Előfizetés

Golyóálló leplekkel védhetik Ádert: furcsa beszerzések a Készenléti Rendőrségnél

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2019.08.01. 07:00
Áder Jánost New York-ban kísérik testőrei
Fotó: Bruzák Noémi / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap
Budaörsi ikerházat, limuzin osztályú Audi A3-asokat, de húsz lövedékálló lepelt is beszereztek a rendőrök, több mint 8 milliárd forint sorsát mutatja be egy nyúlfarknyi lista.
Modern, kétszintes otthon – egy ikerház fele – épül Budaörs egyik felkapottabb városrészében, nem messze a Kamaraerdőtől, udvarát a NER-korszak divatjának megfelelően mintás térkő borítja.  A Szalonka utcai ház szinte már kulcsra kész, azt azonban a körülötte serénykedő munkások sem tudják, ki költözik majd ide. „Talán a fővállalkozó megmondja” - mutat egyikük egy német rendszámú, E-osztályos Mercedes felé, a luxusautó azonban fél percig sem marad, elrobog az építkezésről.

Az állam vette, egy rendőri vezető használhatja

A beruházás a helyieken kívül talán senkinek sem szúrna szemet; mi is csak az Országos Rendőr-főkapitányság egyik nyilvános szerződéslistáján vettük észre, hogy valami készül itt, mivel a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. közel 75 millió forintért vásárolt ingatlant az utcában, a tulajdonjogokat pedig az ORFK gyakorolja.
Hogy miért van szükség a házra, azt a rendőrségi dokumentum nem részletezi – egy utcabéli asszony viszont tudni véli, hogy szolgálati lakásról van szó. „Valami rendőri középvezető költözik ide vidékről, ezért a nagy felhajtás” - mondja lebiggyesztett szájjal. Ő egyébként az egyetlen, aki készséggel nyilatkozik az ingatlanról: a kérdés hallatán gyorsan csukódnak az ajtók, a ház közelében lakók sem tudnak semmiről. 
A helyiek láthatóan nem szeretnének „közegellenállásba” ütközni, ami érthető is, hiszen úgy tudjuk, hogy a költözködés óta állandó vendégek az utcában a járőrautók, napi szinten jönnek-mennek a rendőrségi Škoda Superb-k.

A szerződéslistáról egyébként nem derül ki egyértelműben, hogy a megvásárolt ingatlanban egy vagy több lakást létesítenek.

Kell még száz Audi A3-as is, jó lesz az valamire

Az említett szerződéslistán pedig közel sem ez az egyetlen érdekes tétel: a Készenléti Rendőrség a felsorolás alapján újabb nagy autóbeszerzésre is készül, a beszállító pedig nem meglepő módon ezúttal is az állami beszerzéseken rendszeresen taroló Porsche Hungária Kft. lesz. 
A rendőrség idén április és november között 450 Škoda Octaviát vásárolna, további 450 darabot pedig 2019 és 2024 között lízingelne a Porsche Hungáriától és a Porsche Lízing Szolgáltató Kft.-től. Mindkét beszerzésre ötéves szervíszolgáltatást is megrendeltek; az Octaviákért pedig öt év alatt összesen 3,89 milliárdot fizetnének. A talpas járőrök mellett persze gondoltak a vezetőkre is: rendeltek további száz Audi A3 Limo Basis 35 TFSI-t is, ugyanilyen megoszlásban, vagyis 50 autót november végéig, 50-et pedig 2024-ig vásárolnak, illetve lízingelnek a Porsche cégeitől. Utóbbi összesen 429,4 millióba kerül. 
Azaz a Készenléti Rendőrség szép csendben nyélbe ütött egy 4,32 milliárdos autóüzletet, amiről a rendőrségi aloldalon elhelyezett listán számoltak be.

Nem egyértelmű, hogy az új Audik és Škodák beszerzésére miért van szükség, hiszen a rendőrség már 2017-ben legalább 37 milliárd forintot költött új autókra – közöttük kétszáz Audi 3-as és több mint 1100 Škodát is vásároltak – tavaly pedig újabb 526 jármű került az állományba.

Gránátálló lepleket is vettek

De nem csak új Audikra van égető szükség a Készenléti Rendőrségnél: a lista valószínűleg legérdekesebb eleme a 12, 2 millió forintért vásárolt 20 darab lövedékálló lepel, amit augusztus közepéig szállíthat le az ezzel megbízott, az árut külföldről importáló Tactical Kft. Mint a cégtől megtudtuk, ez olyan, a megrendelő igényei szerint szabott rugalmas lepelféle, ami 9 milliméteres lövedék és gránáttámadás ellen is megvédi hordozóját. A lepelt köpenyként is lehet viselni, de általánosabb, hogy egyfajta ruganyos falként használják kiemelt személyek védelménél – mondta kérdésünkre a Kft. egyik munkatársa.
- Ha azt látja, hogy egy politikus mellett aktatáskás testőrök lépkednek, akkor szinte biztos, hogy a táskákban ilyen, másodperceken belül előrántható és széthúzható lepel van.

