Előfizetés

Trócsányi posztja lehet az első erőpróba Orbán és Urusla von der Leyen között

Szelestey Lajos
Publikálás dátuma
2019.07.19. 08:14

Várhatóan a magyar miniszterelnök nem éri be általános kérésekkel.
Ursula von der Leyen nem kerülhetne a Bizottság élére a Fidesz 13 voksa nélkül, és világos, hogy Orbán Viktor ennek megkéri az árát – mutat rá a Die Presse kommentárjában Boris Kálnoky. Hogy mi az ár, azt egyelőre nem tudni, de Trócsányi Lászlóra alighanem kényelmetlen kérdések várnak Strasbourgban, amikor jövendő biztosként meghallgatják. Ha nem sikerül meggyőznie a képviselőket, akkor azok ragaszkodhatnak ahhoz, hogy Magyarország állítson valaki mást. És ha von der Leyen sem fogadja el, akkor máris itt az első erőpróba Orbánnal, aki bizonyosan nem mond le csak úgy támogatottjáról. Arról nem beszélve, hogy cserében jó pár dolgot elvár. Pl. azt, hogy az elnök akadályozza meg a Fidesz kizárását a Néppártból. Továbbá, hogy Brüsszel ne forszírozza annyira a jogállami eljárást. Egyébiránt a Fidesz sorra fogalmazza meg általános követeléseit, így azt, hogy a német politikus tartsa tiszteletben a nemzeti identitást és legyen nyitott Közép-Európa irányába. Lehet, hogy a másik fél a színfalak mögött erre már rá is bólintott. De Orbán konkrét tetteket akar látni.

Reuters: Nem engedi ki a szorítófogásból a magyar és a lengyel kormányt a Bizottság - Timmermans odacsap

Szelestey Lajos
Publikálás dátuma
2019.07.19. 08:02

Magyarország ügyében szeptemberben tart meghallgatást az Európai Bizottság.
Az új Bizottság nem akarja kiengedni a szorítófogásból a demokrácia ügyében Magyarországot és Lengyelországot, vagyis fenn kívánja tartani a nyomást mindkettőre. Ezt diplomaták, illetve magas rangú tisztségviselők árulták el Brüsszelben, rácáfolva a lengyel Jog és Igazságosság reményeire. A PiS abban bízott, hogy von der Leyen segít majd befékezni a jogállami eljárást, ám Frans Timmermans, aki várhatóan a jogállamiság felelőse lesz az új testületben is, kijelentette, hogy szó sincs ilyesmiről. Azt hangoztatta, hogy az EU ugyanolyan határozott és elszánt lesz ebben a kérdésben, mint a távozó Bizottság. A bejelentés annak kapcsán hangzott el, hogy a tagállamok illetékes miniszterei újra megvitatták a lengyel helyzetet. A tanácskozáson a német és a francia képviselő megerősítette, hogy a jogállam az európai terv magját alkotja. Az illetékes német államminiszter szerint Varsó még nem adott kielégítő választ a vele szemben megfogalmazott aggályokra. A soros elnökséget ellátó Finnország szintén úgy nyilatkozott, hogy csattanós választ kell küldeni azoknak a tagoknak, amelyek szembemennek a demokratikus játékszabályokkal. Idetartozik, hogy ilyen esetben csökkentsék az uniós támogatásokat. A Bizottság a tervek szerint szeptemberben tart meghallgatást Magyarország ügyében.

Pénzelvonás csak a legvégső esetben: a populista kormányok elégedettek az EU új vezetőjének mondásaival

Szelestey Lajos
Publikálás dátuma
2019.07.19. 07:50

Urusla von der Leyen megértést kér Közép- és Kelet-Európa jogállami hiányosságai ügyében, írja a Süddeutsche Zeitung. Fontosnak nevezte, hogy a jövőben tárgyszerű legyen a vita, mert az új tagok úgy érzik, hogy nem fogadják el őket egyenrangú partnerként. Ezért nem szabad kiélezni a párbeszédet, ahogy az idáig történt, mert akkor bizonyos országok és népek azt hiszik: őket kollektíven bírálják egyes jogállami gondok miatt. Arra a megjegyzésre, hogy a Bizottság szerint Lengyelországban veszély fenyegeti a bíróságok autonómiáját, Magyarország esetében pedig az EP a demokrácia korlátozást állapította meg, úgy válaszolt, hogy a cél a teljes jogállamiság, ám az sohasem tökéletes. Pénzügyi szankciókat csak a legvégső esetben tart elképzelhetőnek. A súlyosan eladósodott Olaszországnak a leendő bizottsági elnök rugalmasságot helyezett kilátásba. Nem kívánta elkötelezni magát amellett, hogy minden kormánynak ki kell vennie részét a menedékkérők átvételéből. Úgy fogalmazott, hogy ha az országok részszempontokat helyeznek előtérbe és kölcsönösen egymást vádolják, az blokádhoz vezet. A lap úgy értékeli, hogy von der Leyen békülékeny hangot ütött meg a kulcskérdésekben, amit alighanem érdeklődéssel fogadnak főleg Olaszországban és Lengyelországban. A PiS több képviselője azt közölte, hogy a német jelölt pártjuknak köszönheti, hogy a Bizottság elnöke lesz.