Hosszú Katinka megvédte címét

Publikálás dátuma
2019.07.22. 15:18

Fotó: Kovács Tamás / MTI
Hosszú Katinka megvédte címét 200 méter vegyesen a kvangdzsui világbajnokság úszóversenyeinek második napján.
A háromszoros olimpiai bajnok a hétfői döntőben 2:07.53 perces idővel csapott célba, megszerezve ezzel saját maga nyolcadik, a magyar úszósport 29. nagymedencés aranyérmét. A 30 éves magyar versenyző vasárnap, az előfutamok során minden idők legjobb délelőtti idejét úszta (2:07.02), majd az elődöntőben is egyedüliként került 2:08 perc alá (2:07.17). Hétfőn a délelőtti előfutamokban a szám olimpiai bajnokaként visszalépett 100 méter háton, ezzel is jelezve, hogy célba veszi kazanyi, 2:06.12-es rekordját. A rajt után a pillangót követően még csak a negyedik volt, a hát után viszont már másodiknak fordult, mellen pedig ellépett a mezőnytől. Nem volt kérdés, hogy gyorson már nem érik utol, a világcsúcs viszont nem volt elérhető közelségbe, de így is nagyon simán győzött. Hosszú - aki sorozatban negyedszer nyerte meg ezt a számot - a magyar küldöttség második dobogósa a Koreai Köztársaságában, korábban a nyíltvízi úszók 5 kilométeres számában Rasovszky Kristóf diadalmaskodott.        Eredmények: női 200 m vegyes, világbajnok:        HOSSZÚ KATINKA 2:07.53 perc 2. Je Si-ven (Kína) 2:08.60 3. Sydney Pickrem (Kanada) 2:08.70 
Szerző

Vb-elődöntős a női pólóválogatott

Publikálás dátuma
2019.07.22. 13:35

Fotó: Kovács Tamás / MTI
A magyar csapat 7-6-ra legyőzte Olaszország együttesét, ezzel bejutott az elődöntőbe a kvangdzsui olimpiai kvalifikációs világbajnokságon.
Bíró Attila együttese rendkívül kemény és kiélezett csatában diadalmaskodott az olimpiai ezüstérmes felett, s játszhat az éremért.   Közel három percig nem esett gól, ekkor Illés Anna talált be emberelőnyből. Jól működött a magyarok védekezése, az olaszok szinte kapura sem tudtak lőni. Támadásban akadtak ugyan hibák, de Leimeter Dóra lövésével növelte előnyét a csapat. Az ellenfél létszámfölényben szépített, de Keszthelyi Rita akcióból azonnal válaszolt. Az olaszok könnyen kapták az előnyöket – Keszthelyi gyönyörű védekezése után is minimum véleményesen kapták vissza a labdát – és újra szépítettek, viszont a másik oldalon egy szépen megjátszott fór után Gurisatti Gréta talált be az első szünet előtt. Egy újabb labda nélküli kiállítás után felzárkóztak az olaszok, a magyarok viszont nem éltek ugyanezzel a lehetőséggel. Könnyen visszaállhatott volna a kétgólos különbség, de Tóth-Csabai Dóra ziccerben a kapusba lőtt. Az újabb magyar fór megjátszása előtt Bíró Attila időt kért: a figura végén azonban Horváth Brigitta lövését hárította Giulia Gorlero. Az olaszok kissé megtorpantak, Szilágyi Dorottya lapos lövése pedig utat talált a hálóba. Fél perccel a nagyszünet előtt újra egy lett a különbség, igaz, Gangl Edina talán védhette volna a korántsem erős vagy pontos lövést. A harmadik negyed elején újra „megúszatták” a csapatokat a bírók, majd előbb az olaszok, aztán a magyarok is kihagytak egy fórt. A rivális Keszthelyi második kiállítása alatt egyenlített. Egyenlő létszámban látványosan nem bírtak egymással a csapatok, a magyarok centerbe betett labdákkal, az olaszok gyenge távoli lövésekkel próbálkoztak. Gurisatti ötösével újra a magyarok kerültek előnybe, amit viszont fórból nem sikerült növelni, Vályi Vanda pattintott fölé, igaz, a túloldalon rögtön egy gyönyörű blokkal tette jóvá hibáját. Kihagyott magyar fórral indult az utolsó nyolc perc, az olaszok pedig a csapatkapitány Elisa Queirolo nagyszerű lövésével egyenlítettek. Leimeter második találatával újra a magyarok vezettek, az olaszok pedig fórt rontottak. Mindkét csapat fáradtnak tűnt a hajrára, az olaszok például újabb előnyük közben egyszerűen elhagyták a labdát, s ekkor már csak két perc volt hátra. A magyarok ebből közel egyet „lepörgettek”, majd 57 másodperccel a vége előtt labdát szereztek. A játékvezetők 36 másodperccel a vége előtt kontrát ítéltek, az olaszok kilenccel a vége előtt időt kértek, de utána a lövés mellészállt...  A két csapat a közelmúltban több mérkőzést is játszott egymással: szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt, a barcelonai Európa-bajnokságon ugyancsak a nyolc között a magyarok diadalmaskodtak (10-9), majd a világligában mindkét válogatott „hozta” a hazai mérkőzését. Az Európa Kupában a magyarok Torinóból hozták el a bronzérmet a házigazdák elől (13-11). A magyarok a szerdai elődöntőben – közép-európai idő szerint 11 óra 30 perctől – a spanyolokkal találkoznak. 

Eredmény:

Vízilabda, nők, negyeddöntő: Magyarország-Olaszország 7-6 (4-2, 1-2, 1-1, 1-1) Gólszerzők: Leimeter, Gurisatti 2-2, Illés, Keszthelyi, Szilágyi 1-1, illetve Avegno, Picozzi, Palmieri, Emmolo, Tabani, Queirolo 1-1 Magyarország: Gangl - Vályi, Tóth-Csabai, Keszthelyi, Illés, Szilágyi, Parkes, cserék: Leimeter, Gyöngyössy, Rybanska, Gurisatti, Horváth, Magyari (kapus)

Szerző

Vívó-vb – Csampa Zsolt letiltotta Szabó Bencét

Publikálás dátuma
2019.07.22. 12:05
Áder János köztársasági elnök megtapsolja az ezüstérmes magyar válogatott tagjait a vívó-világbajnokság férfi kard csapatversenyének eredményhirdetésén
Fotó: Czagány Balázs / MTI
Csampa Zsolt, a Magyar Vívó Szövetség (MVSZ) sportmúlttal nem rendelkező elnöke megtiltotta, hogy Szabó Bence, a nemzetközi szövetség (FIE) végrehajtó bizottságának tagja, kétszeres olimpiai bajnok kardvívó adja át az érmeket Áder János köztársasági elnökkel együtt a budapesti világbajnokságon a vasárnap esti férfi kardfinálé után.
Lapunk úgy értesült, hogy Szabót a FIE görög főtitkára, Manolisz Katsziadikisz tájékoztatta az MVSZ elnökének - aki nem mellesleg a Belügyminisztérium helyettes államtitkára - kéréséről. Katsziadikisz azt mondta, hogy az MVSZ elnökének nincs joga ilyet kérni, de a FIE nem szeretne botrányt, ezért arra kérte, Szabót, a békesség érdekében ne vegyen részt a díjátadón. Így a világbajnok koreaiak, az ezüstérmes magyarok és a harmadikként záró olaszok Áder János köztársasági elnök mellett a lengyel Jacek Bierkowskitól – aki szintén kiváló kardvívó volt – kapták meg az érmeket. 
„Az éremátadásnál az a protokoll, hogy minden eredményhirdetésnél egy személyt a rendező ország, egyet pedig a FIE kér fel"

– mondta a Népszavának Szabó Bence.

Szabó Bence
Fotó: Népszava
"- A magyar szövetség Áder Jánost kérte fel, engem pedig a FIE. Amikor vasárnap kiértem a döntőre, akkor szólt a FIE főtitkára, hogy Csampa Zsolt felszólította, jelöljön ki mást helyettem. Csampa szerint neki ehhez joga van, de ebben téved, a FIE főtitkára azt mondta, ha ragaszkodom ahhoz, hogy én adjam át az érmeket, akkor kiharcolja. Mondtam neki, engedjük el a történetet, nem érdemes balhézni egy egyébként sikeres hazai rendezésű vb-n. Engem először nem is izgatott annyira a dolog, de láttam a környezetemet mennyire felháborítják a történtek, ezután én is idegesebb lettem. Én álltam Budapesten világbajnokságon versenyzőként a dobogó tetején (1991-ben – a szerk.), ez sokkal értékesebb, mint, hogy lehetek-e díjátadó vagy sem. Magyarországnak, a megítélésünknek viszont ez nagyon sokat árt, a vacsoránál arról beszélgettek a FIE tisztségviselői, hogy a magyarok ilyenek, egymást szúrják hátba. Olyan elnöke van a magyar vívásnak, akinek sem sportolói múltja nincs, sem idegen nyelveket nem beszél. Velem azért gyűlölködik, mert tudja, hogy jövőre lejár a mandátuma, és megméretem magam ellene az elnöki tisztségért. Ezért próbál mindenhol ártani nekem, de ezekkel az akciókkal csak saját magát járatja le. Engem ismernek és elismernek a sportágban itthon és külföldön is, ugyanez Csampa Zsoltról nem mondható el" - reagált lapunk megkeresésére Szabó Bence. 
Írásban kerestük a magyar szövetséget is, de eddig nem reagáltak. Ha változik a helyzet, frissítjük cikkünket.
Témák
vívás
Frissítve: 2019.07.22. 17:30