Történt valami Kubában a hazatért diplomaták agyával

Publikálás dátuma
2019.07.24. 22:25
Az Egyesült Államok nagykövetsége a kubai fővárosban
Fotó: ESAAC RISCO/DPA / AFP
Nem véletlenül panaszkodtak furcsa tünetekre a Kubából hazatért amerikai diplomaták. Miután szkennerrel megvizsgálták agyukat, kiderült, vannak bennük elváltozások.
2016 végén kezdtek panaszkodni Kubában szolgáló amerikai diplomaták, hogy nyugtalanító tüneteket észlelnek magukon. A legújabb szkenneres vizsgálatok szerint valóban történt valami az agyukkal. A Pennsylvaniai Egyetem professzorai kedden jelentették be, hogy észrevehető különbségek mutatkoznak a panaszkodók agyában a kontrollcsoport tagjaihoz képest. (Az USA külügyminisztériuma 2017-ben 44 embert küldött Pennsylvaniába MR-vizsgálatokra.) A különbségek a fehérállományban és a kisagyban, az agy mozgásért felelős részében voltak. Az MR-képek megerősítik, hogy „valami történt ezeknek az embereknek az agyával” – mondta Ragini Verma, az egyetem radiológusa, a tanulmány egyik szerzője. – Ez nem képzelődés, ki kell derítenünk az igazságot - tette hozzá. Egyelőre még semmilyen következtetést sem lehet levonni a leletekből, de bármi is történt, az nem valamilyen korábbi állapot következménye volt, ez bizonyossá vált. Az eredményeket az Amerikai Orvostársaság JAMA című tudományos folyóiratában tették közzé, a megfejtéshez azonban most sem jutottak közelebb. A diplomaták és néhány családtagjuk szédülést, egyensúlyvesztést, koordinációs zavarokat, szorongást, szokatlan szemmozgást, és valami olyat tapasztalt, amit „kognitív ködnek” írtak le. Az egyesült Államok ezért legtöbb diplomatáját visszahívta Havannából 2017 szeptemberében. Néhányan közülük meggyógyultak, és visszatértek a munkába, de vannak olyanok is akik még mindig kezelés alatt állnak. Az amerikai kormány nem próbált meg magyarázatot adni a megbetegedések okára, és nem kommentálták azokat a sajtóban széles körben elterjedt, bizonyítatlan elméleteket sem, hogy a károsodásokat valamiféle titkos, hanghullámokat kibocsájtó fegyverek okozták. Kuba továbbra is tagadja, hogy szerepe lenne az elváltozások kialakulásában, „A tanulmányból nem szűrhető le tiszta és végső tudományos következtetés, nem mutatja, hogy a diplomaták agykárosodást szenvedtek Kubai tartózkodásuk alatt” - mondta Mitchell Valdes-Sosa az Idegtudományi Központ igazgatója. A kubai külügy egyik tisztviselője szerint nincs semmi bizonyítéka a diplomaták elleni támadásnak, és az USA-nak le kell tenni arról hogy az esetet agresszív új szankciók bevezetésére használja ürügyül.
Szerző
Témák
Kuba MR agy tünetek

Teljesen átalakult a brit kormány

Publikálás dátuma
2019.07.24. 21:41

Fotó: Dinendra Haria / Anadolu Agency
Rengetegen maguktól távoztak, másokat Boris Johnsonnak kellett leváltania, sokan pedig új pozíciókban tűntek fel.
Teljes körű kormányátalakítás zajlott le szerda este Nagy-Britanniában. Boris Johnson, a kormányalakítással szerdán megbízott új brit miniszterelnök az eddigi kabinet gyakorlatilag összes magas rangú tagját menesztette, számos más vezető kormánytisztviselő pedig önszántából távozott posztjáról.

Akik nem akartak együtt dolgozni az új kormányfővel...

