Hableány-tragédia: újra elrendelték az ukrán hajóskapitány letartóztatását

Publikálás dátuma
2019.07.31. 16:13

Fotó: Mónus Márton / MTI
Ismét elrendelte a dunai hajóbaleset ügyében a szállodahajó meggyanúsított ukrán kapitányának letartóztatását a Budai Központi Kerületi Bíróság - közölte a szerdai döntés után a gyanúsított védője, Tóth M. Gábor a bíróság épületében újságírókkal.
Az ügyvéd elmondta: a bíróság a szökés, elrejtőzés, valamint a bizonyítás megnehezítésének, meghiúsításának veszélyére hivatkozva rendelte el védence letartóztatását 30 napra. Hozzátette: fellebbeznek a döntés ellen. Jurij C. letartóztatását tegnap indítványozta a Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség. Az ügyben új fejlemény jelölte meg, hogy a megalapozott gyanú tárgyát képező bűncselekmények köre bővült, a nyomozó hatóság 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásának a veszélyhelyzetet előidéző által elkövetett bűntettével is meggyanúsította a gyanúsítottat.Emellett az ügyészség álláspontja szerint a kényszerintézkedésnek több különös oka is fennáll, csak így biztosítható ugyanis a hajóskapitány jelenléte az eljárásban, valamint kizárólag így akadályozható meg a bizonyítás megnehezítése vagy meghiúsítása. A Kúria hétfőn törvénysértőnek ítélte a Budai Központi Kerületi Bíróság azon döntését hogy 15 milliós óvadék ellenében szabadlábra engedték a Hableány-tragédia gyanúsítottját – a rendőrök ezután ismét gyanúsítottként vitték be a 64 éves ukrán férfit. 
Május 29-én a Hableány sétahajó a Margit híd közelében összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval és elsüllyedt. A Hableányon 33 koreai turista, valamint a kéttagú magyar személyzet utazott, és csak hét embert sikerült kimenteni közülük. A Budapesti Rendőr-főkapitányság az ügyben a vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget okozó gondatlan veszélyeztetése miatt indított eljárást.
Frissítve: 2019.07.31. 16:34

„Akkor sem visztek be” – Bicskával támadt a mentőkre egy férfi Kecskeméten

Publikálás dátuma
2019.07.31. 13:57
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az ittas vádlottat csak gázspray-vel és gumibottal tudták lefegyverezni.
A Kecskeméti Járási Ügyészség közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette miatt vádat emelt egy 66 éves kecskeméti férfi ellen, aki ittas állapotban bicskával hadonászott a mentősök, majd egy börtönőr felé. Az ügyészség közleménye szerint még március 13-án délután, Kecskeméten azért riasztották a mentőket, mert az egyik utcában egy ittas, vérző fejű férfit találtak, aki elesett a kerékpárjával. A helyszínre érkező mentőápoló és sofőr a férfit a kecskeméti kórház sürgősségi betegellátó osztályára szállította, ahonnan a pszichiátriára kellett továbbvinni. A mentőautó indulása után a férfi megkérdezte az ápolótól, hová viszik, mire az ápoló közölte, hogy ittassága miatt a pszichiátriára szállítják. A vádlott erre dühbe gurult, a kabátja zsebéből előrántott egy bicskát és kipattintotta a pengéjét. Átvágta a biztonsági övét, majd a bicskával egy szúró mozdulatot tett az ápoló mellkasa felé azzal a felkiáltással, hogy „akkor sem visztek be”. Az ápoló a szúrás elől hátralépett, így nem találta el. A sofőr még a kórház területén megállította a mentőautót, az ápoló pedig kiugrott a járműből. Ezután a férfi a mentőben ülve tovább hadonászott a bicskával a mentő előtt álló ápoló és sofőr felé, holott többször felszólították, hogy tegye le a bicskát. Ekkor a mentő sofőrje észrevett egy rabszállító autót, majd segítséget kért tőlük a vádlott lefegyverzéséhez. Az egyik szolgálati egyenruhát viselő börtönőr odament a mentőhöz és felszólította a férfit, hogy tegye le a bicskát. A vádlott azonban tovább hadonászott a bicskával, majd a mentőautóba fellépni próbáló börtönőr felé szúrt, mire az egyenruhás visszalépett, így a szúrás nem találta el. Végül gázspray-vel és gumibottal tudta a börtönőr semlegesíteni az ittas férfit, akit be is vittek a pszichiátriára. Az ügyész végrehajtandó börtön és közügyektől eltiltás kiszabását indítványozta a szabadlábon védekező vádlottal szemben azzal, hogy a bicskát is el kell kobozni. Bűnösségéről a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.
Szerző
Témák
Kecskemét mentő
Frissítve: 2019.07.31. 15:31

Vérlázító „tréfa” miatt riasztották a mentőket a belvárosban

Publikálás dátuma
2019.07.31. 11:54
Illusztráció
Fotó: Népszava
A férfi bejelentése miatt gyermekrohamkocsit is küldtek a helyszínre.
Vérlázító „tréfa” okozott fejfájást a mentőknek – közölte az Országos Mentőszolgálat a Facebook-oldalán. Mint írják, szerda délelőtt egy izgatott férfi kérte a mentők segítségét a VI. kerületbe. Arról számolt be, hogy egy lakás ég, amiből egy gyermek nem tudott kimenekülni. A mentésirányító a legmagasabb prioritásba sorolta a segélykérést, és azonnal rohamkocsit és a gyermekrohamkocsit riasztott a helyszínre, miközben értesítette a katasztrófavédelem szakemberit. A riasztástól számított negyedik percben kiérkező mentők azonban meglepetten tapasztalták, hogy sem égő lakás, sem bajba jutott gyermek nem várja őket. „Bajtársaink ugyan nem örültek a rossz tréfának, mégis megkönnyebbülve vették tudomásul, hogy senki nem szorul mentőellátásra” – tették hozzá.
Szerző