Trumpnál csak üzlet a szövetség

Publikálás dátuma
2019.07.10. 16:27

Fotó: Kevin Dietsch / AFP
Az ellenségem barátja még lehet az én barátom is, főleg ha eleget fizet érte – nagyjából így summázható, hogy kedd este a Fehér Házban találkozott Donald Trump amerikai elnök és Tamím bin Hamád Al Táni katari emír.
Az apró, ám dúsgazdag Katar egészen különleges helyzetben van. Egyrészt közel áll az Egyesült Államok térségbeli fő riválisához, Iránhoz, ami miatt Washington arab szövetségesei Szaúd-Arábia vezetésével immár két éve kereskedelmi blokád alatt tartják az országot. Másrészt viszont Katar ad otthont az egyik legfontosabb közel-keleti amerikai katonai bázisnak, ahol tízezer amerikai katona állomásozik. Nem utolsó sorban pedig Doha fontos kereskedelmi partner, jelentős fegyvervásárló is. Tudják persze Katarban is, hogy Trump jóindulatához a zsebén át vezet az út, így a katari emír ezúttal is zsíros, egyes források szerint több milliárd dollár értékű üzletekkel érkezett Washingtonba. Kérdés, hogy a különleges kapcsolatot fel lehetne-e használni többre, például közvetítésre a szemben álló felek között? „Mindkét állam megfelelő alany a közvetítő szerep betöltésére, és valamilyen formában be is töltötték azt. Az iráni-amerikai és katari-szaúdi koalíció konfliktust nem a mediátor hiánya miatt nem sikerült kezelni, hanem a megegyezésre való politikai szándék hiánya miatt” - válaszolt lapunk felvetésére Szalai Máté. A Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója emlékeztetett, az amerikai-iráni viszony kapcsán Katar (Ománhoz és Irakhoz hasonlóan) igyekezte felvenni a közvetítő szerepét, és láthatóan aktív diplomáciai tevékenységet folytatott mindkét féllel az elmúlt hónapokban, azonban úgy tűnik, hogy Washington és Teherán még nem akarnak leülni egymással tárgyalni. „A katari-szaúdi viszonyban több forrás szerint is az Egyesült Államok aktívan fellépett a válság elején, hogy ne eszkalálódjon a konfliktus, azonban azóta nem sikerült érdemi előrelépést elérni” - tette hozzá. A szakértő rámutatott, hogy a katari válság kitörése óta Tamím emír már 2018 áprilisában is találkozott Trumppal, tehát a szaúdi koalíciónak nem sikerült aláásnia az amerikai-katari kapcsolatokat. „Mára már egyértelmű, hogy az amerikai elnök néhány Katar-ellenes megjegyzése ellenére a katari-amerikai kapcsolatok stratégiai értéke nem csökkent Washington szemében. az amerikai haderő és a NATO továbbra is használja a Katarban található al-Udeid légibázist, láthatóan pedig Washington felhasználja Dohát más szereplőkkel való kommunikációjának elősegítésére. A katari portfólió kapcsán tehát nem érvényesül az amerikai külpolitikában a szaúdi érdekek prioritásként való kezelése, amely más ügyekben számos elemző szerint megfigyelhető” - vélekedett Szalai Máté. Éppen a katari emír látogatása után időzítve beszélt arról Joseph Dunford tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője, hogy szeretnének koalíciót kovácsolni az Irán és Jemen környéki tengerek ellenőrzésére, miután több rejtélyes szabotázsakció is történt az utóbbi időben. Egyelőre kérdéses, hogy ebben az amerikai vezetésű misszióban ki venne részt, Washington számíthat-e például Doha támogatására?
Szerző

Roppant kínos felvétel került elő Salvini orosz kötődéséről

Publikálás dátuma
2019.07.10. 15:37

Fotó: ANDREAS SOLARO / AFP
Orbán nagy barátjának tanácsadója arról tárgyalt Moszkvában, hogy az oroszok hogyan játsszanak át 65 millió dollárt Salvini szélsőjobbos pártjának.
Az olasz miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter, Matteo Salvini egyik tanácsadója orosz üzletemberekkel tárgyalt tavaly októberben Moszkvában arról, hogyan csatornázzanak dollármilliókat a szélsőjobboldali Lega pártba – derült ki a BuzzFeed News birtokába jutott titkos hangfelvételről. A mintegy negyedórás tárgyaláson három, egyelőre azonosítatlan orosz és három olasz arról beszélgettek, hogy egy nagy orosz olajcég egy év alatt legalább hárommillió tonna üzemanyagot adna el az olasz Eni vállalatnak, körülbelül 1,5 milliárd dollárért. A közvetítőkön keresztül lebonyolított vásárlásra az eladó fél a BuzzFeed számításai szerint mintegy 65 millió dollárt kedvezményt adott volna, amit átjátszottak volna az olasz szélsőjobboldali párthoz.  Maga Salvini – akit a felvételen csak az „olasz Trumpként” emlegetnek – nem vett részt a találkozón, azonban az orosz fővárosban tartózkodott azzal egy időben. Arra sincs bizonyíték, hogy bármi megvalósult volna a trükkös üzletből, ahogyan arra sem, hogy az olasz politikus egyáltalán tudott a megbeszélésekről. A miniszter eddig következetesen tagadta, hogy pártja bármilyen anyagi támogatást kapott volna külföldről, amit egyébként a törvény is tilt Olaszországban. A nyíltan Putyin-barát Salvini és Moszkva számára is kínos ugyanakkor a felvétel, hiszen egyértelműen kiderül belőle, hogy Oroszország megpróbál beavatkozni az európai politikába. Az anyagban röviden szóba kerül Magyarország is, mikor az egyik olasz arról beszél, hogy Salvini volt az első, aki meg akarta változtatni Európát, és ehhez vannak szövetségesei. Köztük említi „Magyarországot Orbánnal”, valamint olyan szélsőjobboldali alakulatokat, mint az Osztrák Szabadságpárt, – melynek vezére, Heinz-Christian Strache nemrégiben hasonló kiszivárgott felvételbe bukott bele – az Alternatíva Németországnak (AfD) Németországban, Marine Le Pen Nemzeti Tömörülése Franciaországban, vagy a Svéd Demokraták Svédországban.
Szerző
Frissítve: 2019.07.10. 18:01

Egy hónapon belül harmadszor is nagyon furcsán remegett Merkel egy nyilvános eseményen

Publikálás dátuma
2019.07.10. 14:57

Fotó: ODD ANDERSEN / AFP
Azt mondja, jól van.
Egy hónapon belül harmadszor fordult elő, hogy Angela Merkel nyilvános helyen kezdett el egész testében remegni. Legutóbb a finn miniszterelnök, Antti Rinne mellett állt, amikor rosszul lett, miközben a Ritte tiszteletére történő katonai felvonulást nézte Berlinben – írja a Sky News, amely videót is közölt a történtekről.  Az incidens után a német kancellár azt nyilatkozta, hogy „jól van” és az „embereknek nem kell miatta aggódniuk”.  Merkel először június 18-án lett rosszul (nyilvános eseményen), amikor fogadta Volodimir Zelenszkijt, később pedig, amikor beiktatták hivatalába az új német igazságügyi minisztert.
Szerző
Témák
Merkel
Frissítve: 2019.07.10. 15:00