Hatalmas hulladéksziget érkezett a Tiszára

Publikálás dátuma
2019.07.18. 14:26

Fotó: Euronews/Természetfilm.hu Egyesület
PET-palackok tömegéből és uszadékfából álló, helyenként három méter vastag szeméthalom érkezett Ukrajna és Románia felől az árhullámmal érkezett a kiskörei vízlépcsőhöz.
Műanyagpapucstól kezdve a hűtőszekrényen át bojlerig mindenféle szemét úszik a Tiszán – derül ki a Természetfilm.hu Egyesület drónfelvételeiből, amelyet az Euronews osztott meg.
Az Ukrajnából és Romániából érkező hulladékáradatot a Kiskörei Vízlépcső állítja meg, megkímélve ezzel az alsó folyószakaszokat a jelentős szennyeződéstől. 
A hulladékhalmot a PET-Kupa civil környezetvédelmi program, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság és a Coca Cola globális alapítványa összefogásában távolítják el.
Szerző
Témák
Hulladék Tisza
Frissítve: 2019.07.18. 14:45

50 éves palackposta feladóját találták meg Ausztráliában

Publikálás dátuma
2019.07.18. 10:03

Fotó: Matelly / AFP/Cultura Creative
Egy gyerek ötven éve üvegbe zárt üzenetét találta meg egy halász az Eyre-félsziget nyugati partjainál. A felhívásnak köszönhetően a feladóját is megtalálták.
Paul Elliot az ausztrál állami rádiónak elmondta, hogy fiával, Jyahval talált rá a palackra az Eyre-félsziget nyugati partjainál, ahol halászni voltak. Elliot megpróbálja felkutatni az üzenet küldőjét, a brit Paul Gibsont, aki 13 éves korában hajózott el a nyugat-ausztrál Fremantle-től a délen fekvő Melbourne-ig. 
David Griffin ausztrál oceanográfus szerint a palackot feltehetően partra sodorta a víz, és most egy vihar szabadíthatta ki, ezért maradhatott a part menti vízben épen. A szakértő hozzátette: az óceán sohasem nyugodt, így teljesen lehetetlen, hogy a palack 50 éve sodródna a vízben.
„Ha Ausztrália déli partjainál dobták a vízbe, elképzelhetetlen, hogy ott maradt volna, hiszen a víz elvitte volna”

– mondta Griffin.

 Az egykori fiú földrajzi helyzetéről azt írta az üzenetben, hogy „ezer mérföldre van Fremantle-től”, de nem derül ki, hogy valóban 1000 mérföldet, azaz 1600 kilométert akart-e írni. 
A hvg.hu beszámolója szerint az ABC elérte a palackposta készítőjének testvérét, Annie Crosslandet, aki elmondta, hogy a férfi a Balti-tengeren van egy hajóúton. A nővér emlékezett, hogy a testvére leveleket írt, amelyeket üvegbe zárva az óceánba dobott, mint mondta, legalább hatot bocsájtott vízre. Az ABC a férfi bátyjának is megmutatta a levelet, aki fel is ismerte a testvére kézírását.
Az 1960-as években sok százezer brit kivándorló utazott Ausztráliába, útjukat az ausztrál kormány támogatta, a gyermekek pedig ingyen utazhattak. Néhány éven belül azonban a britek negyede hazatért, mert nem váltak valóra álmaik. 
Szerző
Frissítve: 2019.07.18. 10:56

A vécén lehúzott metamfetamintól bedrogozott aligátoroktól tartanak Amerikában

Publikálás dátuma
2019.07.17. 09:48

Fotó: Franco Banfi / AFP
Ne húzzon le senki metamfetamint és gyógyszert a vécén, mert az anyag a csatornarendszeren keresztül az élővizekbe jut és drogosokká teheti az állatokat - figyelmeztettek egy tennessee-i város rendőrei a közösségi oldalukon.
A tennessee-i államban lévő Loretto város nyomozói a hétvégén rajtakaptak egy gyanúsítottat, amint a vécéjén le akarta húzni a nála lévő kábítószeres felszereléseket. Ezt követően a rendőrség a Facebookon azt kérte, senki ne húzzon le a vécén drogokat, mert azok a csatornarendszeren keresztül az ülepítőtavakba kerülnek. 
"A szennyvíztisztítóban dolgozók olyan minőségű vizet biztosítanak, mint egy patak, de a metamfetaminra nincsenek felkészülve."

A szennyezett vízben vadludak, vadkacsák is élnek, és félő belegondolni, mit tesz velük a kábítószer - írták a CNN jelentése szerint.
 A vízimadarakon túl a környező vizekben élő aligátorok is veszélyben vannak: a víz metamfetamintartalma 
"metgátorokká (metamfetamines aligátorokká) változtathatja őket"

- írták.

Azt kérik, ha valaki meg akar szabadulni a drogoktól, beleértve a receptre felírt gyógyszereket is, nekik szóljon, hogy biztosíthassák a megfelelő megsemmisítést.
Szerző