Rendőrök lőttek agyon egy anarchistát Tacomában

Publikálás dátuma
2019.07.14. 16:42
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A 69 éves férfi Molotov-koktélokkal szórta meg a bevándorlók gyűjtőhelyeként ismert helyi fogházat, az objektum őrei fegyverrel válaszoltak.
Agyonlőtték a rendőrök Willem Van Spronsent, aki a Washington állambeli Tacoma bevándorlási fogházának parkolójába és melléképületeire dobált gyújtóbombákat. A hatvankilenc férfi ismert volt anarchista körökben, korábban több erőszakos megmozdulásnak is részese volt, így tavaly ugyanennél az objektumnál már őrizetbe vették, amikor egy rendőrt fojtogatott – írja a hvg.hu, a The Gurdian értesülését idézve . Van Spronsen a bevándorlók kitoloncolása ellen kívánt tiltakozni, azt tervezte, hogy fölgyújtja az épületet - a Molotov-koktélok mellett puskával is föl volt fegyverkezve. Egy ismerőse azt mondta a Seattle Times-nak nyilatkozva, hogy a  férfi eleve végzetes konfliktust akart kiprovokálni.
A lövöldözés részletei nem ismertek, csak annyit tudni, hogy Van Spronsen életét vesztette, és abban a fogház négy rendőre is részt vett. Őket az eset után szabadságra küldték, ami ilyenkor a szokásos eljárásnak felel meg. A fogházban egyébként szigorúan elszeparálva tartják fogva az illegális bevándorlókat és gyerekeiket, hogy - Trump zéró tolerancia-elvének megfelelően - ezzel is minél több potenciális bevándorlót riasszanak vissza a belépéstől.
Szerző

Közel kétszáz menekültet mentettek ki szombaton a Földközi-tengerből

Publikálás dátuma
2019.07.14. 15:04
A Földközi-tengerből mentett menekültek egy csoportja 2019. július 6-án, az olaszországhoz tartozó Lampedusa partjainál
Fotó: - / AFP or licensors
A Líbián keresztül menekülők gumicsónakokon és más lélekvesztőkön indultak Európa felé.
Csaknem kétszáz menekültet mentettek meg szombaton a líbiai partoknál a Földközi-tengeren, illetve Marokkó és Spanyolország között az Alborán-tengeren - jelentette a líbiai parti őrség és a spanyol tengeri mentők. A líbiai parti őrség 53 embert mentett ki egy gumicsónakból Szabráta tengerparti várostól mintegy 60 kilométerre. A különböző afrikai országokból származó migránsok között 10 nő és egy gyerek van. A szükséges ellátás után egy líbiai menekülttáborba szállították őket - idézi jelentésüket az MTI.

Líbia, a menekültek pokla

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) ismét felszólította a líbiai hatóságokat, hogy ne zárják táborokba a tengeren kimentett illegális migránsokat. Líbia ugyanis  az egyik fő gyűjtőpontja az afrikai és más arab országokból Európába igyekvő menekülteknek. Közülük sok ezer embert tartanak fogva a kormány által létesített internáló központokban, ahol jogvédő csoportok szerint embertelen körülmények uralkodnak. A menekültek érthető okokból sokszor inkább embercsempészek szolgáltatásait veszik igénybe. Ilyenkor aztán vagy elrabolják és eladják őket, vagy vízbe fulladnak a Földközi-tengeren, esetleg végül Salvini önkényeskedésével találják magukat szembe Európa partjainál. Helyzetükön csak tovább ront, hogy az afrikai országban jelenleg polgárháború dúl, a Halifa Haftar tábornok fővárost, Tripolit ostromló hadereje pedig menekülttáborokat is bombázott a harcok során. A menekültekhez való kíméletlen hozzáállást mutatja, hogy
egy ilyen alkalommal a tábor őrei is tüzet nyitottak a bombák elől futó lakókra.

A spanyol tengeri mentők négy csónakból 141 embert mentettek ki az Alborán-tengeren szombaton. Az összes kimentett valamely fekete-afrikai országból indult útnak Európa felé. Huszonnyolc nő és három gyerek van közöttük. Algeciras, illetve Almería spanyol kikötőkbe szállították őket. Január óta 11 ezer migráns jutott el Afrikából Spanyolországba, 203 életét vesztette a tengeren a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) július 10-i adatai szerint.    A Tunézia partjai előtt a múlt héten történt hajótörésnek immár 82 halálos áldozata van, miután találtak újabb holttesteket - közölte a tunéziai vöröskereszt. A hajó Líbiából indult el három túlélő beszámolója szerint 86 emberrel a fedélzetén. 
A drámai helyzet miatt a német külügyminiszter javasolta, hogy az uniós tagállamok önkéntes alapon fogadjanak be Földközi-tengerből kimentett menekülteket - egyúttal megígérte, hogy a legtöbb menekültnek Németország adna otthont.
Szerző
Frissítve: 2019.07.14. 16:24

Hotelt foglalt el, 26 embert lemészárolt egy dzsihadista csapat Szomáliában

Publikálás dátuma
2019.07.14. 11:49
A hotel romjai a 14 órán át tartó tűzharc és mészárlás után
Fotó: - / AFP or licensors
Az Al Shabaab terroristái autóbombával robbantották be a kaput, 14 órán keresztül tartott a vérontás.
Brutális, fél napon keresztül elhúzódó terrortámadás történt Szomáliában, a Dzsubaföld autonóm régióhoz tartozó Kismayo városában. A vérontásbab legalább 26-an meghaltak és 56-an megsebesültek – tudatta az Euronews, az AP hírügynökségre hivatkozva.
A hírportál úgy tudja, hogy az Al Shabaab négy merénylője pénteken csapott le a helyi Asasey hotelre: előbb autóba telepített pokolgéppel robbantották be a hotel védett kapuját, majd elfoglalták az épületet, és óriási vérontásba kezdtek. 
A terrorista sejt 14 órán keresztül gyilkolta a hotel lakóit, és harcolt a kormányerők katonáival, míg végre hatástalanították őket. A hotel romjai heves harcról tanúskodnak: a masszív kapu romba dőlt, a falakat golyó ütötte nyomok ezrei borítják, helyenként  detonáció ütötte rések is láthatóak. A támadók egyike az autóbomba robbantásakor halt meg, kettőt agyonlőttek, egy terroristát pedig elfogtak a kommandósok – mondta Ahmed Madoba, Dzsubaföld elnöke a sajtónak nyilatkozva.
Az áldozatok között két amerikai, egy brit, három kenyai és három tanzániai állampolgár is van. A támadás során agyonlőttek egy kanadai-szomáliai kettős állampolgárságú újságírót, és egy helyi tévé alapítóját.
az áldozatok között van a Dzsubaföld augusztusi elnökválasztására készülő jelölt, Ahmed Madobe kihívója is.

A mészárlást azonnal magára vállalta az al-Kaidához köthető Al Shabaab, ami rendszeresen követ el merényleteket Szomáliában, hogy ezzel is gyengítse az Amerika-barát kormányt. A terrorszervezet 2012 óta meggyengült, de még mindig akadnak bázisaik – többek között a Dzsubaföldön is, ahol több területet irányításuk alatt tartanak.
A helyi kereskedelmi központnak számító Kismayoból 2012-ben, kenyai támogatással szorították ki csapataikat a kormányerők, ami súlyos anyagi vesztességet jelentett a terrorszervezetnek,
Szerző