Előfizetés

Moszkva trójai falovai

Olaszországnak is megvan a maga Ibiza-videó botránya. Múlt héten került napvilágra az a felvétel, amelyből egyértelművé válik, hogy a jobboldali radikális Liga, amely a magyar kormány mintájára hevesen támadja a menekülteket, Brüsszelt és időnként Sorost, szoros orosz kapcsolatokkal rendelkezik. A párt elnöke, Matteo Salvini belügyminiszter bizalmasa, Gianluca Savoini egy moszkvai hotel halljában arról tárgyalt, hogy az Eni olajvállalat másfél milliárd dollárért vásárolna nyersanyagot Moszkvától, s a pénz egy részét visszacsorgatnák a Liga kasszájába. 
Klasszikus pénzmosás, ami hasonlít az osztrák botrányhoz, hiszen ott épp a jobboldali populista Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) lemondásra kényszerült elnöke, Heinz-Christian Strache próbálta pártját „megsegíteni” némi orosz pénzzel.
Salvini persze tagadja, hogy bármi köze lenne az ügylethez, bár akadnak felettébb gyanús mellékzöngék. Például az, hogy a tavaly októberi találkozó idején épp Moszkvában tartózkodott, s előző este pont Savoinival vacsorázott. Ráadásul a belügyminiszter nagyon is udvarias vendégnek bizonyult: az Oroszországgal szemben az Európai Unió által bevezetett büntetőintézkedéseket „gazdasági, társadalmi és kulturális őrültségnek” nevezte. Az olasz sajtó időközben kiderítette azt is, hogy az illegális orosz pénzről még hónapokig folytak a tárgyalások Savoini és vendéglátói között.
Feltűnő, hogy két szélsőjobboldali európai pártról is kiderült, Moszkva jelentős anyagi támogatására számíthatnak. Ami némi magyarázatot szolgáltat arra, miért is támadják annyira hevesen az EU-t, s miért dicsőítik Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Az osztrák és az olasz eset kísértetiesen hasonlít ugyan egymásra, ám akad egy óriási különbség. Ausztriában az Ibiza-videó a néppárti-szabadságpárti kormány bukását eredményezte, az FPÖ szégyenpadra került, s valószínűleg a szeptember végén esedékes parlamenti választás után sem kerül vissza a kabinetbe, mert az ÖVP-ben óriási az ellenállás a koalíció felújításával szemben.
Olaszországban viszont az élet megy tovább, mintha mi sem történt volna. Salvini ellentámadásba lendült, hangosabb és agresszívebb, mint valaha, és már nyíltan belengette az Öt Csillag Mozgalommal valamivel több mint egy éve működő koalíció felmondását. A legjobb védekezés a támadás, így lehet a legjobban elterelni a figyelmet a szélhámosságokról. Az is olasz jelenség, hogy a felvétel napvilágra kerülése óta mintha még emelkedett volna is az olasz jobboldali populista párt népszerűségi mutatója.
Azt mondhatnánk, tipikus olasz jelenség, s jellemző az ottani állapotokra, hiszen Itáliában a feje tetejére állt a világ. Csakhogy Európában akad egy másik ország is, ahol az abszurd vált elfogadottá, ahol az uniós pénzek nyilvánvaló megcsapolása, a folyamatos törvénysértések sem vezetnek a kormánypárt népszerűségének csökkenéséhez, s ahol szintén mindig az agresszivitás és a durvaság győzedelmeskedik.
Itt élünk mi. Ezért sem lepődünk meg azon, hogy az olaszok ingerküszöbét nem érte el a nyilvánvaló csalás.

