Előfizetés

Veresegyházon találtak otthonra a cirkuszi oroszlánok

MTI
Publikálás dátuma
2019.07.29. 14:47

Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Az állatok egy román vándorcirkusz „fellépői” voltak és a nagyragadozók cirkuszi bemutatásának ottani tiltása miatt kerültek Érdre, ott azonban nem volt mód a tartásukra.
A Veresegyházi Medveotthonban leltek végleges otthonra romániai cirkuszi oroszlánok. A nyolc felnőtt és a két kölyök oroszlán Magyarország legnagyobb nagymacska-kifutóját vehette birtokba hétfőn. Kuli Bálint, a Veresegyházi Medveotthon igazgatója az oroszlánok hétfői bemutatkozása alkalmából az MTI-nek elmondta, hogy az állatok egy román vándorcirkusz „fellépői” voltak és a nagyragadozók cirkuszi bemutatásának ottani tiltása miatt kerültek Érdre. Ott azonban nem volt mód a tartásukra, így a medveotthon fogadta be őket. Az állatokat vasárnap szállították át új lakóhelyükre. A nagymacska-kifutó külső része 1700 négyzetméteres, a belső 200. A kéthónapos kölyköket elkülönítve nevelik egy gondozó segítségével, a nagyközönség péntektől találkozhat a Veresegyházi Medveotthon új lakóival – tette hozzá.

Már régen nem mértek ilyen meleget a skandináv országokban

MTI
Publikálás dátuma
2019.07.28. 11:42
Képünk illusztráció!
Fotó:
Norvégiában 20 körzetben is „trópusi éjszakákat” jegyeztek fel.
A skandináv országokat vette célba az Európán végigvonuló melegfront: még Svédország északi részén is harminc fok fölötti hőmérsékleteket mértek - számolt be a svéd meteorológiai intézet szombaton. A Svédország északi részén található Markusvinsában pénteken rekordértéket, 34,8 Celsius fokot mértek. Idén eddig ez volt a legmagasabb hőmérséklet a skandináv országban. Jon Jorpeland meteorológus elmondta, hogy
1945 óta nem volt ilyen meleg a térségben, és ez volt a harmadik legnagyobb érték azóta, hogy lejegyzik a hőmérsékleti adatokat.

A hét eleje óta Svédország több körzetében fordultak elő úgynevezett trópusi éjszakák, ami azt jelenti, hogy a hőmérséklet éjjel sem csökkent 20 Celsius fok alá. Jorpeland rámutatott: az ország déli részén nem számít szélsőségesnek a 30 fok feletti hőmérséklet nyáron, de a jelenlegi értékek az átlag fölött vannak. A svéd meteorológiai intézet figyelmeztetett, hogy augusztusban az ország 21 megyéjéből 15-ben vízhiányra lehet számítani.
Norvégiában is hasonló hőségről számoltak be: az ország déli részén 20 körzetben jegyeztek fel trópusi éjszakákat.

Svédországban, Norvégiában és Finnországban is hőségriadót adtak ki. A Meteorológiai Világszervezet előrejelzése alapján a meleg levegő Grönland felé vonul, ami felgyorsítja a szigetet borító jégtakaró olvadását. A dán meteorológiai intézet szerint a jégolvadás idei mértéke elérheti a 2012-es rekordot. Akkor csaknem teljesen eltűnt a Grönlandot borító jég.

ENSZ: A hőhullám darabokra zúzta az európai melegrekordokat

MTI
Publikálás dátuma
2019.07.26. 15:44
A kiszáradt Loire medre
Fotó: LOIC VENANCE / AFP
A forró levegő Grönland jégmezői felé tart.
Aggasztja a Meteorológiai Világszervezetet (WMO), hogy az Európán végigvonuló, hőmérsékleti rekordokat megdöntő e heti hőhullám Grönland felé tart - közölte a szervezet szóvivője a szervezet genfi központjában. Clare Nullis elmondta: 
az Észak-Afrika felől észak felé haladó forró levegő nem egyszerűen megdöntötte, hanem „darabokra zúzta” az európai melegrekordokat

csütörtökön, miután 2, 3, sőt helyenként 4 Celsius-fokkal is meghaladta a hőmérséklet az addig mért legmagasabb értékeket, ami „teljes mértékben hihetetlen” fejlemény. Az előrejelzések szerint a légköri mozgások ezt a forróságot Grönland felé viszik majd. Mindennek következtében a sziget jégtakarója fokozottan olvadhat, akár olyan vékonyra is mint 2012-ben, ami az eddigi mérések alapján a legvékonyabb szint volt.   
A grönlandi jégtakaró a globális klímarendszer kulcsfontosságú eleme, olvadása a tengerszint emelkedéséhez és kiszámíthatatlan időjáráshoz vezethet.

Grönlandon vészesen olvad a jég
Fotó: Vincent Truchet / AFP
Dán éghajlatkutatók adatai szerint csak júliusban 160 milliárd tonna olvadt el a grönlandi jégtakaró felszínéből. Az európai hőhullám hatással van az északi-sarkvidéki jégtakaró kiterjedtségére is, amely július közepén az eddig mért legalacsonyabb szinthez közelített. A Meteorológiai Világszervezet szóvivője arra is kitért, hogy az egyre gyakoribb és intenzívebb hőhullámok az ember okozta klímaváltozás következményei. A brit meteorológiai szolgálat tanulmányára utalva elmondta: 
2050-ig minden második évben lehet számítani a melegrekordokat megdöntő hőségekre.

Pénteken Belgiumban is bejelentették, hogy megdőlt az ország eddigi melegrekordja: 41,8 Celsius-fokot mértek előző nap az észak-belgiumi Begijnendijk településen.