengerészet egyik szóvivője. Az F/A-18E Super Hornet típusú vadászgép – amelyet szakértők az alacsony észlelhetőségű harci repülőgépek között tartanak számon – a haditengerészet egyik kaliforniai támaszpontja közelében, a Death Valley (Halál-völgy) Nemzeti Park sivatagos területén, a Mojave-sivatagban zuhant le. A katasztrófa okai egyelőre nem ismertek. Lydia Bock közölte, hogy a kutató és mentőegységek a helyszínen vannak, a pilóta sorsáról egyelőre nincs információ. Megkezdődött a katasztrófa körülményeinek kivizsgálása is. A támaszpontot, amely mellet a gép lezuhant, az 1940-es évektől kezdve rakétakísérletekre használják – jegyezte meg Stars and Stripes című katonai szaklap. Az amerikai haditengerészet 2017-ben kezdte tovább bővíteni az F/A-18E Super Hornet vadászgépeinek számát, enyhítve ezzel a következő évekre prognosztizált repülőgéphiányt. A Super Hornetek érkezésével számos régebbi, C/D változatú Hornetet átadtak, illetve átadnak a tengerészgyalogság számára, amelynek szintén elöregedőben van a harcirepülőgép-állománya.
Szerző

Járványveszélyt hirdettek a dengue-láz miatt Nicaraguában

Publikálás dátuma
2019.08.01. 06:36
Illusztráció
Fotó: SCIEPRO/SCIENCE PHOTO LIBRARY / AFP
A szakemberek fokozzák az irtást, és a szúnyog szaporodási helyeinek felszámolását.
Járványveszélyt hirdettek szerdán Nicaraguában a dengue-láz rohamos terjedése miatt. Nicaraguában az idén nyolcan haltak meg, és becslések szerint 55 ezren betegedtek meg a kórban. Rosario Murillo alelnök és first lady fogadkozott, hogy a kormány eltökélt a betegség kórokozóját terjesztő egyiptomi csípőszúnyog (aedes aegypti) elterjedése elleni harcban. A szakemberek fokozzák az irtást, és a szúnyog szaporodási helyeinek felszámolását. A dengue-láz a szubtrópusi és trópusi régiókban, főleg Délkelet-Ázsiában és Dél-Amerikában fordul elő, magas lázzal, ízületi fájdalmakkal és hányással járó fertőző megbetegedés, amelynek szövődményei szélsőséges esetekben halálosak lehetnek. Az egyiptomi csípőszúnyog vízben rakja le a petéit, és különösen elterjedt a városi környezetben, ahol sok pangó vizet tartalmazó tárgy, esővízgyűjtő tartály, medence vagy eresz található.
Szerző