New Orleansban hurrikánra készülnek

Publikálás dátuma
2019.07.11. 09:47
New Orleans Flash Flooding
Fotó: SETH HERALD / AFP
A louisianai nagyvárosban szükségállapotot hirdettek, miután azt elöntötte az özönvízszerű esőzés.
New Orleansban szükségállapotot hirdettek, az Egyesült Államok déli tagállamaiban áradásokra és hurrikánra készülnek. LaToya Cantrell, New Orleans polgármestere szerdán este hirdetett szükségállapotot, miután a louisianai nagyvárost elöntötte az özönvízszerű esőzés. New Orleansban - amelyet 2005-ben csaknem teljesen tönkretett a Katrina hurrikán - napok óta zuhog az eső, szerdán az egyik városnegyedre három óra leforgása alatt több mint 250 milliméternyi csapadék hullott. 
A városban megbénult a forgalom, a tisztségviselők arra szólították fel az ott élőket, hogy maradjanak otthon, de előtte még legalább három napra elegendő élelmet és vizet vásároljanak.

John Bel Edwards, Louisiana kormányzója az állam egész területére rendkívüli állapotot hirdetett. Sajtótájékoztatóján jelezte: 380-400 milliméternyi csapadékra számítanak, az állam több nagyvárosában megkezdték a felkészülést az esetleges mentési munkálatokra. A kormányzó figyelmeztetett arra is, hogy
New Orleansban a Mississippi-folyótól védő gátak átszakadhatnak.

A meteorológiai előrejelzések szerint ugyanis a Mexikói-öbölben trópusi ciklon formálódott, s ez nagy valószínűséggel hurrikánná erősödik majd. A Mississippi folyó már árad, az előrejelzések szerint akár hat méternél magasabbra is megduzzadhat. Mississippi állam part menti vidékein szintén áradásra és a hurrikánra készülnek: az ott lakóknak ingyenes homokzsákokat osztanak, a szövetségi katasztrófa-elhárítási hivatal munkatársai Biloxi és Gulfport városokban készültségben vannak.  
Texas kormányzója, Greg Abbott szerdán sajtókonferencián jelentette be, hogy az állam megkezdte a felkészülést a hurrikánra, amely várhatóan a hét végén éri el Texas keleti vidékeit.

Mozgósították a Nemzeti Gárdát, mentőcsónakokat készítettek elő.
Szerző

94 embert vettek őrizetbe a pozsonyi tömegverekedés kapcsán

Publikálás dátuma
2019.07.11. 09:24

Fotó: newsbeezer.com
A huligánok székeket dobáltak valamint több kávéház és étterem berendezését és teraszát megrongálták.
Tegnap este tömegverekedés tört ki a pozsonyi Óvárosban, a rendőrség 94 embert vett őrizetbe. A tömegverekedést külföldi futballhuligánok okozták a Ventur-utcában írja az ujszo.com.  Az Aktuality.sk információi szerint több fociklub, a Cracovia Krakow, az Ajax Amsterdam és a Levski Sofia ultrái csaptak össze. A Cracovia szurkolói a dunaszerdahelyi Európai Liga-meccs miatt utaztak Pozsonyba, míg a Levski szurkolói Rózsahegyre készültek. Székeket dobáltak, több kávéház és étterem berendezését és teraszát megrongálták. A tömegverekedésben több ember megsérült. A rendőrség, amely száz fővel vett részt az akcióban, a közvetlen helyszínen 80 embert vett őrizetbe, majd 14-et a környéken lévő utcákban fogtak el.
Szerző
Témák
Pozsony

Kisiklott egy személyvonat Pakisztánban, többen meghaltak

Publikálás dátuma
2019.07.11. 09:20

Fotó: Twitter
A vonat egy mellékvágányon álló tehervagonnal ütközött össze.
 Legalább tizenegyen meghaltak és többtucatnyian megsérültek Pakisztán keleti részén csütörtökre virradóra, miután egy személyvonat összeütközött egy mellékvágányon álló tehervagonnal - közölték a helyi hatóságok.  A baleset a dél-pakisztáni Rahím Jár Hán városánál történt. A helyszínen még folynak a mentési munkálatok, 
többen ugyanis az összetört vagonokban rekedtek. Rendőrségi források szerint több sérült állapota válságos.

A baleset közvetlen oka egyelőre nem ismert, a hatóságok vizsgálatot indítottak. Pakisztánban gyakoriak a vonatbalesetek.
Az egykori brit gyarmat több ezer kilométeres vasúthálózatot örökölt, de a korrupció, a beruházások hiánya és a rossz színvonalú üzemeltetés miatt évtizedek óta hanyatlik a vasúti hálózat.

Szerző
Témák
vonat Irán