Előfizetés

Tizennégy méter mély árokba zuhant egy bevándorlókkal teli busz Macedóniában

MTI
Publikálás dátuma
2019.07.20. 16:58
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Rendőrök vették üldözőbe a járművet, a sofőr pedig menet közben kiugrott.
Harminchárom illegális bevándorló, köztük több gyermek sérült meg egy észak-macedóniai autópálya-balesetben – jelent ette az A1 helyi televíziós csatorna az ügyészség közlésére hivatkozva. A migránsokat szállító kisbusz a görög határtól 45 kilométerre északra leszaladt az útról és egy 14 méter mély árokba rohant, miután a rendőrök üldözőbe vették a járművet, és a sofőr menet közben kiugrott, abban a reményben, hogy megszökhet a felelősségre vonás elől. Az észak-macedón állampolgárságú 24 éves sofőr maga is súlyos sérüléseket szenvedett. A Görögország felől különböző balkáni országokon át Közép-Európába vezető balkáni migrációs útvonalat az elmúlt években lényegében lezárták a térség országai. Elszánt migránsok és menekültek azonban embercsempészek segítségével újra és újra megpróbálkoznak a határok illegális átlépésével. Észak-Macedónia ennek az útvonalnak csak az első, Görögország utáni állomása. Ugyanakkor migránsok ezrei jutottak át Macedónián és rekedtek Szerbiában vagy Bosznia-Hercegovinában.

Feltörték a Scotland Yard Twitter-fiókját

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.20. 16:15

Fotó: ARNE DEDERT / AFP / dpa Picture-Alliance
Az oldalon furcsa üzenetek jelentek meg, ezeket a hírlevelére feliratkozók e-mailen is megkapták.
Péntek este furcsa üzenetek jelentek meg a Scotland Yard fő Twitter-oldalán, a bejegyzések egy része a Digga D nevű brit rapperhez kapcsolódott – derül ki a Guardian cikkéből, a hírt a 444.hu vette észre. Az üzeneteket 40 percen át posztolták este 11 után, és a rendőrség hírlevelére feliratkozók is megkapták ezeken e-mailen. Egyelőre vizsgálják, mi történhetett. A rendőrség belső rendszeréhez valószínűleg nem fértek hozzá.

Irán már nem is titkolja, hogy bosszúból foglalta le a brit tartályhajót

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.20. 15:05
Korábbi felvétel az iráni hatóságok által lefoglalt Stena Impero tartályhajóról
Fotó: - / AFP or Licensors
Szerintük jogosan jártak el, mivel korábban a britek az ő hajójukat kapcsolták le a Gibraltári-szorosban. London nem akar háborút, de határozott válaszlépéseket emleget.
A Stena Impero brit tartályhajó lefoglalása az iráni hatóságok jogszerű válasza arra, hogy a brit tengerészgyalogság július elején Gibraltárnál lefoglalta a Grace 1 iráni tartályhajót - közölte szombaton az iráni alkotmányvédelmi tanács. A jogtudósokból álló iráni alkotmányvédelmi tanács ritkán szólal meg állami kérdésekben, de ha megteszi, akkor véleménye Ali Hamenei legfőbb vallási és politikai vezető álláspontjának tekinthető. A tanács tagjainak felét a parlament jelöli, a másik felét a minden állami kérdésben a végső szót kimondó legfőbb vezető, akivel a testület szorosan együttműködik, emlékeztet beszámolójában az MTI.    Abbász Ali Kadhodei, az alkotmányvédelmi tanács szóvivője, magyarázatként hozzáfűzte, "a viszonosság jól ismert a nemzetközi jogban, és Irán lépése, hogy szembeszáll az ellene folytatott illegitim gazdasági háborúval, valamint hogy lefoglal tartályhajókat, ennek a nemzetközi jogon alapuló viszonossági elvnek a része".

Nem iráni vizeken, nem is a baleset miatt

A nyilatkozat jócskán ellentmond annak, hogy korábban mind a Farsz, mind az IRNA hírügynökség azt állította, a Stena Impero hajóbalesetet okozott, ezért kellett megszállnia fedélzetét az Iráni Forradalmi Gárda haditengerészeinek. A hajóbalesetről ráadásul nem is közöltek egyéb részleteket, ami arra utal, hogy talán meg sem történt.  A Stena Impero tulajdonosa, a Stena Bulk és a hajótér kereskedelmi hasznosításáért felelős cég, a Northern Marine Management péntek este Londonban kiadott közös tájékoztatása szerint hajójuk nemzetközi vizeken haladt, és betartott minden szabályt. Nem említettek semmilyen balesetet.  A brit tulajdonú hajó legénységnek 23 tagja jelenleg a kikötőben van járműve fedélzetén, és az eset kivizsgálásának végéig ott marad.
Penny Mordaunt brit védelmi miniszter szombati nyilatkozatából az is kiderült, hogy Omán területi vizein haladt a Stena Impero nevű brit tartályhajó, amikor az iráni Forradalmi Gárda lefoglalta. A miniszter azt is cáfolta, hogy a brit hajó ütközés után segítségnyújtás nélkül hagyott volna hátra egy iráni halászhajót.
Jeremy Hunt brit külügyminiszter azt mondta pénteken: London nem tervez katonai akciót a tartályhajó kiszabadítására, de annak azonnal elengedését követeli az iráni hatóságoktól. Szombaton pedig kijelentette, hogy Irán "veszélyes úton indult el illegális és destabilizáló magatartásával". Az iráni tartályhajó lefoglalása Gibraltárnál legális volt - mondta. A minisztérium figyelmeztette a brit hajókat, hogy átmenetileg kerüljék el a Hormuzi-szorost.    Németország, Franciaország és Bahrein is követelte szombaton a Stena Impero azonnali szabadon engedését, és közölték, hogy Nagy-Britannia mellett állnak a vitában.    

Így kezdődött a hajófoglalós játszma

A hónap elején a brit királyi tengerészgyalogság Gibraltárnál lefoglalta a Grace 1 nevű iráni tartályhajót azzal a gyanúval, hogy a hajó Szíriába akart kőolajat szállítani, megsértve az Európai Unió által a szíriai rezsimmel szemben bevezetett szankciókat.
A gibraltári önkormányzat éppen pénteken további harminc nappal, augusztus 20-ig meghosszabbította a Grace 1 kihajózási tilalmát. Hunt a héten arra tett javaslatot Iránnak, hogy elengedik az iráni tartályhajót, ha a teheráni kormány szavatolja, hogy a rakomány nem jut Szíriába.
Irán azonban már a Grace 1 lefoglalása után kilátásba helyezte, hogy ellenlépésként lefoglal egy brit kereskedelmi hajót.