Prágában és Pozsonyban is magasabbak a fizetések, mint Budapesten

Publikálás dátuma
2019.07.23. 10:17
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Óriási a különbség a magyar fővárosban és a Debrecenben élők bére között is.
A platy.sk és a paylab.com portál készített egy elemzést, melyből kiderült, hogy Prágában a bruttó bér átszámítva 1684 euró, Pozsonyban pedig 1619,14 euró – ehhez képest Budapesten 1503,08 euró. Az elemzést készítő ügynökségek arra is rámutattak, hogy Csehországban tapasztalni a legkisebb eltéréseket a fizetések között – írja az infostart.hu.
  • Prága és Brünni között 221 euró az eltérés bruttó bérek szempontjából,
  • Pozsony és Kassa között 339 euró,
  • és Magyarországon még nagyobb a különbség, Budapesten átlagban 405 euróval keresnek többet, mint a második legnagyobb városban, Debrecenben.
Kassán az összes munkakörben jóval kevesebbet lehet keresni, mint a fővárosban. Kassán a diplomások keresnek annyit, mint Pozsonyban az érettségizettek vagy azok, akik szakosító képzést végeztek – írja a platy.sk, amely arra is rámutatott, hogy 
Szlovákiában csupán három és félszeres a különbség a legjobban és a legrosszabbul keresők fizetése között.

Szerző
Témák
fizetés Budapest

Félreszabályozott e-autózás

Publikálás dátuma
2019.07.23. 08:00
Végrehajtási rendeletek híján leállhat az engedélyezés
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Személyautók helyett inkább az ételszállító robogókat kellene - kamatmentes hiteltámogatással - elektromosra cserélni - javasolja a Levegő Munkacsoport. Bár a napokban módosultak az e-töltés szabályai, végrehajtási rendeletek híján befagyhat az engedélyezés.
A villanyautó-támogatások átcsoportosítását javasolja a Levegő Munkacsoport. A magánszemélyek villanyautó-vásárlási támogatása a közpénzfelhasználás igen alacsony hatékonyságú módja – fogalmaz Vargha Márton közlekedési témafelelős. Kétségtelen: azok, akik megkapták a másfél milliós támogatást, jól jártak vele, de attól, hogy néhány száz villanyautóval több fut útjainkon, a magyar városok levegője még nem lett tisztább – teszik hozzá. Megoldás lehetne, ha az éttermi házhoz szállítást végző pizzafutárok igencsak szennyező robogói fél-egymillió forint kamatmentes kölcsönt kaphatnának a cserére. Úgyszintén segítséget jelentene szerinte egy, az érintett vendéglátók által bérelhető villanyrobogópark. Ezzel egyidejűleg kezdeményezi a robbanómotoros robogók kitiltását a városi forgalomból. Mindez a civil szervezet közleménye szerint „kenterbe verné” a személyautó-vásárlási támogatás hatékonyságát. Számításaik szerint 2016 óta a magyar állam közel tízmilliárd közpénzt költött „a villanyautó-gyártók támogatására”. Üdvözlik a taxik és a Posta terítő járműveinek cseréjét villanyautóra (és nem hibridre). Célszerűnek tartanának hasonló lépést az állami, önkormányzati szervek nagy futásteljesítményű gépjárművei esetében is. Szorgalmazzák csak az e-autók által használható, ingyenes parkolók, megfelelő, nyilvános töltőállomások és elszámolási rendszer kialakítását is. Üdvözlik, hogy Palkovics László innovációs és technológiai miniszter hasonló irányú módosításokra tett ígéretet. „Ha nem is verték nagydobra”, de néhány hete módosultak az e-töltés szabályai – hívja fel a figyelmet a Villanyautosok.hu. Ez különválasztja az (engedélyköteles) üzemeltetési és szolgáltatói feladatot. A hálózati cég egyik szerepet sem töltheti be. A jövőben a használat nem köthető tartós regisztrációhoz: azt eseti jelleggel is biztosítani kell. A lap szerint a mostani módosítások, ha akaratlanul is, de „felboríthatnak mindent”. Amíg ugyanis a kormány nem áll elő a részletszabályokkal – amikre legutóbb másfél évet kellett várni -, szerintük a hatóság nem adhat ki új engedélyeket. Augusztus 1-ig az Elmű-ÉMÁSZ valamennyi töltőoszlopán kilowattóránként 99 forintos tarifát vezet be – tudtuk meg a szolgáltatótól. 
Szerző

325,33 forinton az euró

Publikálás dátuma
2019.07.23. 07:07
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Vegyesen mozgott a forint kedd reggel a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben hétfő estéhez képest.
Az euró árfolyama a hétfő esti 325,23 forintról 325,33 forintra erősödött röviddel fél hét előtt. A dollár jegyzése a hétfő esti 289,91 forintról 290,66 forintra emelkedett, a franké viszont 295,48 forintról 295,23 forintra gyengült. Az euró gyengült a dollárhoz képest, hétfő este 1,1219 dolláron, kedd kora reggel 1,1193 dolláron jegyezték.
Szerző
Témák
forint euró dollár