Előfizetés

Nyilvánosak a hangfelvételek, amelyeken a meggyilkolt román lány segítségért könyörög a rendőrségnek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.31. 17:32
ROMANIA-CRIME-PROTEST
Fotó: DANIEL MIHAILESCU / AFP
A három közzétett hívás mellett Alexandra még kétszer beszélt a rendőrséggel, ám ezekről sem átirat, sem hangfelvétel nincs.
A Stiri pe surse portál illetve Alexandru Cumpanasu (az áldozat nagybátyja) nyilvánosságra hozta azokat a felvételeket, amelyeken a caracali rém 15 éves áldozata a rendőrségi diszpécsereknek segítségért könyörög a halála előtti órákban - írja a Transindex. A három közzétett hívás mellett Alexandra még kétszer beszélt a rendőrséggel, ám ezekről sem átirat, sem hangfelvétel nincs. A beszélgetések átiratából könnyedén kivehető, hogy a Különleges Távközlési Szolgálat diszpécsere és egy Vasilica Florescu nevű rendőr lekezelően és időnként gúnyosan hitetlenkedve beszélnek a fiatal lánnyal.
Pedig Alexandra többször kihangsúlyozta, hogy elrabolták, megerőszakolták és megverték.

Az első felvételen a következő hallható:   Diszpécser (1): Halló, 112, miben segíthetek? Halló? Alexandra: Jó napot, a rendőrséggel szeretném felvenni a kapcsolatot! Diszpécser (1): Mi történt asszonyom, hogy hívják? A: 15 éves vagyok és tegnap elrabolt egy úr… Diszpécser (1): Hogy hívnak? A: Alexandra Măceșeanunak, kérem jöjjenek gyorsan, nem tudom hol vagyok… Diszpécser (1):
Hogy-hogy nem tudod, hol vagy? Milyen településen vagy?

A: Dobro… Ááá… Caracalban, Caracalba vitt, nem tudom pontosan… Diszpécser (1) (ironikusan): De adj meg egy tájékozódási pontot, hogy hol vagy Caracalban, hogy gondolod, hogy megtalálunk ott? … Halló? A: Igen, várjon, ne menjen el kérem…. Diszpécser (1): Megerőszakoltak? A (sírva): 
Igen, megerőszakoltak!

Diszpécser (1): Igen, maradj a telefonnál, de próbálj megadni egy tájékozódási pontot, hogy tudjuk pontosan mit… hogy találunk meg! A.M.: Megjött, megjött, megjött… Jöjjenek gyorsan, kérem!!! (Ez után a lány sietve letette a telefont.) Diszpécser (1): De hova menjünk Caracalba…
De mi az ördögöt csináljak, ha Caracalban van, hogy elrabolta és Caracalba vitte, de nem tudja hova…

és a rendőrséggel beszél… Kapcsold őket… A háttérben egy másik diszpécser hallatszik: Diszpécser (2): Hol vagy Caracalban? De most hol vagy, meg tudod nézni? Nézd meg… nézd meg…. De honnan ismered őt? Mondd csak meg nekem…
A második hívás pedig így hangzott: Diszpécser (2): Halló, 112, miben segíthetek? Halló? A: Ismét én vagyok! Diszpécser (2): Hol vagy Caracalban? A: Elhaladtunk, amikor először láttam, bekötötte a szemem és a gát mellett voltunk, az urat Popescu Lucian Gabrielnek hívják… Diszpécser (2): A gát mellett, Popescu Lucian... hát és most hol vagy? Meg tudod nézni? A: Nem tudom, be vagyok zárva egy szobába, csak egy kaput látok… Diszpécser (2): Menj nézd meg, nézd meg a… de honnan ismered te őt? Mondd csak el… Jó, nálad van a telefonod, igaz? A: Igen, de ez az övé! Most egy másik számról hívom… Diszpécser (2):
Nem számít, de honnan van neked ez a számod?

A: Milyen szám? Diszpécser (2): Ez, amelyikről most hívsz. Honnan? A: Az ő telefonja, itt találtam… Diszpécser (2): Az ő telefonja? A: Igen! Diszpécser (2): Az ő telefonja, igen, jó. A… A: 
Kérem hölgyem küldjenek valakit, mert félek…

Diszpécser (2): Jól van, kész, várj kicsit, hiszek neked, megértettem, maradj vonalban még egy kicsit, ha tudsz… A: (zokogva): Félek, félek… Ez után a rendőrség átvette a vonalat akiknek Alexandra a harmadik hívás során elmondta, talált egy címet egy névjegykártyán, és ezt fel is olvasta nekik. Majd őket is megkérte, siessenek, mert nagyon fél és az elrablója megverte.
A rendőr erre azt mondta neki, maradjon ahol van, mire a lány elmagyarázta, hogy nem is tudna más tenni, hiszen nem tud kimenni a lakásból.

A lány kérte, maradjanak vonalban vele, ám a rendőr azt mondta ezt nem lehet mert vannak más hívásaik is. 
A harmadik hívás utolsó mondatai pedig a következők voltak: A. (sírva): Jó… Rendőr (2): Igen? 
Nyugodjon meg, nyugodjon meg egy kicsit, jó?

