Előfizetés

Robbanás Ajkán: mostantól kimossák a szűrőt az erőműben

M. I.
Publikálás dátuma
2019.07.26. 20:39

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
Csak 5 nappal a robbanás után vonultak ki a hatóságok a helyszínre, nincs személyi felelőse az esetnek.
A szűrőben összegyűlt, nedves porból keletkező gáz okozhatott robbanást a Bakonyi Erőmű egyik ajkai kazánjánál – írja az ajkaiszo.hu a részletesen elsőként a Népszava által pénteken feltárt, múlt pénteki eset nyomán. A régóta nem használt kazán próbatüzelése során a nyomástól nem a szűrő, hanem a mellette lévő kompenzátor nyílt szét, „mint a tubarózsa” - írják. A berendezés „szét volt rohadva”, aminek meglátásuk szerint az az oka, hogy az előző tulajdonos nem sokat költött karbantartásra. (A céget két éve vette meg a francia Veolia a tavaly elhunyt Demján Sándortól.) Csak az isteni gondviselésnek köszönhető, hogy nem történt nagyobb baj - írják. A Veolia pénteken frissített közleménye szerint július 24-én (vagyis öt nappal az eset után) a Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya, illetve a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának iparbiztonsági és tűzoltósági egysége rendkívüli ellenőrzést tartott az erőműben. Ennek során megtekintették a szűrő megsérült szigetelését, megállapítva, hogy annak anyaga - azbesztet nem tartalmazó - bazaltgyapot.
A hasonló rendellenességek elkerülése végett az erőmű módosította a kazánok indítását. Így a hosszabb leállások után kimossák az elektroszűrőkből a port. Az erőmű legfeljebb 5 százalékig használ nem veszélyes, szilárd, válogatott hulladékból előállított, úgynevezett solid recovered fuelt (srf) – szögezik le. Ez elsősorban papírból és anyagában nem újrahasznosítható műanyagból áll. Az srf kereskedelmi forgalomban kapható termék, annak energetikai használata Nyugat-Európában teljesen elfogadott. Már 2012-ben megkapták az erre vonatkozó engedélyeket. A közeljövőben az erőmű a költséges és kevésbé környezetkímélő szénfelhasználást többlet biomasszával és srf-fel váltja ki. A teljes körű állapotfelmérést után, 2018 tavaszán megkezdődtek a korszerűsítési munkálatok, aminek részeként augusztusban megtisztítják az erőmű nyugati kéményét. A felújítás egy többlépcsős, bonyolult folyamat, amit kellő alapossággal, magasan képzett szakemberek bevonásával hajtanak végre. Az eddig elvégzett munkálatoknak és a meglévő rendszerek javításának köszönhetően az erőmű kibocsátási értékei az átvétel óta jelentősen csökkentek, ami folytatódik a jövőben is. Rövidesen a szűrőt is felújítják, tovább javítva a kibocsátást – zárul a cég közleménye. Sem az ajkaiszo.hu, sem a Veolia üzenete tisztázza ugyanakkor, pontosan mit szerettek volna elégetni a régóta nem használt kazánban, illetve miért nincs az esetnek személyi felelőse. Vollár Attila vezérigazgató a portálnak ugyanakkor további fejlesztéseket – így a pernyehullás megállítását - ígérve társadalmi elkötelezettségüket hangsúlyozta. Ennek jegyében nemsokára átadnak egy csikószobrot.

15 milliárdot kerestek Gerendaiék a Sziget eladásán

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.26. 09:07

Fotó: Sziget Festival Official
A fesztiválcéget birtokló négy magánszemély a Sziget 70 százalékát adta el ennyiért egy titkos amerikai befektetői körnek.
Megtudta a G7, hogy mennyiért értékesítették a Sziget Zrt.-t, a korábban titkolt összeg annál is több, mint amennyire korábban a Forbes becsülte. Mint a lap emlékeztet, a fesztiválcéget 2017 elején adták el a Providence nevű amerikai befektetési alapnak.
Gerendai Károly annyit árult el, hogy a sajtóban végigfutó Forbes-becslés – amely szerint*8,5 milliárd forintot érhetett a Sziget 70 százaléka – alulbecsli az összeget. Nem sokkal később, a 2016-os beszámoló megjelenése után a Forbes is helyesbítette a becslését, 13,2 milliárd forintra. Bár az eladó valóban nem árulhatta el a vételárat, és a vevő sem verte nagydobra, de annyira azért mégsem volt ez titkos. A Sziget Zrt.-t technikailag birtokló luxemburgi holdingcég, az LMF Luxco sárl. 2017-es beszámolójában ugyanis leírták, mennyit fizettek magyar rendezvényszervező cégért. Eszerint egészen pontosan 
49 millió és 65 170 euróért, forintban (2017-es átlagárfolyamon) 15,2 milliárdért vették meg a Sziget 70 százalékát.