Mivel az Áder János védelmét ellátó  Köztársasági Elnöki Őrség (KEŐ) is a készenlétiekhez tartozik, valószínűsíthető, hogy az elnök testőrgárdája is kap a golyóálló szövetből. A biztonság azonban sokba kerül – a rendőrség darabonként 612 ezer forintot fizet a leplekért – ráadásul az árucikk élettartama is korlátozott, 5-10 évenként újat kell venni belőlük.
A beszerzések sora pedig itt nem ér véget: a készenlétisek 787 millió forintos egyedi szerződést kötöttek „ESC támogatás és MS migráció” kóddal az informatikai fejlesztésekkel foglalkozó WSH Kft.-vel, 2022-ig szerény 1, 9 milliárd forintért rendeltek helikoptereken használható hőkamerás kutatórendszereket a Fly4 Less Kft.-től, és a Nemzeti Infokommunikációs Zrt. is kapott tőlük egy 1,1 milliárdos informatikai megbízást.
Magyarán, az ORFK csak ebben a felsorolásban mintegy 8,2 milliárd forintot költött olyan tételekre, melyek célját kurta félmondatokkal, szakzsargonos jelöléssel magyarázzák

 – és amiket csak célirányos kereséssel lehet megtalálni a police.hu szerződéseket tartalmazó aloldalán. Itt egyébként érdemes böngészni, hiszen innen tudtuk meg mi is, hogy a BRFK ingatlant bérel az Orbánt magángépen reptető nagyvállalkozótól, Garancsi Istvántól.

Nagy tenderek és kisrendőrök

Az üggyel kapcsolatban megkerestük az érintetteket. A rendőrségtől  elsősorban azt szerettük volna tudni, miért vásárolnak budaörsi szolgálati lakást, lízingelnek és vesznek újabb Skodákat és Audikat,mennyire indokolt ez akkor, amikor az alacsony bérek és megbecsültség miatt sosem látott létszámhiány állt elő a rendőrségnél, szakszervezeti adatok szerint tavaly kétezren hagyták el az állományt.    Az ORFK több napja nem reagál levelünkre, ám volt cég, ahol a nyári leállás miatt kérték türelmünket, és választ ígértek. A hőkamerák beszerzésével megbízott Fly4Less Kft. valóban válaszolt is a megkeresésre, igaz, az okos lány módján: Oletics Imre ügyvezető sietett megnyugtatni minket, hogy vállalatuk 15 éve működik, helikoptereikkel 11 ezer órát repültek balesetmentesen, és 8 éve használnak, forgalmaznak helikopterre szerelhető felderítő berendezéseket.  Azt azonban, hogy az említett 1,9 milliárd forintért hány helikoptert látnak el hőkamerás kutatórendszerrel, Oletics nem árulta el: a rendőrségi pályázat besorolására, státuszára hivatkozva zárkózott el az ezt firtató kérdésektől.

Csak ártott a KESMA létrehozása

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2019.08.01. 06:30

Fotó: Erdős Dénes
A fideszes médiagólem magalapítása veszélyt jelent a sajtó szabadságára Magyarországon - állapította meg az Európai Bizottság megbízásából dolgozó intézet.
Minden, a magyar média függetlenségét, működését befolyásoló tényező romlott a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) létrehozásával – állítja a firenzei székhelyű Médiapluralizmus és Médiaszabadság Központ. A szervezet azt vizsgálta az Európai Bizottság megbízásából, hogy jelent-e kockázatot a magyar média sokszínűségére a 2018 őszén létrehozott alapítvány. A dokumentum az alapítvány elnökét, Liszkay Gábort Orbán Viktor kormányfő közeli politikai szövetségeseként jellemzi, és arra is kitér, hogy a kuratóriumban korábbi és jelenlegi Fidesz-képviselők ülnek, valamint hogy a vezetésben részt vesz a kormánypártokkal feltűnően baráti viszonyt ápoló Alapjogokért Központ. 
A Médiapluralizmus és Médiaszabadság Központ már 2017-ben megállapította, hogy a magyar sajtósok kifejezetten rossz munkakörülmények között dolgoznak, az pedig megszokottá vált, hogy – az átláthatatlan vagy politikaközeli – tulajdonosváltás után újságírók vesztik el az állásukat. Ez a folyamat a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) létrehozásával csak fokozódott, például kirúgási hullám kísérte a Hír Tv és az Echo Tv összevonását is. A jelentés szerint már korábbi vizsgálatok is azt mutatták, hogy a magyar sajtó rendkívül koncentrált, pedig a 2010-es médiatörvény szerint ezt el kellett volna kerülni. A tulajdonviszonyok és az ellenőrző szervek súlytalansága miatt azonban egy jóval szigorúbb jogszabály sem tudta volna megakadályozni a monopólium kialakulását – állapították meg. A dokumentumban idézik a Nemzetközi Sajtóintézet megállapításait is, amelyek szerint Magyarországon a KESMA lett a piacvezető a nyomtatott és online médiában, valamint a rádióknál is. A televíziós piacon egyelőre a második helyet foglalja el, ám ha a szintén kormányközeli Tv2-t is csatlakozna az alapítványhoz, akkor már ebben a szegmensben is vezetne. Ráadásul – az értelemszerűen alapítványon kívüli – közmédia is általában a hatalomnak kedvezően tálalja a híreket.
A dokumentum szerint a független média a netre költözött, ahol számos kicsi híroldal küzd a túlélésért. Az Indexre kitérve azt írták, hogy "ködös, kormánypárti kapcsolatokkal rendelkező tulajdonos" szerezte meg. (A tulajdonos valójában egy alapítvány, a kormányzati befolyásnak pedig a megjelent cikkek alapján nincs jele – a szerk.)
Egyetlen olyan területet neveztek meg, ahol a KESMA létrejötte már nem tudott rontani a hazai sajtóviszonyokon: a magyar médiarendszer politikától való függése - ez ugyanis már a lehető legrosszabb. A jelentés szerint az is probléma, hogy egyenlőtlenül oszlanak el az állami reklámköltések, ráadásul a kormánypárti politikusok jóval nagyobb felületet kapnak, mint az ellenzékiek. Ugyanígy hátrányosan hat az alapítvány létrejötte a társadalom egyes részeinek a médiához való hozzáférésére: a nemzeti kisebbségek, a helyi kisközösségek, a nők, valamint a hátrányos helyzetű csoportok nehezebben jutnak hozzá a hírekhez, valamint csak korlátozott szereplési lehetőségekkel rendelkeznek.

