Előfizetés

Engedélyezték a menekültek partraszállását Szicíliánál

MTI
Publikálás dátuma
2019.07.31. 18:42

Fotó: TIZIANA FABI / AFP
A 116 ember befogadására öt EU-s tagország jelentkezett.
Engedélyezte az olasz belügyminisztérium annak a 116 embernek a partraszállását, akinek a Gregoretti olasz hadihajó nyújtott segítséget a Földközi-tengeren - jelentette be szerdán Matteo Salvini a közösségi oldalán. A menekültek befogadására öt EU-s tagország jelentkezett.    Salvini egyenes videó-bejelentkezéssel adta hírül, hogy a Gregoretti hajó fedélzetén tartózkodókat Németország, Franciaország, Portugália, Luxemburg és Írország veszi át, valamint az olasz püspöki kar, amely olaszországi intézményeiben helyez majd el egy csoportot.  
Az olasz belügyminiszter azt mondta, „azért nem engedélyezte a menekültek azonnali partraszállását, hogy felébressze mások lelkiismeretét”.

Kijelentette, könnyű "mások kikötőivel jónak lenni". Ezzel arra utalt, hogy az olasz kormányt többször elítélték kikötői lezárása miatt, miközben az EU nem nyújtott segítséget az olaszországi partokra érkező csoportok befogadásában.     
„Nem vagyunk Európa menekülttábora (..) engedélyezem a partraszállást, mivel biztosítást kaptunk, hogy [a migránsok] nem maradnak az olaszok terhére, akiknek megvannak a maguk problémái”

– mondta Matteo Salvini a Liga olasz kormánypárt vezetője közösségi oldalán. Luigi Di Maio, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) másik olasz kormánypárt vezetője szintén közösségi oldalán hangoztatta, hogy Olaszország „nem bírja el” újabb migránscsoportok érkezését. „Olaszország már teljesítette feladatát, ezeknek a migránsoknak Európába kell menni” – írta Luigi Di Maio. Az olasz haditengerészet Gregoretti nevű járőrhajója július 25-én vett fedélzetére egy 133 fős csoportot a Máltához tartozó tengeri övezetben.
Az emberek Líbiából gumicsónakkal keltek útra. Az olasz hatóságok beavatkozását Málta kérte, amely egy másik csónak segítésére sietett.

A Gregoretti először a szicíliai Catania kikötőjéhez ment, ahol egy nyolcadik hónapos várandós nőt szállítottak partra. Innen a hajó Augustába ment tovább, ahol azóta a haditengerészethez tartozó vizeken várakozott. Hétfőn tizenhat fiatalkorút engedtek partra szállni a hajóról. Az olasz belügyminiszter addig nem engedélyezte a hajó kikötését, amíg a fedélzeten található menekülteket az EU nem osztotta szét a tagállamok között. Az ügyben az Európai Bizottság egyeztetett a tagállamokkal. A Gregorettivel érkezett csoport sorsát követő Fabio Scavone, a szicíliai Siracusa főügyésze szerdán délelőtt jelezte, hogy a hajón tartózkodó olasz orvosok szerint a 116 emberből 29 beteg, és kettőjük állapota súlyos. Ezzel egy időben Matteo Salvini bejelentette, hogy belügyiminiszteri rendelettel megtiltotta a Sea-Eye német nem kormányzati szervezet (NGO) hajójának kikötését az olaszországi partokon. Az Alan Kurdi nevű hajóról van szó, amely negyven főt vett fedélzetére a líbiai vizeken.
„Ha az NGO valóban szívén viseli a migránsok sorsát, tartson Tunézia felé. Ha viszont azt gondolja, hogy Olaszországba jön, minisztert tévesztett”

– írta Salvini közösségi bejegyzésében.  A 2015-ben a török partoknál meghalt szír menekült kisfiúról elnevezett Alan Kurdi július első hetében 65 embert vitt Máltára. Ezután a civilhajó ismét Líbia irányába indult.