Az utóbbiak közé tartozik Jeremy Hunt külügyminiszter, Philip Hammond volt pénzügyminiszter és David Gauke igazságügyi miniszter.
Lemondott Greg Clark, aki az üzleti ügyek minisztériumát vezette, bár az ő távozását Johnson is kezdeményezte. Clark ugyanis a brit EU-tagság szabályozatlan megszűnését ellenző kabinetfrakció egyik szószólója volt, Johnson álláspontja szerint ugyanakkor fenn kell tartani a megállapodás nélküli Brexit lehetőségét is.
Távozott a nemzetközi fejlesztési minisztérium éléről Rory Stewart, aki szintén a megállapodás nélküli Brexit szókimondó ellenzője volt.
Chris Grayling eddigi közlekedési miniszter is bejelentette, hogy nem kíván Boris Johnson kormányában tisztséget vállalni, bár londoni médiaértesülések szerint őt is inkább "felkérték", hogy ne akarja tovább betölteni eddigi posztját. Graylinget számos bírálat érte, miután minisztériuma több erősen vitatott hatékonyságú szerződést kötött hajózási társaságokkal az esetkeges megállapodás nélküli Brexit okozta kereskedelmi fennakadások kiküszöbölésére.
Az előző miniszterelnök, Theresa May kormányának tagjai közül elsőként Philip Hammond volt pénzügyminiszter mondott le. Ő még szerdán kora délután, Theresa Maynek nyújtotta be lemondását, még mielőtt May hivatalosan bejelentette volna saját lemondását II. Erzsébet királynőnek. Hammond, aki a Konzervatív Párton belül a brit EU-tagság rendezetlen megszűnését határozottan ellenző frakciócsoport rendkívül befolyásos és tekintélyes szószólója, már vasárnap, a BBC televízió heti politikai magazinműsorában bejelentette, hogy ha Johnson lesz az új miniszterelnök, akkor ő távozik a kormányból. Döntését azzal indokolta, hogy tudomása szerint Boris Johnson elvárja majdani kormányának tagjaitól a megállapodás nélküli Brexit lehetőségének elfogadását, márpedig ő ehhez soha nem adná a nevét.

...és akikkel a kormányfő nem akart együtt dolgozni

Johnson menesztette Liam Fox külkereskedelmi minisztert. Ez okozott valamelyes meglepetést, hiszen Fox az új kormányfőhöz hasonlóan a kormányzó Konzervatív Párt keményvonalas Brexit-táborának tagja. Igaz ugyanakkor az is, hogy Liam Fox a Konzervatív Párt vezetőválasztási versengésében Johnson vetélytársát, Jeremy Huntot támogatta.
Menesztette a brit miniszterelnök Damian Hinds oktatási minisztert, Karen Bradley északír-ügyi minisztert, David Mundell Skócia-ügyi minisztert és Caroline Nokes-t, a belügyminisztérium bevándorlásügyi államtitkárát.
Alig három hónap után elvesztette tisztségét Penny Mordaunt, Nagy-Britannia első női védelmi minisztere is. Mordaunt szintén a Konzervatív Párt elkötelezett Brexit-táborának tagja, de ő is Jeremy Hunt volt külügyminisztert támogatta a párt vezetőválasztási versengésében.
Jeremy Hunt a távozását bejelentő szerda esti Twitter-bejegyzésében egyértelművé tette, hogy külügyminisztereként szeretett volna tovább dolgozni, de Johnson más tárcát ajánlott fel neki. Hunt nem részletezte, hogy melyiket, de egyöntetű médiaértesülések szerint volt vetélytársát a kormányfő a védelmi tárca élére állította volna. Hunt csak annyit közölt, hogy Johnson ajánlatát visszautasította.

Újonnan kinevezettek

Boris Johnson szerda este bejelentette, hogy a külügyminiszteri tisztségre Hunt utódjaként Dominic Raab volt Brexit-ügyi minisztert nevezte ki. Raab a Konzervatív Párt legradikálisabban EU-szkeptikus szárnyának prominens képviselője. Ő vetette fel nemrégiben, hogy akár a jelenlegi parlamenti ülésszak idő előtti lezárásával is meg kell akadályozni, hogy a parlament valamilyen módon elejét vegye a megállapodás nélküli kilépésnek az EU-ból. Raab érvelése szerint erre azért lenne szükség, mert az alsóház már eddig is tett kísérleteket arra, hogy kivegye a kormány kezéből a Brexit-folyamat irányítását. Az elképzelést a Konzervatív Páton belül is súlyos bírálatok érték.
Johnson a belügyminisztérium élére Priti Patelt nevezte ki. Patel személyében ugyancsak egy radikálisan EU-szkeptikus politikus került a Boris Johnson kormányába.
Az eddigi belügyminisztert, Sajid Javidot pénzügyminiszternek nevezte ki a brit kormányfő. Javid befektetési banki állásokat töltött be, mielőtt politikai pályára lépett.

40 fok van Belgiumban, Hollandiában is megdőlt a melegrekord

Publikálás dátuma
2019.07.24. 20:59

Fotó: PHIL NIJHUIS / AFP
Soha eddig nem mértek ilyen magas hőmérsékletet a két országban.
Az ország története során először adta ki a legmagasabb fokozatú, vörös riasztást a belga meteorológiai szolgálat az országot sújtó hőhullám miatt, írja az Euronews. Szerda délután háromkor ugyanis megdőlt az országos melegrekord: a Herhet állomás 40,3 fokot mért. A korábbi melegrekord is friss volt, mindössze 2015-ös.
A szomszédos Hollandiában is megdőlt a melegrekord: Gilze-Rijenből 39,1 fokot jelentettek. Soha nem volt még ilyen magas a hőmérséklet Hollandiában.
Szerző
Frissítve: 2019.07.24. 21:14