Előfizetés

Nemesi Pált támogatja Szegeden a Fidesz Botkával szemben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.26. 13:07

Fotó: Facebook/Nemesi Pál
A hivatalosan függetlenként induló vállalkozó korábban kacsának nevezte, hogy a kormánypárt polgármester-jelöltje lenne.
Egyhangú döntéssel támogatja a Fidesz helyi csoportja Nemesi Pál független szegedi polgármesterjelöltet - tájékoztatta a párt városi elnöke pénteken az MTI-t. Bartók Csaba közleménye szerint Nemesi Pál csütörtök délután a szegedi Fidesz-csoportnál járt. Az ülésen a független polgármesterjelölt több mint egy órán keresztül beszélt programjáról és arról, hogy miért szállt ringbe Szeged város vezetéséért. Nemesi Pál hangsúlyozta, hogy Szegedért és az összes szegediért kíván dolgozni és a helyi gazdaság felpörgetésével új lendületet kíván adni a városnak.A beszédet követő titkos szavazáson a tagok egyhangúlag döntöttek arról, hogy támogatják a független polgármesterjelöltet és munkájukkal segítik Nemesi Pált kampányában - áll a közleményben.
A  24.hu már május elején megírta, hogy Nemesi, a milliárdos bevételű építési vállalkozás, a Ferroép Fővállalkozó Zrt. tulajdonosa lehet a Fidesz jelöltje. Nemes Pál a szegedma.hu-nak nyilatkozva ezt később kacsának nevezte. Ez hivatalosan most sincs így, hiszen függetlenként indul, bár a párt támogatásával. Nemesi ugyanakkor együttműködési megállapodást is kötött a helyi pártszervezettel.

Kilép az MSZP-ből Hunvald, de a politizálást nem adja fel

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.26. 11:59
Hunvald György
Fotó: Népszava
Az ellenzéki összefogás miatt nem indulhat a VII. kerületi polgármesterként Hunvald György, ezért döntött így.
Facebook-oldalán jelentette be Hunvald György, hogy elhagyja az MSZP-t. Mint fogalmaz, „Sajnos eljött az idő, amikor mindent mérlegelve, kilépek abból a közösségből, ahol 26 éven keresztül nagyon jól éreztem magam. Most sem azért lépek ki az MSZP-ből, mert ez az érzés megváltozott.  1993 óta küzdöttem azért, hogy minél sikeresebbek legyünk, elkötelezett baloldaliként megpróbáltam segíteni az embereknek a problémáik megoldásában.”
A bejegyzést idéző 444.hu hozzáteszi, az egykori hetedik kerületi polgármester szeretett volna idén újra indulni az önkormányzati választáson, és ehhez összeszedett több mint 5 ezer támogató aláírást a kerületi polgároktól. Az ellenzéki pártok azonban közös jelöltet akartak, és több közülük kizárta Hunvald támogatását. A közös polgármester-jelölt végül Niedermüller Péter DK-s politikus, eddigi EP-képviselő lett.
Hunvald bejelentése szerint pénteken elhagyja a szocialistákat, és civilként folytatja a politizálást. A lap megkérdezte, hogy indulna-e az önkormányzati választáson. A politikus nem adott egyértelmű választ, de azt szóban megerősíti, hogy nem adja fel eddigi karrierjét.
Hunvald György a kerületi ingatlanügyek miatt többször állt már bíróság előtt, és két és fél évet töltött előzetes letartóztatásban. Még mindig van folyamatban egy büntetőügye, ebben hűtlen kezeléssel vádolják, az ügyész három év börtönt kért, ítélet legkorábban ősszel várható. Hunvald György mindenben ártatlannak vallja magát. 

A NAV sem pörög a bevándorlási különadó behajtásán

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.26. 10:58

Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Bár senki sem fizeti a politikai céllal kreált adófajtát, az adóhatóság nem zaklatja a célkeresztbe állított szervezeteket.
Egy éve kellene különadót fizetniük a „bevándorlást segítő” szervezetek támogatóinak. A NAV-hoz még egyetlen bevallás sem érkezett, ennek ellenére egyetlen ellenőrzést sem rendeltek el. 2019. június 15-ig „a NAV nem rendelt el adóellenőrzést bevándorlásikülönadó-köteles tevékenységet folytató szervezetek bevallási kötelezettségeinek teljesítése vonatkozásában” – közölte az adóhatóság a hvg.hu-val.
A lap a bevándorlási különadó országgyűlési elfogadásának első évfordulója alkalmából írta meg a Magyar Államkincstár adatai alapján, hogy életbe lépése óta egyetlen fillér sem folyt be belőle. A NAV ezt is megerősítette: „a különadó bevallására szolgáló nyomtatványt június 15-ig nem nyújtotta be egyetlen adózó sem.” Mindez nem meglepő, hiszen a különadót bevezető jogszabály értelmezését mind a mai napig nem tisztázták, így nem világos, pontosan mely tevékenységek és szervezetek támogatása után kellene fizetni. A jogszabály minősége alapján megjelenése után több jogász arra gyanakodott, hogy nem is a Pénzügyminisztériumban készült, célja pedig leginkább politikai, nem pedig költségvetési.  
A Velencei Bizottság, az Európa Tanács független alkotmányjogászokból álló tanácsadó szerve szerint a sarc sérti a szabad véleménynyilvánítást és az egyesülési szabadságot, ezért el kell törölni. A különadó  tavaly augusztusban lépett életbe, a „bevándorlást segítő” tevékenységek és szervezetek támogatóinak 25 százalékos terhet kell befizetniük az államkincstárba, a bevallási határidő mindig a következő hónap 15. napja.