Előfizetés

Mégsem fejleszt a Google cenzúrázott keresőt Kínának

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.17. 17:52
Illusztráció
Fotó: Bai kelin / Imaginechina
A döntést ugyanolyan csendben hozták meg, mint ahogy elindították a Dragonfly fejlesztését.
Annyi kritika érte a Google-t azóta, hogy kiderült, egy cenzúrázott kereső fejlesztésével készülnek megtámogatni a kínában épülö digitális diktatúrát, hogy inkább elálltak a Dragonfly, azaz "szitakötő" nevű projekt további fejlesztésétől. A hvg.hu azt írja az Engadget nyomán, hogy
egy amerikai szenátusi meghallgatáson derült ki, hogy a 2017-ben, titokban indított fejlesztést már nem folytatja a cég.

A meghallgatáson a Google kormányzati kapcsolatokért felelős vezetőjét, Karan Bhatiat kérdezték ki, ő pedig úgy fogalmazott, felhagytak a munkával. Ezt egy szóvivő is megerősítette később.
A kiszivárgott hírek alapján a Dragonfly egyrészt kiszűrte volna a találatok közül az olyan kényes témákat, mint például a kínai rezsim által elkövetett Tienanmen téri mészárlás. Másrészt azt csak bejelentkezve lehetett volna használni, miközben rögzítette volna felhasználóinak minden mozzanatát. Csak ott - a Google, a Facebook és a többi nyugati gyakorlatától eltérően - nem a hirdetők kapták volna meg a személyes adatokat, hanem az állam.

Több mint ötezer boszniai háborús bűnös nem került még bíróság elé

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.07.17. 14:43
Szarajevó 1992-ben
Fotó: MIKE PERSSON / AFP
Bosznia-Hercegovina még mindig nem fogadta el a háborús bűnökről szóló állami stratégiát, ami lehetővé tenné, hogy az ügyeket 2023-ra lezárják az EBESZ szerint.
Legalább ötezer olyan ember van Bosznia-Hercegovinában, akit a délszláv háborúkban elkövetett háborús bűncselekménnyel vádoltak meg, de még mindig nem került bíróság elé, és ha az igazságszolgáltatás továbbra is az eddigi ütemben dolgozik, akkor további legalább egy évtizedre lesz szükség az ügyek lezárására - közölte Bruce Berton, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) szarajevói küldöttségének vezetője az Oslobodjenje című boszniai napilapnak adott szerdai interjúban.
Emlékeztetett arra, hogy az EBESZ több problémát is felvetett, valamint számos ajánlást is adott az igazságszolgáltatás hatékonyabb munkája érdekében. Mint mondta, riasztó mértékben csökken az újonnan kihirdetett ítéletek száma, aminek legfőbb okát az ügyészség nyomozási és vádemelési hiányosságaiban látják. Az EBESZ szerint
az ügyészég nem fordít elég időt és forrást a legösszetettebb háborús bűnök felgöngyölítésére, holott minden erővel ezeket kellene vizsgálniuk, hogy a bűncselekmények valódi felelőseit büntessék meg.

A srebrenicai mészárlás újabb, azonosított áldozatainak temetése
Fotó: Samir Yordamovic / AFP
Berton ezután tért ki arra, hogy az EBESZ adatai szerint jelenleg mintegy 800 nyitott ügye van az ügyészségnek, ami körülbelül ötezer vádlottat jelent.
Az EBESZ úgy véli, ha a boszniai ügyészség figyelembe venné az EBESZ és az Európai Unió ajánlásait, akkor hatékonyabban tudna működni, főleg, hogy a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék ügyeit átvevő nemzetközi törvényszéki mechanizmus (MICT) minden segítséget megad Szarajevónak. Emellett Berton csalódottságának adott hangot amiatt, hogy Bosznia-Hercegovina még mindig nem fogadta el a háborús bűnökről szóló állami stratégiát, ami lehetővé tenné, hogy az ügyeket 2023-ra lezárják. A stratégiában leírtak szerint a legösszetettebb ügyeket az országos bíróság, míg a kisebb ügyeket a kisebb közigazgatási egységek bíróságai tárgyalnák.

Republikánusok is bírálják Trumpot

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2019.07.17. 11:00
Donald Trump amerikai elnök
Fotó: Jim LoScalzo / Picture-Alliance/AFP
Ellentámadásba lendültek az amerikai demokrata politikusnők azt követően, hogy Donald Trump elnök a Twitteren éles támadást intézett velük szemben.
Négy kongresszusi képviselő, Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar, Rashida Tlaib, valamint Ayanna Pressley nyíltan rasszizmussal vádolták meg az amerikai elnököt, s azzal, hogy kirohanásaival csak el akarja terelni a figyelmet saját kaotikus politikájától. Trump a közösségi oldalon a párt radikális szárnyának négy képviselőjét vasárnapi bejegyzésében így becsmérelte: „menjenek vissza, ahonnan jöttek, és segítsenek rendbe rakni a totálisan bukott és bűnsújtotta helyeket”. Mind a négyen amerikai állampolgárok. Ocasio-Cortez puerto ricói gyökerekkel rendelkezik, de New Yorkban született, Tlaib palesztin bevándorlók leszármazottja, a chicagói születésű Pressley afrikai-amerikai. Omar ugyan még Szomáliában látta meg a napvilágot, de tinédzserként szerzett amerikai állampolgárságot. Egyes feltételezések szerint Trump valódi célja a demokraták megosztása volt, ehhez képest a felmérések szerint mind több demokrata elnökjelölt előzi meg őt. Trump bocsánatkérést is követelt a képviselőktől, s azzal vádolta őket, „gyűlölik az Egyesült Államokat”. Ilhan Omar azt közölte, Trump rasszista megnyilvánulása a fehér nacionalisták retorikája, amely „már a Fehér Ház kertjébe is beszivárgott. Omar és három kollégája kongresszusi fellépésük során hangoztatták, nem hagyják megfélemlíteni magukat Trump által, mert egy „szívtelen, kaotikus és korrupt kultúrát képvisel”. Omar és Tlaib szerint meg kell indítani az alkotmányos vádemelési eljárást, az impeachmentet Trump ellen, amelynek végén adott esetben lemondásra is kényszeríthetnék. Számos demokrata párti politikus állt ki a négy képviselő mellett, köztük a képviselőház elnöke, Nancy Pelosi. Ugyanakkor Trump kirohanása egyes republikánus képviselőknél is kiverte a biztosítékot. Will Hurd republikánus honatya a CNN-nekl elmondta, Trump bejegyzése rasszista és idegengyűlölő. Susan Collins szenátor elmondta, bár nem ért egyet a demokrata politikusnőkkel, Trump megjegyzése teljesen oda nem illő volt, amit vissza kellene vonnia. Mitt Romney szenátor, egykori republikánus elnökjelölt szerint Trump megjegyzései kártákonyak, megalázóak és megosztóak.