Hableány-tragédia: a hajóskapitány letartóztatását indítványozza az ügyészség

Publikálás dátuma
2019.07.30. 15:59
Miután a Kúria törvénysértőnek ítélte Jurij C. szabadlábra helyezését, a férfit ismét bevitték a rendőrök.
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Az ügyészség álláspontja szerint a kényszerintézkedésnek több különös oka is fennáll: csak így biztosítható a hajóskapitány jelenléte az eljárásban, kizárólag így akadályozható meg a bizonyítás megnehezítése vagy meghiúsítása.
A Dunán történt halálos tömegszerencsétlenség ügyében a hajóskapitány letartóztatását indítványozza a Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség. Az ügyben új fejlemény, hogy a megalapozott gyanú tárgyát képező bűncselekmények köre bővült, a nyomozó hatóság 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásának a veszélyhelyzetet előidéző által elkövetett bűntettével is meggyanúsította a gyanúsítottat - közölte a honlapján az ügyészség.  Emellett az ügyészség álláspontja szerint a kényszerintézkedésnek több különös oka is fennáll, csak így biztosítható ugyanis a hajóskapitány jelenléte az eljárásban, valamint kizárólag így akadályozható meg a bizonyítás megnehezítése vagy meghiúsítása. A kényszerintézkedés kérdésében a Fővárosi Törvényszék illetékességi területén működő nyomozási bíró várhatóan a holnapi napon dönt - zárul a közlemény. 
A Kúria hétfőn törvénysértőnek ítélte a Budai Központi Kerületi Bíróság azon döntését hogy 15 milliós óvadék ellenében szabadlábra engedték a Hableány-tragédia gyanúsítottját – a rendőrök ezután ismét gyanúsítottként vitték be a 64 éves ukrán férfit. Jurij C. ezúttal 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztása bűntett megalapozott gyanúja miatt felelhet. A BRFK egy másik eljárást is folytat ellene, halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetése miatt is nyomoznak az ügyben.  
A hajóskapitány szabadlábra helyezése ellen korábban már a Legfelsőbb Ügyészség is tiltakozott és fellebbezett – ez vezetett végül a Kúria döntéséhez. Az ügyészségi álláspont szerint a döntés törvénysértő volt, mivel a kapitánynak Magyarországon nincs bejelentett lakhelye, azaz a hatóságok nehezen érik el, Európában jelentős helyismerettel bír, továbbá az igazságügyi szakértő megállapította, hogy a a kapitány mobiltelefonjáról több mindent töröltek a baleset után. Ráadásul a kapitányt súlyos, 2-8 évig terjedő szabadságvesztés fenyegeti, ami elég komoly büntetés ahhoz, hogy megpróbáljon elszökni előle, pláne úgy, hogy Ukrajnából a kiadatás meglehetősen problémás. 
Szerző
Frissítve: 2019.07.30. 16:20

Hárman vertek majdnem agyon értékeiért egy 94 éves nénit Pocsajon

Publikálás dátuma
2019.07.30. 15:44

Fotó: police.hu
A rendőrök még aznap elfogták a 28, 24 és 17 éves elkövetőt.
Egy nő tett bejelentést a rendőrségre 2019. július 26-án 2 óra körül, hogy nagymamáját bántalmazták. A rendőrök a helyszínre mentek, tanúkat hallgattak meg, majd a beszerzett információk alapján forró nyomon az elkövetők felkutatásába kezdtek - írja honlapján a rendőrség.    A nyomozócsoportnak még aznap sikerült azonosítani és elfogni azt a három pocsaji férfit, akik a helyi 94 éves sértett otthonába betörtek, és miközben bántalmazták, az értékeit követelték. A bántalmazás következtében az idős asszony súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett. A nyomozók a 28, 24 és 17 éves férfiakat gyanúsítottként kihallgatták, bűnügyi őrizetbe vették, és előterjesztést tettek letartóztatásuk indítványozására, amelyet a Debreceni Járásbíróság 2019. július 29-én elrendelt. B. Gyula, L. Tivadar és fiatalkorú társuk ellen a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntett kísérlet elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatja a büntetőeljárást.
Szerző

Robbanás volt egy lámpagyárban Dunakeszin

Publikálás dátuma
2019.07.30. 12:40
Illusztráció/BM katasztrófavédelem, Facebook
Egy közel 150 méteres, túlnyomásos műanyag levegőztető robbant fel.
Robbanás volt hétfőn dél körül Dunakeszin a Lighttech Lámpatechnológiai Kft. üzemében –  írja a Magyar Hang.  
Kolozsi Péter, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivő-helyettese a lap megkeresésére megerősítette, hogy valóban történt robbanás egy üzemi területen.

A budapesti és a Pest megyei tűzoltók a helyszínre érkezve felvették a kapcsolatot a helyi szakemberekkel és átvizsgálták az üzemcsarnokot, ahol tűz nem volt. Egészségre vagy környezetre káros anyagot nem találtak a levegőben. A Keszi Channel információi szerint egy közel 150 méteres, túlnyomásos műanyag levegőztető robbant fel. A csatorna úgy tudja,
a repeszdarabok egy embert könnyebben megsebesítettek, több mint tízen pedig könnyű hallássérülést szenvedtek.

Szerző