Gerendai Károly, Kardos József és Kádár Tamás
Fotó: Népszava
Ez alapján a teljes céget 70 millió euróra, azaz mai árfolyamon 22,4 milliárd forintra értékelte a 2017. januári üzlet -írja a hírportál.  Ebből ki lehet számolni, hogy a Szigetet korábban birtokló négy magyar magánszemély annál is többet keresett a fesztivál 70 százalékának eladásán, mint azt korábban becsülték. A Szigerta Kft.-t birtokoló Gerendai Károlyhoz és Takács Gáborhoz 11,6 milliárd forint érkezhetett (ezen 68-32 százalékos tulajdoni arány szerint osztozhattak), a Fülöp Zoltán és Lobenwein Norbert 50-50 százalékos tulajdonában álló Volt Invest Kft. számlájára pedig 3,5 milliárd forint kerülhetett. Nagyjából ez tükröződik a két magyar cég leadott beszámolójában is.* Az LMF Luxco azt is megemlíti a beszámolójában, hogy a maradék 30 százalék megvásárlásának feltétele, hogy a fő magyar rendezvény hét egymást követő évre működési engedélyt szerezzen a fővárosi önkormányzattól. A Sziget Zrt. ügyvezetője, Kádár Tamás azt válaszolta kérdésemre, hogy jelenleg a korábban a fővárossal megkötött ötéves szerződéses periódus felénél járnak, és a folytatásról most nem tárgyalnak Budapesttel. Ugyanakkor az eladás továbbra is sínen van, ez 2021 elején zárulhat. 
A magyar fesztiválszervezőt és a többi Superstruct-fesztivált nem akármilyen cégstruktúrán keresztül birtokolja a cikk elején említett Providence befektetési alap. Emiatt nem is teljesen világos, hogy ki a végső tulajdonos. Az amerikai alapkezelő tucatnyi luxemburgi és kajmán-szigeteki, főként rövidítésekből álló nevű céget hozott létre, amelyek sokféle részvénysorozattal kereszttulajdonolják egymást. A luxemburgi cégiratokban csak néhány előleggel összefüggésben bukkan fel a Providence ottani hivatalos cége, a PEP GCO sárl. neve, de vannak további furcsaságok is – akit érdekel, hogy hogyan kötött ki a Sziget végső soron ebben a híres karib-szigeteki házban, az kattintson a csillagra. A Népszava korábban arra jutott a luxemburgi cégiratok és egy amerikai versenyhivatali dokumentum alapján, hogy a nehezen áttekinthető lánc végén valójában nem is a Providence alapjai vannak, hanem a Providence-ben vezető szerepet betöltő magánszemélyek: az egyik ágon Sinisa Krnic, a Providence adórészlegének vezetője, a másik szálon pedig három amerikai Providence-főnök (Jonathan M. Nelson, Glenn M. Creamer és Paul J. Salem) a Sziget és a többi fesztivál végső tulajdonosai. Ez valószínűsíti, hogy valamilyen külön szerződésbe foglalt megállapodásuk van a Providence valamelyik alapjával a cégek tulajdonlásáról. A G7 cikkét teljes terjedelmében itt lehet elolvasni

Lasszóval fogják a dolgozókat

B. M.
Publikálás dátuma
2019.07.26. 08:30

Fotó: KISBENEDEK ATTILA / AFP
Az első félévben 80 ezer álláshely betöltésére nem találtak a cégek vállalkozót.
Egyre nehezebben bővíthető Magyarországon a foglalkoztatottság: 2017 óta egyértelművé vált, hogy jelentősen lecsökkent a mozdítható munkaerőtartalék - derül ki a KSH csütörtökön megjelent, az idei első negyedéves adatokat feldolgozó kiadványából. A növekedés teljes leállásáról ugyanakkor nem beszélhetünk, hiszen az első negyedévben 1,4 százalékkal nőtt a dolgozók száma és elérte a 4,497 millió főt. Bár ma Magyarországon a 15-64 évesek foglalkoztatása lassú emelkedéssel mára 69,9 százalékon áll, ez elmarad az uniós országokétól. A közfoglalkoztatottak száma 37 ezerrel 121 ezerre csökkent. Folyamatosan nő a minimálbér és a közfoglalkoztatási jövedelmek közötti különbség. Ez arra ösztönzi a közmunkásokat, hogy ha tehetik, helyezkedjenek el a munkaerőpiacon, ahol ezt a korábbinál sokkal könnyebben megtehetik. A közfoglalkoztatottak közel kétharmada továbbra is észak-magyarországi, illetve észak-alföldi. Míg a férfiak körében egy év alatt 45,6 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, addig a nőknél csak 16,3 ezer volt a gyarapodás. 2010-től számítva még élesebb a különbség: férfiak esetében 520,6 ezer, nőknél 297,7 ezer. A külföldön dolgozókra vonatkozó adatokat mindig óvatosan kell kezelni, hiszen egy év alatt csak 12 ezer fővel nőtt azoknak a száma, akik külföldön működő vállalkozást adtak meg munkahelyüknek. Számuk 2010-hez képest már 63,4 ezerrel nőtt, ami így a KSH szerint 108,9 ezret tett ki. Hivatalosan tehát ennyien dolgoznak külföldön.   Az első félévben 80 ezer álláshely betöltésére nem találtak a cégek vállalkozót. Ebből 57 ezer jutott a versenyszférára és 19 ezer az államra, a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében.