Előfizetés

Több mint 200 millióért szólt Orbán a nagyszínpadon

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.22. 11:50

Fotó: Facebook/30 éve szabadon
A szerződés összege 207,5 millió forint.
Alaposan megkopasztja a Sziget Zrt. a Terror Házát: a teljes tavalyi reklámbevételük hetedét kérték el Orbán Viktor rendszerváltó beszédének néhány másodperces bejátszásaiért – írja a G7.hu. Korábban komoly visszhangot kapott, hogy a Volt és Balaton Sound fesztiválon Orbán Viktor 1989-es, Nagy Imre újratemetésén elhangzott beszédeit játszották be nagyszínpadi kivetítőkről. A portál most azt írja: a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány (KKETTKK), a Terror Házát működtető állami közalapítvány vállalkozási szerződés keretében működik együtt a Sziget Kulturális Menedzser Iroda Zrt.-vel,
a szerződés összege pedig 207,5 millió forint.

Önkiszolgáló benzinkutakkal terjeszkedne az OMV

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.22. 09:38

Fotó: James Hardy / AFP/PhotoAlto
Néhány Ausztriával szomszédos országban, köztük Magyarországon jelennének meg a diszkont-töltőállomások.
Magyarországon, Németország déli részén és Szlovéniában kíván terjeszkedni üzemanyagtöltő diszkontállomásaival az OMV, de kibővítené hasonló ausztriai hálózatát is – írja a Világgazdaság. Ezek az egységek alkalmazottak és boltok nélkül működnek, viszont – mint a társaság hangsúlyozza – költség- és időhatékony tankolást kínálnak. A lap szerint az OMV-nek Ausztriában mintegy 220 ilyen kútja van. Az újabbak nyitásakor fontos szempont, hogy azokat is el lehessen látni a társaság saját finomítóiból, Magyarország esetében ezért az OMV schwechati olajfeldolgozójához közelebb eső Dunántúlon sejthető nagyobb terjeszkedés. „A diszkontkoncepcióval kapcsolatos fejlesztések a magyarországi retail képviselettől függetlenül zajlanak, az osztrák anyavállalat saját szervezésében” – közölte a lappal az OMV Hungary Kft. Diszkontrendszerben az OMV Avanti nevű töltőállomásai és a százszázalékos OMV-leány FE-Trading által üzemeltetett töltőállomások működnek, de kedvezményes árat kínálnak a Petrom márkájú kutak is. Az Avanti egységek többsége Ausztriában található, és jórészt az FE-Trading töltőállomások is. Ez utóbbiak a Hofer/Aldi élelmiszer-kiskereskedelmi diszkonthálózathoz kapcsolódnak. A németországi Aldi Süd által megvásárolt Hofer láncnak Ausztriában és Szlovéniában vannak élelmiszerboltjai. A Hofertől 2016-ban vett meg az OMV 66 benzinkutat. Ha az OMV Magyarországon is az ausztriai gyakorlatot kívánja követni, akkor diszkontcélra szóba jöhet a 2016 eleje óta az OMV nevén futó 21 Avanti töltőállomás, ezenkívül az Aldival tavaly indított együttműködés kibővítése. 

Sokat dolgoznak magyarok – cserébe alacsony fizetést kapnak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.22. 09:15
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A legkevesebbet a németek, a dánok és a norvégok dolgoztak tavaly.
Hiába stagnált a ledolgozott munkaórák száma Magyarországon tavaly (2018-ban egy magyar alkalmazott 1741 munkaórát dolgozott, csakúgy, mint 2017-ben ), az OECD rangsorában kedvezőtlenebb helyre csúszott az ország. Míg 2017-ben még a középmezőnyben szerepeltünk, és a 17. legtöbb munkával töltött idő volt ez a mennyiség, addig tavaly már a 14. helyen végeztünk – írja az mfor. A legtöbbet egyébként továbbra is Mexikóban, Costa Ricán és Koreában dolgoznak az alkalmazottak, sorrendben 2148, 2121 és 2005 órát évente, ugyanakkor mindhárom ország esetében az előző évhez képest csökkenés mutatkozott. A rangsor másik végén sem volt helycsere előző évhez képest: 
a legkevesebbet a németek, a dánok és a norvégok dolgoztak tavaly

– 1363, 1392 és 1416 órát. Az OECD által közölt adatok arra is alkalmasak, hogy megvizsgáljuk a ledolgozott munkaórák és az átlagos nettó bérek kapcsolatát. Az Eurostat jóvoltából már rendelkezésre áll az átlagos nettó fizetésekre vonatkozó tavalyi statisztika. A ledolgozott munkaórákat tekintve elmondható, hogy a magyarok nagyjából annyit töltöttek a munkahelyükön tavaly, mint az észtek (1748 órát), a fizetések között viszont jóval nagyobb differencia mutatkozik.
A magyar átlagos kereset 8630 euró volt, amivel szemben az észt dolgozók egy nappal több munkáért 13 687 eurót vihettek haza.

Európai viszonylatban egyébként a magyarok a hatodik helyen állnak abból a szempontból, hogy ki dolgozik a legtöbbet (a görögök, a lengyelek, a csehek az írek és az észtek dolgoznak csak többet nálunk). Amennyiben a béreket elosztjuk a ledolgozott munkaórával, így eredményként kapva egy átlagos órabért:
Magyarország esetében 5 eurót kapunk, aminél kisebb juttatásra nincs példa Európában.