Nyilvánosak a hangfelvételek, amelyeken a meggyilkolt román lány segítségért könyörög a rendőrségnek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.31. 17:32
ROMANIA-CRIME-PROTEST
Fotó: DANIEL MIHAILESCU / AFP
A három közzétett hívás mellett Alexandra még kétszer beszélt a rendőrséggel, ám ezekről sem átirat, sem hangfelvétel nincs.
A Stiri pe surse portál illetve Alexandru Cumpanasu (az áldozat nagybátyja) nyilvánosságra hozta azokat a felvételeket, amelyeken a caracali rém 15 éves áldozata a rendőrségi diszpécsereknek segítségért könyörög a halála előtti órákban - írja a Transindex. A három közzétett hívás mellett Alexandra még kétszer beszélt a rendőrséggel, ám ezekről sem átirat, sem hangfelvétel nincs. A beszélgetések átiratából könnyedén kivehető, hogy a Különleges Távközlési Szolgálat diszpécsere és egy Vasilica Florescu nevű rendőr lekezelően és időnként gúnyosan hitetlenkedve beszélnek a fiatal lánnyal.
Pedig Alexandra többször kihangsúlyozta, hogy elrabolták, megerőszakolták és megverték.

Az első felvételen a következő hallható:   Diszpécser (1): Halló, 112, miben segíthetek? Halló? Alexandra: Jó napot, a rendőrséggel szeretném felvenni a kapcsolatot! Diszpécser (1): Mi történt asszonyom, hogy hívják? A: 15 éves vagyok és tegnap elrabolt egy úr… Diszpécser (1): Hogy hívnak? A: Alexandra Măceșeanunak, kérem jöjjenek gyorsan, nem tudom hol vagyok… Diszpécser (1):
Hogy-hogy nem tudod, hol vagy? Milyen településen vagy?

A: Dobro… Ááá… Caracalban, Caracalba vitt, nem tudom pontosan… Diszpécser (1) (ironikusan): De adj meg egy tájékozódási pontot, hogy hol vagy Caracalban, hogy gondolod, hogy megtalálunk ott? … Halló? A: Igen, várjon, ne menjen el kérem…. Diszpécser (1): Megerőszakoltak? A (sírva): 
Igen, megerőszakoltak!

Diszpécser (1): Igen, maradj a telefonnál, de próbálj megadni egy tájékozódási pontot, hogy tudjuk pontosan mit… hogy találunk meg! A.M.: Megjött, megjött, megjött… Jöjjenek gyorsan, kérem!!! (Ez után a lány sietve letette a telefont.) Diszpécser (1): De hova menjünk Caracalba…
De mi az ördögöt csináljak, ha Caracalban van, hogy elrabolta és Caracalba vitte, de nem tudja hova…

és a rendőrséggel beszél… Kapcsold őket… A háttérben egy másik diszpécser hallatszik: Diszpécser (2): Hol vagy Caracalban? De most hol vagy, meg tudod nézni? Nézd meg… nézd meg…. De honnan ismered őt? Mondd csak meg nekem…
A második hívás pedig így hangzott: Diszpécser (2): Halló, 112, miben segíthetek? Halló? A: Ismét én vagyok! Diszpécser (2): Hol vagy Caracalban? A: Elhaladtunk, amikor először láttam, bekötötte a szemem és a gát mellett voltunk, az urat Popescu Lucian Gabrielnek hívják… Diszpécser (2): A gát mellett, Popescu Lucian... hát és most hol vagy? Meg tudod nézni? A: Nem tudom, be vagyok zárva egy szobába, csak egy kaput látok… Diszpécser (2): Menj nézd meg, nézd meg a… de honnan ismered te őt? Mondd csak el… Jó, nálad van a telefonod, igaz? A: Igen, de ez az övé! Most egy másik számról hívom… Diszpécser (2):
Nem számít, de honnan van neked ez a számod?

A: Milyen szám? Diszpécser (2): Ez, amelyikről most hívsz. Honnan? A: Az ő telefonja, itt találtam… Diszpécser (2): Az ő telefonja? A: Igen! Diszpécser (2): Az ő telefonja, igen, jó. A… A: 
Kérem hölgyem küldjenek valakit, mert félek…

Diszpécser (2): Jól van, kész, várj kicsit, hiszek neked, megértettem, maradj vonalban még egy kicsit, ha tudsz… A: (zokogva): Félek, félek… Ez után a rendőrség átvette a vonalat akiknek Alexandra a harmadik hívás során elmondta, talált egy címet egy névjegykártyán, és ezt fel is olvasta nekik. Majd őket is megkérte, siessenek, mert nagyon fél és az elrablója megverte.
A rendőr erre azt mondta neki, maradjon ahol van, mire a lány elmagyarázta, hogy nem is tudna más tenni, hiszen nem tud kimenni a lakásból.