Aggályos a GVH-vizsgálat elmaradása

Tavaly novemberben a Fidesz-szövetséges médiatulajdonosok lemondtak a hozzájuk tartozó sajtótermékekről a KESMA javára, ráadásul mindenféle kompenzáció nélkül. A jelentés szerint a lépéssel csaknem 500 médium került az alapítványhoz, a tulajdonosok pedig mintegy 90 millió eurónyi – csaknem 30 milliárd forintos – médiavagyonról mondtak le önként. A dokumentum arra is emlékeztet, hogy a kormány „nemzetstratégiai jelentőségűnek” nyilvánította a KESMA létrehozását, így az alapítványnak nem kellett átesnie a Gazdasági Versenyhivatal fúziós vizsgálatán. A jelentés szerint ugyanakkor a nemzetstratégiai érdekre való hivatkozást éppen a média-összefonódások megakadályozására használják az Európai Unióban.

Következmény még nincs, csak tudomásul vették

A magyarországi médiapluralizmusról szóló beszámolót az Európai Bizottság rendelte meg, miután aggályosnak ítélte a Közép-európai Sajtó- és Média Alapítvány létrehozását. A jelentés a firenzei intézet korábbi, 2017-es értékelésének a frissített változata. – A Bizottság tudomásul veszi az új jelentést, és továbbra is átfogóan és szoros figyelemmel kíséri a média szabadságával kapcsolatos kockázatokat az Európai Unióban – áll a lapunknak eljuttatott bizottsági nyilatkozatban. – A független újságírás elengedhetetlen a kormányok elszámoltathatóságához, az átláthatóság biztosításához és a demokratikus folyamatok nyomon követéséhez - kommentálta jelentést az uniós testület. - Halmai Katalin (Brüsszel)

Bemutatkozik Orbán von der Leyennek

K.A.
Publikálás dátuma
2019.08.01. 06:15

Fotó: FREDERICK FLORIN / AFP
Az EB-elnök ismerteti a kormányfővel elképzeléseit az EU legfontosabb kihívásairól.
Bemutatkozó látogatáson fogadja ma Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Orbán Viktor magyar miniszterelnököt Brüsszelben. Jens Flosdorff, Ursula von der Leyen szóvivője a Népszavának elmondta: a találkozót várhatóan a délelőtti órákban tartják, először az elnök ismerteti Orbán Viktorral elképzeléseit az Európai Unió előtt álló legfontosabb kihívásokról – így például a klímaváltozásról, a migrációról, az EU bővítéséről, az intézményi reformokról –, majd a „magyar kormány perspektíváit” szeretné megismerni Orbán Viktor beszámolójából. – Ez egy bemutatkozó látogatás, amely során a felek kölcsönösen ismertetik egymás álláspontját, semmilyen döntés nem születik majd – hangsúlyozta Jens Flosdorff, hozzátéve, hogy a mintegy 40-45 percesre tervezett megbeszélés után nem tartanak sajtótájékoztatót sem.
A mai tárgyalás annak az  európai találkozó-sorozatnak a része, amely során Ursula von der Leyen az elmúlt napokban Párizsban, Varsóban, Belgrádban, Rómában is járt, Brüsszelben pedig Andrej Babis cseh kormányfővel találkozott.