Negyvenezer francia ügyfél számlainformációit kell kiadnia egy svájci banknak

Publikálás dátuma
2019.07.27. 20:22

Fotó: FABRICE COFFRINI / AFP
Az ítélet alapjaiban hathat majd ki a svájci bankrendszer működésére.
A svájci fellebbviteli bíróság jóváhagyta azt a rendelkezést, mely alapján az UBS banknak több tízezer ügyfelének érzékeny adatait kell átadnia a francia adóhatóságoknak – írja a Financial Times cikke alapján a 444.hu. A brit lap kiemeli, hogy az ítélet alapjaiban hathat majd ki a svájci bankrendszer működésére. A lausanne-i szövetségi bíróság tagjai 3 a 2 arányban döntöttek a svájci szövetségi adóhatóság javára, mely még 2016-ban kérte a bankot az adatok átadására, hogy azokat megoszthassák francia kollégáikkal. Az UBS viszont ellenállt és bírósághoz fordult, első fokon pedig nyerni is tudtak. A döntés értelmében 40 ezer olyan, jellemzően jelentős vagyonnal rendelkező ügyfél adatai kerülnek most a francia adóhatóság birtokába, akik vagy francia állampolgárok, vagy tartózkodási engedéllyel éltek ott. A bank szóvivője annyit közölt, hogy alaposan át fogják vizsgálni az írásos ítéletet, amely vélhetően amúgy csak egy héten belül születik meg. Kiemelték, hogy bármiféle adategyeztetés csak a különleges alapelv figyelembe vételével történhet meg. Ez az alapelv volt az egyik sarokköve a Svájc és nemzetközi partnerei között 2017-ben megkötött adategyeztetési megállapodásnak, mely értelmében a külföldi hatóságok csak konkrét, előre meghatározott ügyekben használhatják az átadott adatokat, nem pedig általánosságban kutathatnak benne. A bíróság döntése szerint a francia kérés nem ilyen jellegű volt, a franciák ugyanis olyan információkat közöltek a svájci hatósággal, mely alapján fennáll a gyanú, hogy az érintett számlák mögött illegális tevékenységek lapulhatnak.
Szerző
Témák
Svájc bankok

900 milliós veszteséget és 3 milliárdos tartozást hozott össze tavaly a vizes vb-ről megmaradt Bp2017

Publikálás dátuma
2019.07.27. 09:28
Duna Aréna - illusztráció
Fotó: Népszava
Pedig a kormány 2,6 milliárd forintos előre nem tervezett közpénz-támogatással is kisegítette a céget.
A törvényben megszabott határidőhöz képest mintegy két hónapos késéssel ugyan, de csütörtökön végre a 2017-es budapesti vizes vb-t szervező Bp2017 Nonprofit Kft. is nyilvánossá tette éves beszámolóját, szúrta ki az index.hu. A cég a világbajnokság utáni évben is aktív maradt, a Magyarországon rendezett nagy nemzetközi sportesemények szervezésében hárult rá elvileg nélkülözhetetlen szerep. Ebből végül nagyjából csak az lett, hogy a Duna Arénában rendezett junior boksz vb-vel kis híján csődbe vitték a Magyar Ökölvívó Szakszövetséget.
Viszonylag kevés feladata ellenére a cég korábbi 90 alkalmazottjából 70-en még mindig megvannak. Nem is csekély fizetéssel: a beszámoló szerint havi átlag majdnem félmillió nettót kaptak. Járulékokkal, jutalmakkal, juttatásokkal és minden egyéb személyi jellegű kifizetéssel együtt 2018-ban el is ment 822 millió forint az állomány éves zsoldjára.
A cégnek tavaly összesen 4,6 milliárd forint költsége volt, ám a bevételi oldalt tekintve sokkal szerényebb számokkal büszkélkedhetett. A magyar állami költségvetés 2,6 milliárd forintos, előre nem tervezett támogatásához mintegy 478 millió forintos árbevétel járult, aminek bő harmada továbbszámlázott tételekből származott, illetve elkönyvelhettek még 760 millió forintot "egyéb ki nem emelt bevétel" címén.
A veszteség tehát 900 millió forint, de a Bp2017 emellett bő 3 milliárd forintnyi rövid lejáratú tartozással rendelkezik a beszállítói felé. Ugyanakkor a vállakozás készleteinek értéke alig éri el a 2 milliárd forintot.
Szerző
Frissítve: 2019.07.27. 09:39

Vasas Szakszervezet: ezrével kerülnek utcára a munkavállalók, az autóipar sem kivétel

Publikálás dátuma
2019.07.27. 08:59
Illusztráció
Fotó: TÓTH GERGŐ / Népszava
Elsősorban a kölcsönzött munkaerőtől válnak, és az elbocsátott munkások közül csak a szakképzetteknek nyújt esélyt a sokat hangoztatott munkaerőhiány.
Tömeges elbocsátásokat tapasztaltak a feldolgozóiparban, elsősorban a kölcsönzött munkavállalók vesztik el sorban az állásukat – mondta a Klubrádióban a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke, László Zoltán. Rendkívül nagy változás zajlik a hazai feldogozóiparban, a cégek rendelésállománya nagyon nagy mértékben csökkent, ezután pörögtek fel a kirúgások.
Az áprilisban feltűnővé vált leépítések a teljes feldolgozóipart érintik, így többek között az autóipart, a szerszámgépgyártást, a gépgyártást és a fémfeldolgozást is

- nyilatkozta a szakszervezeti vezető. Csak a Vasas Szakszervezeti Szövetség által lefedett munkahelyeken egyetlen nap alatt, az ország több pontján április 30-ról május 1-re kétezer kölcsönzött dolgozónak szűnt meg az állása.
A másik jelenség, hogy a határozott idejű szerződéseket a feldolgozóiparban jellemzően nem hosszabbítják meg, és nem töltik fel a fluktuáció miatt megüresedett állásokat, illetve létszámstopot rendelnek el a vállalkozások.
Az utcára tett munkások közül csak a szakképzetteknek nyújt esélyt a más területen jellemző munkaerőhiány. A Vasasnál a következő hat-nyolc hónapban nem számítanak javulásra, inkább további elbocsátásokra. A bizonytalanság okai közé tartozik az új technológiai fejlesztések hiánya. Például az autóiparban a hagyományos belsőégésű motorok hajtásláncának kiváltására még nincs meg az új kiforrott fejlesztés, ami a dömpingszerű gyártáshoz kellene.
Szerző
Frissítve: 2019.07.27. 09:04