Nem értik

Ellenzéki pártjaink sajnos még mindig nem tudják, hol élnek. Mindennapi egészségügyi katasztrófáinkat sorra félremagyarázzák. Pedig az ügyeletes félremagyarázók rendelkeznek orvosi diplomával, és van mindenféle tapasztalatuk. Csak éppen olyan nincs, ami kellene. Azt hiszem, sohasem láttak korszerű egészségügyi intézményt, és hogy ilyesmit – legalább elméletben – tanulmányoztak volna, annak sincs nyoma. Így aztán csak messze földön híres lényegtelenség-megragadási képességüket csillogtatják. 
Most éppen a működésképtelen műtői klímaberendezések ügyében zajlik a süketnémák és a vakok elmélyült szakmai vitája. Az indító apropó az volt, hogy valahol a honi egészségügyi ugar egyik operációs termében egy dolgos segéderő „rosszul lett”. Aztán meg jobban. Sem a média, sem a szakértők nem tudják kihagyni a ziccert, hogy üssenek egyet a kormányon. Ez örömteli lenne nekem is, ha nem (a kormány) mellé ütnének. De mint rendesen, most is luftot rúgnak. A „legradikálisabbak” odáig merészkednek, hogy követelik a kormánytól, azonnal adjon pénzt a klímaberendezések … nem tudom mijére. Mert bezzeg a stadionok öltözőiben.
Csakhogy normális országban a kormánynak sem az öltözőkhöz, sem a műtőkhöz nincsen köze. Természetesen tudom, hogy Orbánia nagyon messze van még a látszatra kicsit normálistól is. Napról napra őrültebb a diktatúra. És ellenzéki embereink képesek alkalmazkodni. Másra nem. 
Arról kellene beszélni, hogy alig van Magyarországon olyan egészségügyi intézmény, amely valódi működési engedéllyel ténykedik. Legtöbbnek úgynevezett ideiglenes engedélye van, ami annyit jelent, hogy minden ok megvan a bezáráshoz, de nincs helyette másik. Amelyiknek van „végleges” papírja, az szintén úgy rossz, és úgy szabálytalan, ahogy van. Viszont nem túl sok utánajárással előhúzható a háttérből a mutyi. 
A működési engedélyeket valamikor a (még a szocializmus sűrűjében is) autonóm ÁNTSZ adta ki. Most ismét az van, hogy a hatóság is, meg a kórház is (nem egyszerűen pártállami tulajdon, hanem) a vezér közvetlen irányítása alatt áll, aki minden más híreszteléssel szemben igen takarékos ember. Már ami az oktatást meg az egészségügyet illeti. Ő pedig nem üthet (egyik) bal kezével a másikra. Természetesen értenie sem kell semmihez. Az egészségügy teljesítőképessége fenntartásának megkövetelése – egy nagy tudású orvos-professzor miniszter segítségével – gyerekjáték még egy kezdő önkényúrnak is. És ő nem kezdő! De nem is végző, amíg ilyen ellenzéke van.