A: (sírva): Félek…! Rendőr (2): Próbáljon meg megnyugodni, hát… jó? Nyugodjon meg, jönni fog az egység, már úton van… A: (elkeseredve): Jól van, kérem… Rendőr (2): Hagyja szabadon a vonalat, mert ha tovább vonalban maradunk, az egység nem fog tudni Önnel beszélni. A: (zokogva): Jó, jó, igen. Rendőr (2). Jó.

Beismerte a két tizenéves lány meggyilkolását a caracali rém

Beismerte, hogy megölt egy 15 és egy 18 éves lányt az a 66 éves caracali férfi, akit szombaton vett őrizetbe a román rendőrség - közölte még vasárnap a gyanúsított ügyvédje. A férfi legutóbb a héten ölt meg egy 15 éves lányt. Az eset megdöbbenést váltott ki egész Romániában, és felmerült az alapos gyanú, hogy a hatóságok sorozatos mulasztást követtek el, lassan nyomoztak, és megmenthették volna az áldozat életét. A 18 éves lány eltűnését áprilisban jelentették be. A férfi először tagadta, hogy bárkinek kioltotta volna az életét, vasárnap azonban a hatóságok több bizonyítékot találtak ellene. Először megkapták azt a telefont, amelyről a 15 éves lány csütörtök délelőtt többször hiába kért segítséget, mivel a rendőrök csak 19 órával később érkeztek meg abba a házba, ahol feltételezhetően fogva tartotta a lányt. Áprilisban ugyanarról a környékről egy másik 18 éves lánynak is nyoma veszett kísértetiesen hasonló módon, mindketten autóstoppoltak, így ültek be a férfi autójába. A hatóságok a férfi házának udvarán emberi csontokat találtak, autójában pedig a szerdán elrabolt 15 éves lány DNS-mintáját is megtalálták. A férfi ezután tett beismerő vallomást védőügyvédje szerint.

Hullanak a fejek

A hatóság passzivitása miatt a hétvégén több helyszínen is tüntettek Romániában, a közfelháborodás pedig leváltásokat is hozott: előbb az Olt megyei rendőrkapitányt és az országos rendőr-főkapitányt menesztette a csak pár napja kinevezett belügyminiszter, Nicolae Moga - aztán kedden Moga is bejelentette lemondását. Távozott Ionel-Sorinel Vasilca, a 112-es segélyhívót kezelő román Különleges Távközlési Szolgálat (STS) igazgatója is, bár hangoztatta, hogy a szervezet nem felelős a történtekért.

Putyin elrendelte a hadsereg bevetését a szibériai eredőtüzek ellen (videó)

MTI
Publikálás dátuma
2019.07.31. 15:57

Fotó: Mikhael Klimentyev / AFP / Sputnik
Oroszországban jelenleg 147 erdőtűz ellen folyik a küzdelem.
Elrendelte a hadsereg bevezetését a Szibériában és a Távol-Keleten pusztító eredőtüzek ellen Vlagyimir Putyin - közölte szerdán a Kreml sajtószolgálata.   
„Áttekintve a rendkívüli helyzetek miniszterének jelentését Vlagyimir Putyin arra utasította a védelmi minisztériumot, hogy csatlakozzon a tűzoltáshoz Szibéria és a Távol-Kelet területén”

– hangzott az orosz elnöki hivatal tájékoztatása. Oroszországban mintegy 3 millió hektáron ég a növényzet. 147 erdőtűz ellen folyik a küzdelem folyik, több mint 300 nehezen megközelíthető tűzfészket viszont nem oltanak a rendkívüli helyzetek kezeléséért felelős regionális bizottságok döntése alapján – írta szerdán a TASZSZ orosz hírügynökség. Egy 2015-be bevezetett szabály felhatalmazza az érintett helyi hatóságokat arra, hogy ha a lángok lakott területeket és gazdasági objektumokat nem fenyegetnek, és ha az ellenük folytatott küzdelem költségei meghaladnák az okozott kárt, eltekintsenek ettől.  
A lángok terjedése miatt hétfőn a Krasznojarszki területen, Irkutszk megyében, Szahában (Jakutföldön) és Burjátföld egy részén rendkívüli állapotot hirdettek ki.

Észak-Írországban is „bemutatkozott” Boris Johnson

R. Hahn Veronika (London)
Publikálás dátuma
2019.07.31. 15:18

Fotó: AFP
Az új brit kormányfő a mind az öt helyi párttal folytatott dialógussal tripla missziót kíván teljesíteni Ulsterban.
Észak-angliai, skóciai és walesi bemutatkozó látogatását követően az észak-ír tartomány fővárosába érkezett szerdán Boris Jonhson új brit kormányfő. Tárgyalásai valójában már kedd este megkezdődtek, amikor Arlene Foster-ral, a kisebbségi brit kormányt életben tartó, koronahű Demokratikus Unionista Párt vezetőjével tartott megbeszéléseket. Boris Johnson a mind az öt helyi párttal folytatott dialógussal tripla missziót kíván teljesíteni Ulsterban: a parlamenti együttműködési egyezmény megújításán és a Brexittel kapcsolatos súlyos kérdések tisztázásán kívül feltett szándéka a decentralizáció helyreállítása. Az 1998-as nagypénteki egyezményen alapuló hatalommegosztás 2017-ben omlott össze a koronahű és nacionalista, republikánus pártok közötti konfliktus miatt. A stormonti parlamentben ülésező nemzetgyűlés munkájának helyreállítása a brit és ír kormány május 7-e óta tartó közös erőfeszítései ellenére sem jutott ki a zsákutcából. Az észak-ír patthelyzeten nem segített, hogy röviddel a „nyári szünet” előtt a westministeri képviselők megszavazták az azonos neműek házasságkötésének legalizálását és a mesterséges terhességmegszakítás liberalizálását. A törvények akkor lépnek életbe, ha október 21-ig nem sikerül visszaállítani az autonóm vezetést, ha pedig október 31-én beüt a krach és a szigetország megállapodás nélkül vágja be maga mögött az unió ajtaját, minden valószínűség szerint hivatalos formát öntene a közvetlen londoni irányítás visszaállítása. Összeomlásról szólva szerda reggelre csak parányit javult a font a dollárhoz képest, az árfolyam 1,22-re kúszott fel. A belfasti vizit előestéjén egyébként az új kormányfő végre elszánta magát, hogy ha csak telefonon is, de beszéljen legfontosabb európai partnerei egyikével, Leo Varadkar ír miniszterelnökkel. Amilyen szívélyesen szólt a decentralizáció helyreállítását célzó belfasti kooperáció jelentőségéről, olyan kevéssé volt barátságos az Európai Unióból való kilépéssel kapcsolatban. Ahogy ez a Downing Street 10. által kiadott közleményből kiderül, Johnson megismételte új kedvenc kifejezését, hogy az Egyesült Királyság október 31-én „ha törik, ha szakad” elhagyja az Uniót. „Akármilyen forgatókönyv alakul is ki, a kormány következetesen betartja a belfasti egyezményt. Soha nem fog fizikai valóságukban létező ellenőrző pontokat és infrastruktúrákat felállítani az észak-ír – ír határon” – szól a jelentés. A brit miniszterelnök hangsúlyozta, hogy „minden tárgyalást elszántan, energikusan és a barátság szellemében közelít meg. Egyértelmű preferenciája, hogy megegyezés birtokában távozzon az Európai Unióból. A megállapásból törölni kell azonban a backstoppal kapcsolatos rendelkezéseket”. Arról már nem szól a hivatalos londoni kommüniké, hogy Varadkar „szükségesnek” nevezte az ellentmondásos „biztosítási politikát” és megismételte Brüsszel hivatalos pozícióját, mely szerint a „Theresa May-jel kidolgozott kilépési dokumentum újratárgyalására nincs mód”. A sokat emlegetett „alternatív intézkedésekről” szólva az ír kormányfő úgy vélekedett, hogy azok a megállapodásban és a jövőbeni együttműködést körvonalazó politikai deklarációban egyaránt szerepelnek, de „mindeddig senki nem konkretizált és demonstrált megnyugtató megoldásokat”. Érdekes módon a kormányfői kommunikációnak csak a dublini verziójában olvasható az a faktum is, hogy Leo Varadkar személyes találkozásra hívta meg hivatali megfelelőjét, akivel kész lenne „elmélyülni a Brexitről alkotott véleményük elemzésében”. A The Times napilap szerdai száma emlékezteti olvasóit, hogy brit vezetők hagyományosan első munkanapjukon kapcsolatba lépnek az ír kormányfővel. A nacionalista Sinn Féin párt a késlekedés miatt „udvariatlannak és bántónak” nevezte Boris Johnsont. Varadkar jó társaságban van, hiszen az új brit miniszterelnök a konvenciókkal dacolva az EU legbefolyásosabb vezetőivel sem hajlandó a személyes párbeszédre addig, ameddig nem mutatnak hajlandóságot az általa „halottnak” minősített egyezmény újratárgyalására. Ami a Downing Street-i körülményeket illeti, immár két dolog is hivatalos. Tony Blairt és David Cameront követve a minimum öt, de lehet, hogy hatgyermekes Johnson is a nagyobb, négy hálószobával rendelkező 11-es számú házba költözött be végre, még ha családja nélkül is. Az új pénzügyminiszter, Sajid Javid az eredeti hivatali rezidencia két hálószobájában húzza meg magát feleségével és négy gyermekével. Az ügyvédnő feleségétől, négy gyermeke anyjától válófélben lévő Johnsonhoz fűződő elsőség jegyében „First Girlfriendként” házasságon kívüli partner talál otthonra a világ egyik leghíresebb címén. Az 55 éves Johnsonnál 24 évvel fiatalabb Carrie Symonds nem terheli az adófizetőket, nem kap adminisztratív segítséget és egyelőre folytatja munkáját egy a Bloomberg által finanszírozott környezetvédelmi projektben.