Medve tört be egy tusnádfürdői szállodába

Publikálás dátuma
2019.07.11. 21:01
Európai barna medve – illusztráció
Fotó: Lino Mirgeler / DPA
Megvágta magát az ablakon bemászni igyekvő állat, akit ha megtalálnak a vadászok, kilövik majd.
Egy sérült medve miatt riasztották a csendőröket csütörtökön Tusnádfürdőn, írja a Székelyhon.ro. Az állat a Hargita Megyei Csendőr-felügyelőség tájékoztatása szerint nem is akárhogy sérült meg:
délelőtt egy ablakot betörve próbált bejutni egy szállodába, sérüléseit ekkor szerezte.

A nagyvad a közeli erdőbe, az Apor-bástya mellett a Szent Anna-tó felé vezető erdei turistaösvény irányába távozott a tetthelyről. A tusnádfürdői hegyi csendőrök azonnal a helyszínre siettek, értesítve a környezetőrséget, az állategészségügyi hatóságot, illetve a területileg illetékes vadásztársulatokat. Ha megtalálták, a tervek szerint kilövik majd a medvét.
Tusnádfürdőn naponta látni medvét, és a sérült példányok igencsak veszélyesek lehetnek.

A kirándulók elől lezárták a turistaútvonalat addig, amíg a jelenlévő szakemberek megtalálják a sérült állatot. 
Szerző

Putyin és Zelenszkij először beszélt egymással, a kelet-ukrajnai helyzetről egyeztettek

Publikálás dátuma
2019.07.11. 20:09

Fotó: TIZIANA FABI, LUDOVIC MARIN / AFP
A közös munka folytatásáról állapodtak meg az elnökök.
A délkelet-ukrajnai rendezésről egyeztetett telefonon Vlagyimir Putyin orosz és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön - közölte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő. A felek megvitatták a délkelet-ukrajnai rendezésre és a fogolycserére irányuló kérdéseket - tudatta a szóvivő. Megállapodás született a közös munka folytatásáról, szakértői szinten, és felek megvitatták a kapcsolatok folytatásának lehetőségét az úgynevezett normandiai formátumban - francia és német közvetítéssel.
Ez a telefonbeszélgetés volt az első érintkezés Putyin és Zelenszkij között, eddig sem telefonon, sem személyesen nem tárgyaltak, és levelet sem váltottak egymással.

A nap folyamán korábban az orosz államfő kijelentette, hogy Moszkva bármilyen formátumban kész tárgyalni Ukrajnával, de ehhez szükséges a találkozó előkészítése, valamint a kijevi kormány megalakulása.
A megbeszélés fő témája a Kercsi-szorosnál tavaly novemberben történt orosz tengeri rajtaütés során őrizetbe vett és Moszkvában fogva tartott ukrán haditengerészek szabadon engedésének kérdése volt

- közölte a hírt megerősítő ukrán elnöki hivatal. Szó volt továbbá az Oroszország területén fogva tartott más ukrán állampolgárok hazatérésének lehetőségéről.
A Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolója szerint az ukrán elnök hivatala arra nem tért ki, hogy ki kezdeményezte a telefonbeszélgetést. Peszkov szerint az ukrán fél volt a kezdeményező.
Frissítve: 2019.07.11. 20:14

A magyar külügy bevédte az ENSZ előtt a fülöp-szigeteki Hitler szerepére pályázó Dutertét

Publikálás dátuma
2019.07.11. 19:55
Rodrigo Duterte
Fotó: SERGEY GUNEEV / AFP
A visszaélések kimeríthetik az emberiesség elleni bűncselekmények kategóriáját, de ez valamiért egy cseppet sem hatotta meg a magyar kormányt. Az ENSZ-vizsgálat így is elindul.
Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa csütörtökön határozatot szavazott meg arról, hogy előzetes vizsgálatot indít a Fülöp-szigeteki "drogellenes háborúban" a nyílt utcán agyonlőtt fiatalok ezrei ügyében, számol be az MTI.  Az erről szóló határozatot Izland terjesztette a tanácsa el. A Genfben ülésező, 47 tagú testületben lefolytatott szavazáson 18 ország voksolt a javaslat mellett (köztük az Európai Unió tagországai), 14-en ellene (köztük Kína), míg 15 ország tartózkodott (köztük Japán). A közmédia arról viszont már szemérmesen hallgat, hogy
Magyarország nemmel szavazott az ezrek életét követelő vérengzés kivizsgálására.

Ezzel, mint a hírt kiszúró hvg.hu írja, Kína mellett Angola, Kuba, Egyiptom, Eritrea és Szaúd-Arábia mellé sorakozott fel az ország. A Fülöp-szigeteki delegáció arra buzdította az országokat, hogy az előterjesztés ellen szavazzanak, írja az MTI. Ez nálunk hatott.
A határozat értelmében Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa 2020 júniusára jelentést készít a Fülöp-szigeteki helyzetről. A droggyilkosságok ügyében a hét elején ENSZ-vizsgálatot követelt a londoni székhelyű Amnesty International. Jelentésében a szervezet felhívta a figyelmet arra, hogy
az elmúlt három évben a Fülöp-szigeteken a gyilkosságok módszeressé váltak, és a hatóságok nem vonták felelősségre az elkövetőket.

A jogvédők azzal is megvádolták Manilát, hogy szándékosan félretájékoztatja a nemzetközi közösséget. Az Amnesty felszólította az ENSZ Emberi Jogi Tanácsát, hogy kezdeményezzen vizsgálatot a visszaélések ügyében, amelyek kimeríthetik az emberiesség elleni bűncselekmények kategóriáját. Az Emberi Jogi Tanács pedig most arra szólította fel a manilai kormányt, hogy tegyen meg mindent a törvényekbe ütköző kivégzések ellen, és a felelősöket állítsa bíróság elé. Ez pedig még Rodrigo Duterte fülöp-szigeteki elnök felelősségre vonását is jelenthetné.
"Hitler lemészárolt hárommillió zsidót. Nekünk hárommillió drogfüggőnk van, akiket meg én mészárolnék le örömmel. Legalább, ha Németországnak volt egy Hitlere, a Fülöp-szigeteknek ott lennék én"

- ezt 2016-babn nyilatkozta az elnök, aki korábban azzal is elbüszkélkedett, hogy maga is megölt embereket, akikkel szándékosan kereste a konfrontációt. Lehetetlen pontosan megmondani, hányan haltak meg Duterte ámokfutó elnöklése, illetve drogellenes háborúja miatt. A manilai kormány 5300 gyilkosságról tud, amelyet álláspontja szerint rendőrök követtek el az önvédelem jegyében. Egyes vélekedések szerint az áldozatok valódi száma ennek négyszerese lehet.
Szerző