A digitális jövő rajtunk múlik

A technológiai innovációk hatalmas lehetőséget jelentenek az Egyesült Nemzetek Szervezetének, hogy felgyorsítsa a békéért, a fenntartható fejlődésért és az emberi jogokért végzett munkáját. A tudományos haladás segít a halálos betegségek gyógyításában, a növekvő népesség táplálásában, elősegíti a gazdasági növekedést, valamint eddig soha nem látott módon köti össze az üzleti világot, a közösségeket, a családokat és a barátokat világszerte. Nagy lehetőséget rejtenek magukban az olyan gyorsan fejlődő területek, mint a mesterséges intelligencia és a biotechnológia, amelyek elősegítik a jóllét növekedését és a globális kihívások innovatív megoldásainak megtalálását.
A változás jelentős ütemben zajlik. Az új technológiák példa nélküli gyorsasággal kerülnek át a laboratóriumokból a globális használatba. A ma létező összes adat több mint 90 százalékát az elmúlt két évben hozták létre. Ahogy egy vezető szakértő nemrég nekem mondta, a már most fénysebességű fejlődés ellenére a jövő fejlesztései már soha nem lesznek olyan lassúak, mint amilyenek ma.
A legtöbbet kell kihoznunk ezekből az életmentő és életminőséget javító technológiákból. Ugyanis miközben a világ a fenntartható fejlődési célok megvalósítására törekszik, addig a digitális technológiák különösen nagy segítséget jelenthetnek azokon a területeken, amelyeken a leginkább lemaradásban vagyunk. Olyan megközelítéseket kell alkalmaznunk, amelyek minden érintett felet bevonnak. Ezen felül komoly lépéseket kell tennünk a nők jelentős részvételének előmozdításáért, valamint azért, hogy minél több fiatal lányt oktassunk tudományos, technológiai, mérnöki és matematikai területen.
Annak ellenére, hogy sokan alig emlékeznek arra, milyen volt az élet az internet előtt, a digitális szakadék még mindig létezik. A világ lakosságának több mint fele drága vagy lassú internet-hozzáféréssel rendelkezik, de van, ahol nincs is internet. Ez a különbség súlyosbítja az egyenlőtlenségeket olyan más kulcsfontosságú területeken, mint az oktatás, az egészségügy és a jólét. A digitális lehetőségeknek mindenkihez el kell jutniuk, hogy mindenki hasznára váljanak.
Ugyanakkor az új technológiák által jelentett veszélyeket is fel kell ismernünk. Egyre valóságosabbak azok a fegyverrendszerek, amelyek maguktól képesek beazonosítani és megölni másokat, ami egy erkölcsileg megkérdőjelezhető fejlődés. A közösségi médiát a gyűlölet és a hazugságok terjesztésére használják. A technológiát kihasználják a terroristák, a szervezett bűnözői hálózatok pedig meglapulnak a sötét weben, ahol az ember- és kábítószer-kereskedelemből származó kifizetéseket intézik titokban, és a majdnem teljesen anonim kriptovalutában kapják a fizetségüket. Miközben az innováció a foglalkoztatás új területeit nyitja meg, számos munkavállaló fél a munkája gépesítésétől, amely megmutatja a nagyléptékű átképzések, a kiterjedt szociális védőháló és az olyan oktatás szükségességét, amely a lehető legkorábban elkezdi hangsúlyozni az élethosszig tartó tanulás fontosságát.
Többet tudunk tenni, és többet kell tennünk azért, hogy biztosítsuk a digitális technológiák nemes felhasználását. Ezért hoztam létre a digitális együttműködésről szóló magas szintű panelt, amely most adta ki a digitalcooperation.org honlapon is olvasható jelentését. A Gates Alapítvány részéről Melinda Gates, az Alibaba részéről pedig Jack Ma által közösen irányított panel különböző szakértőket hívott össze, akik világszerte konzultáltak, hevesen vitáztak, megvizsgálták a kihívások széles körét, majd részletes javaslatokat fogalmaztak meg, hogy az új technológiákból a legjobbat hozzák ki.
A panel számos módot ajánlott a digitális szakadék megszüntetésére, az együttműködés erősítésére és a digitális technológiák fejlesztésének jobb irányítására egy nyitott, gyors és sokszereplős modellen keresztül. Az irányítás klasszikus formái nem működnek. A technológia olyan gyors, hogy mire a döntéshozók összeülnek, hogy felkészüljenek, majd megbeszéljenek, jóváhagyjanak, ratifikáljanak és alkalmazzanak egy egyezményt vagy egy új megállapodást, addigra a körülmények teljesen megváltoznak. Hasonlóan igaz ez a politikaalkotásra is, amely szintén nem fog működni a digitális világban. 
Üdvözlöm, hogy a magas szintű panel elismerte az Egyesült Nemzetek Szervezetét egy olyan egyedülálló legitim és dinamikus platformként, ahol a kormányok, a civil társadalom, az akadémia és a tudományos közösség képviselői a számítástechnikai iparral közösen összegyűlhetnek, hogy megtárgyalják a jövőbeli irányokat. Az ENSZ – fórum szerepén túl – a normaalkotás, a kapacitásépítés és az adatgyűjtés terén is lépéseket tesz, amellyel hozzájárul az együttműködéshez. Készítek egy tervet az ENSZ jövőbeli szerepvállalásáról, továbbá szívesen vendégül látok bármilyen megbeszélést, amit az érintettek hasznosnak találnak.  
Egy ilyen beszélgetés pedig nem várhat. A digitális egymásrautaltság kora minden egyes internetes élő közvetítéssel, online tranzakcióval és innovatív platformmal mélyül. Az olyan alapvető globális jelenségek mellett, mint a kereskedelem, a kommunikáció, a klímaváltozás és az emberi mobilitás, a nemzetközi együttműködés lehet a különbség a fejlődés és a káosz között. Most kell lépnünk, hogy kiépítsük a bizalmat, megelőzzük a felmerülő problémákat, valamint egy mindenki számára békés, virágzó és pozitív digitális jövőt alakítsunk ki.