Hableány-tragédia - két hónap után hazatérnek a koreai búvárok

Publikálás dátuma
2019.07.29. 14:47

Fotó: Mohai Balázs / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
A magyar hatóságok augusztus 19-ig folytatják a keresést a 26. dél-koreai áldozat után.
A dél-koreai mentőcsapat hazatéréséről döntött Szöul, írja a Yonhap. Az alakulat májusban érkezett Budapestre, hogy a magyar polgári hajózás történetének legsúlyosabb balesetében az áldozatok után kutasson. A Hableány 33 dél-koreai turistával és a 2 fős magyar személyzettel május 29-én másodpercek alatt merült el a Dunában, miután letarolta azt a Viking Sigyn szállodahajó.
A tragédiát 7-en élték túl, az utolsó áldozatot, egy dél-koreai nőt pedig még mindig keresnek. A magyar hatóságok augusztus 19-ig folytatják a keresést.
Szerző
Témák
Hableány
Frissítve: 2019.07.29. 18:51

Cegléden is összefogott az ellenzék, bejelentette indulását a közös polgármesterjelölt

Publikálás dátuma
2019.07.29. 14:45

Fotó: Csáky András Facebook oldala
A pártok képviselői már korábban megállapodtak arról, hogy indulása esetén Csáky Andrást támogatják.
Hétfőn bejelentette Csáky András, hogy indul Cegléd polgármesteri tisztségéért. Csáky a Ceglédi Panorámához eljuttatott közleményében azt írta: „Az elmúlt hónapokban több száz ceglédi honfitársunk ösztönzött arra, hogy induljak a polgármesteri tisztségért. Mindegyiküknek köszönöm, hogy megtiszteltek a bizalmukkal. Voltak, akik nyíltan vállalták támogatásukat, voltak, akik nem. A jelenlegi hatalom holdudvarához és az ellenzék táborához tartozók is vannak a felkérők között. Az ő kezdeményezésükre határoztam el, hogy megmérettettem magam a választásokon, függetlenként indulok a polgármesteri tisztségért.” Hozzátette, hogy egyetlen párt és csoportosulás jelölését sem kéri, de megköszöni a támogatásukat. „Több mint 20 éves közéleti tevékenységem során felhalmozódott tapasztalataimat, a 12 évi parlamenti képviselőségem alatt kialakított kapcsolati tőkémet Cegléd, a város és polgárainak szolgálatába kívánom állítani” – írta Csáky András.
A ceglédi ellenzéki erők korábban közös szándéknyilatkozatot tettek közzé. A Momentum, az MSZP, a Jobbik, az LMP és a Demokratikus Koalíció a Czigle Egyesület színeiben kíván képviselőjelölteket, polgármestert és közös önkormányzati listát állítani. „Csak akkor van esélyünk lebontani a helyi korrupt Fidesz hatalmát, ha együttműködünk, összehangoljuk cselekvéseinket és szakpolitikai programjainkat. Egyetértünk abban, hogy az önkormányzati választásra úgy érdemes készülni, ha közösen, egységes erőként állunk ki a kormánypárt jelöltjeivel szemben” – közölték. A pártok képviselői akkor megállapodtak arról, hogy indulása esetén Csáky Andrást támogatják polgármesterként.
Szerző

Eltemették Heller Ágnest

Publikálás dátuma
2019.07.29. 14:35

Fotó: Erdős Dénes
A közismert filozófustól családtagjai, barátai, kollégái búcsúztak a Kozmai utcai izraelita temetőben.
Végső búcsút vettek hétfőm Heller Ágnestől. A Széchenyi-díjas filozófus, esztéta, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja július 19-én hunyt el 90 éves korában. „Életét és gondolkodását a szabadság és a szerencse határozta meg, bár szerencsés alkatán kívül kevés szerencse élte. Háromszor kellett újrakezdenie életét: a holokauszt után, 1956-ot követően, majd az emigrációban. Eszménye a jó, tisztességes, igazságos ember volt” - mondta búcsúzó beszédében Radnóti Sándor esztéta, filozófus. 
Radnóti Sándor
Fotó: Erdős Dénes
Mint kifejtette, Heller Ágnes sohasem feledkezett meg a filozófus morális küldetésének mondandójáról, arról, hogy a filozófia nemcsak munka, hanem életfeladat is. „Utolsó évtizedeiben visszatért a vallás és a művészet témájához, jelentős filozófiai tanulmányában a zsidókérdés megoldhatatlanságáról írt, de ez az ő esetében nem reménytelenséget jelentett” - fogalmazott. Gábor György filozófus arról szólt, hogy Heller Ágnes 90 évét lankadatlan figyelemmel élte, szűnni nem akaró érdeklődéssel fókuszált a világra, múltra és jelenre, élőkre és holtakra.„A magunkfajta halandók számára felfoghatatlanul teljes életet élt. A kis testben a világ egésze megfért, ha belépett valahová, minden teret betöltött. Valamennyi barátja időtlennek, öröknek tartotta és nekik lett igazuk” - tette hozzá.
Gábor György filozófus
Fotó: Erdős Dénes
Frölich Róbert, a Dohány utcai zsinagóga főrabbija szerint Heller Ágnes életét végigkísérte magyarsága és zsidósága, kettős identitása. „A kettős gyökerűségből fakadó konfliktusokat bölcsességgel, szeretettel és elkötelezettséggel oldotta fel, kettős kötődését megőrizte, bárhová is vetette az élet, Európába, Ausztráliába vagy Amerikába” - tette hozzá. Emlékeztetett rá, hogy Heller Ágnes a 20. század magyar történelmében mindig kiállt azokért, akik partvonalon kívülre kerültek, akiket üldöztek, megnyomorítottak, függetlenül attól, ki honnan jött, mi volt a nációja, a vallása  – mert „szerette az embert, a méltósággal együtt járó szabadságot kérte, elvárta és megadta. Magában hordta a tudás, a szeretet, az emberség és a tisztesség örök igazságát”. A búcsúztató szertartásra több ellenzéki párt képviselője eljött, ott voltak az MSZP és a Párbeszéd politikusai is.
Heller Ágnest számos díjjal jutalmazták, egyebek mellett 1981-ben Lessing-, 1995-ben Széchenyi-, 1996-ban Hannah Arendt-díjat kapott, 2006-ban elnyerte a dán Sonning-díjat, majd 2008-ban a Ben Gurion Egyetem díszdoktorává avatta, 2010-ben Goethe-érmet, 2014-ben Radnóti-díjat vehetett át - írja összefoglalójában az MTI.
Szerző