A lány kérte, maradjanak vonalban vele, ám a rendőr azt mondta ezt nem lehet mert vannak más hívásaik is. 
A harmadik hívás utolsó mondatai pedig a következők voltak: A. (sírva): Jó… Rendőr (2): Igen? 
Nyugodjon meg, nyugodjon meg egy kicsit, jó?

A: (sírva): Félek…! Rendőr (2): Próbáljon meg megnyugodni, hát… jó? Nyugodjon meg, jönni fog az egység, már úton van… A: (elkeseredve): Jól van, kérem… Rendőr (2): Hagyja szabadon a vonalat, mert ha tovább vonalban maradunk, az egység nem fog tudni Önnel beszélni. A: (zokogva): Jó, jó, igen. Rendőr (2). Jó.

Beismerte a két tizenéves lány meggyilkolását a caracali rém

Beismerte, hogy megölt egy 15 és egy 18 éves lányt az a 66 éves caracali férfi, akit szombaton vett őrizetbe a román rendőrség - közölte még vasárnap a gyanúsított ügyvédje. A férfi legutóbb a héten ölt meg egy 15 éves lányt. Az eset megdöbbenést váltott ki egész Romániában, és felmerült az alapos gyanú, hogy a hatóságok sorozatos mulasztást követtek el, lassan nyomoztak, és megmenthették volna az áldozat életét. A 18 éves lány eltűnését áprilisban jelentették be. A férfi először tagadta, hogy bárkinek kioltotta volna az életét, vasárnap azonban a hatóságok több bizonyítékot találtak ellene. Először megkapták azt a telefont, amelyről a 15 éves lány csütörtök délelőtt többször hiába kért segítséget, mivel a rendőrök csak 19 órával később érkeztek meg abba a házba, ahol feltételezhetően fogva tartotta a lányt. Áprilisban ugyanarról a környékről egy másik 18 éves lánynak is nyoma veszett kísértetiesen hasonló módon, mindketten autóstoppoltak, így ültek be a férfi autójába. A hatóságok a férfi házának udvarán emberi csontokat találtak, autójában pedig a szerdán elrabolt 15 éves lány DNS-mintáját is megtalálták. A férfi ezután tett beismerő vallomást védőügyvédje szerint.

Hullanak a fejek

A hatóság passzivitása miatt a hétvégén több helyszínen is tüntettek Romániában, a közfelháborodás pedig leváltásokat is hozott: előbb az Olt megyei rendőrkapitányt és az országos rendőr-főkapitányt menesztette a csak pár napja kinevezett belügyminiszter, Nicolae Moga - aztán kedden Moga is bejelentette lemondását. Távozott Ionel-Sorinel Vasilca, a 112-es segélyhívót kezelő román Különleges Távközlési Szolgálat (STS) igazgatója is, bár hangoztatta, hogy a szervezet nem felelős a történtekért.

Putyin elrendelte a hadsereg bevetését a szibériai eredőtüzek ellen (videó)

MTI
Publikálás dátuma
2019.07.31. 15:57

Fotó: Mikhael Klimentyev / AFP / Sputnik
Oroszországban jelenleg 147 erdőtűz ellen folyik a küzdelem.
Elrendelte a hadsereg bevezetését a Szibériában és a Távol-Keleten pusztító eredőtüzek ellen Vlagyimir Putyin - közölte szerdán a Kreml sajtószolgálata.   
„Áttekintve a rendkívüli helyzetek miniszterének jelentését Vlagyimir Putyin arra utasította a védelmi minisztériumot, hogy csatlakozzon a tűzoltáshoz Szibéria és a Távol-Kelet területén”

– hangzott az orosz elnöki hivatal tájékoztatása. Oroszországban mintegy 3 millió hektáron ég a növényzet. 147 erdőtűz ellen folyik a küzdelem folyik, több mint 300 nehezen megközelíthető tűzfészket viszont nem oltanak a rendkívüli helyzetek kezeléséért felelős regionális bizottságok döntése alapján – írta szerdán a TASZSZ orosz hírügynökség. Egy 2015-be bevezetett szabály felhatalmazza az érintett helyi hatóságokat arra, hogy ha a lángok lakott területeket és gazdasági objektumokat nem fenyegetnek, és ha az ellenük folytatott küzdelem költségei meghaladnák az okozott kárt, eltekintsenek ettől.  
A lángok terjedése miatt hétfőn a Krasznojarszki területen, Irkutszk megyében, Szahában (Jakutföldön) és Burjátföld egy részén rendkívüli állapotot hirdettek ki.