Előfizetés

Tíz év telt el a romagyilkosságok óta, mire elkészült az első magyar rendőrségi gyűlölet-bűncselekmény protokoll

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.21. 17:24
Illusztráció
Fotó: Népszava
Bár a korábbi ígéretek ellenére a TASZ nem vehetett részt a szöveg kidolgozásában, azt írják, így is látszik a korábbi közös szakmai munka eredménye.
"A romák elleni sorozatgyilkosság óta évről-évre felhívtuk a figyelmet arra, hogy szükség van egy gyűlölet-bűncselekmény nyomozati protokollra" - írja közösségi oldalán a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ). Úgy folytatják: 10 év után,
augusztus elsején hatályba lép az ORFK 30/2019. (VII. 18.) utasítása a gyűlölet-bűncselekmények kezelésével összefüggő rendőrségi feladatok végrehajtásáról.

A protokoll szövegének kidolgozásában a korábbi ígéretek ellenére nem vehettek részt a jogvédők, de közleményük szerint az ORFK-val hosszú éveken át fennállt hatékony szakmai együttműködés nyomai meglátszódnak az utasítás szövegén.

Jövő héten végig marad a kánikula

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.21. 15:40
Illusztráció
Fotó: Alain Pitton/NurPhoto / AFP
Hétvégén 35 fok körül lesz a maximum.
A hidegfront után ismét melegszik az idő a következő napokban. Sok lesz a napsütés, helyenként lehetnek csak záporok - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzésébő. Hétfőn elsősorban az ország északkeleti harmadában van esély kisebb záporok kialakulására. A leghidegebb órákban 16-21 fok lesz. Napközben 28-32 fokig melegszik a levegő. Kedden főként északkeleten alakulhatnak ki elszórtan záporok. A minimumhőmérséklet 14-19, a maximumhőmérséklet 24 és 31 fok között valószínű. Szerdán és csütörtökön napos időre lehet számítani. Szerdán és csütörtökön a legalacsonyabb hőmérséklet 13 és 18, a legmagasabb hőmérséklet szerdán 26 és 33, csütörtökön 29 és 33 fok között valószínű. Pénteken derült, napos, száraz idő lesz. A leghidegebb órákban 14-20 fok lesz. Napközben 30-33 fokig melegszik a levegő. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 33 fok között valószínű. Szombaton és vasárnap gomolyfelhős-napos időre lehet számítani, csapadék nem valószínű. Mérsékelt marad a légmozgás. Szombaton a legalacsonyabb hőmérséklet 15 és 21, vasárnap 16-21 fok között valószínű. A nappali maximumok szombaton 30 és 34 fok, vasárnap 30-35 fok között alakulnak.

Gyanús az összeférhetetlenség Szombathelyen, ahol az elvileg független jegyző a Fidesz jelöltje

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.21. 15:39

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Nyílt levélben hívja fel a problémára a Vas megyei közgyűlés elnökének figyelmét Ungár.
Nem indul újra Szombathelyen a polgármesteri tisztségéért az azt eddig betöltő Puskás Tivadar, helyette a Fidesz helyi szervezete Balázsy Pétert, a megyei önkormányzat jegyzőjét támogatja, derült ki június végén.
Balázsy Péter jelenleg a megyei főjegyző tisztjét is betölti, márpedig a pártpolitikai szerepvállalás és a független jegyzői pozíció betöltése összeférhetetlen

- panaszkodik Ungár Péter LMP-s képviselő erről a Majtényi Lászlónak, a Vas megyei közgyűlés elnökének címzett nyílt levelében. Balázsy ráadásul nem is tervez lemondani, és amíg kampányol, végig megtartja jegyzői pozícióját is. Ez így alááshatja  a bizalmat az egész államigazgatási rendszert illetően, veszélyeztetve ezzel a hatékony működést, érvel Ungár. Majtényi véleményét kikérve azt is megjegyzi, hogy Balázsynak, ha nem veszi félvállról a kampányt, akkor még csak ideje sem lesz felelős jegyzőként dolgozni.

Közös jelölt mögé áll az ellenzék

Az már korábban kiderült, hogy Nemény András az ellenzéki Éljen Szombathely Egyesület közös polgármester-jelöltje. A választási szövetség tagja az MSZP, a DK, az LMP, a Momentum, a Párbeszéd és a V mint Vas Egyesület is.