Előfizetés

Bezárták Európa egykor legnagyobb menekülttáborát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.09. 19:33

Fotó: ANDREAS SOLARO / AFP
A Mineo melletti létesítményben egykor 4100 embert tartottak fogva, és Salvini is itt "bizonyosodott meg" arról, hogy a háttérhatalmak Olaszország népességcseréjét szervezik.
Hivatalosan is bezárták a szicíliai Mineo melletti menekülttábort, Európa egykori legnagyobbját, írja az Al Jazeera. A szélsőjobboldali belügyminiszter, Matteo Salvini sajtóbejárást is tartott az egykor akár 4100 embert is befogadni képes létesítményben, melyben annak bezárása előtt már csak 152 embert tartottak fogva.
Salvini már régóta a tábor felszámolásának szükségességét hangoztatja. 2017-ben egy éjszakát is eltöltött itt, utána pedig a "népességcsere" rasszista közhelyéről nyilatkozott, emlékeztet az Al Jazeera: a Liga pártelnöke állította, hogy "tanúja volt", amint valakik Olaszország lakosságának afrikaiakra való kicserélését szervezik.
A menekülttábor nyitvatartása mellett annak mintegy 50 korábbi dolgozója tüntetett, mikor a belügyminiszter a helyszínre ért.
A tábor megítélése ellentmondásos; számos bűntény kötődik hozzá, miután az olasz vezetés nem biztosított elég erőforrást a rend fenntartásához. A környéken szintén a menekülteket okolták azért, amiért helyzetükből adódóan éhbérért is elvállaltak mezőgazdasági idénymunkákat, melyektől így elestek a helyiek. Ugyanakkor maga a létesítmény 400 munkahelyet biztosított a térségnek.
Olaszország az egyik fő kapuja az Észak-Afrikából a Földközi-tengeren át Európába tartó menekült-útvonalnak. 2016-ban 181 ezer menekült érkezett Olaszországba, idén az olasz kormány szerint eddig csak csak 3000.

Elhunyt Ross Perot

MTI
Publikálás dátuma
2019.07.09. 18:58

Fotó: RON SACHS / AFP
Nyolcvankilenc éves korában kedden elhunyt Ross Perot, volt amerikai elnökjelölt.
A texasi milliárdos kétszer is indult az elnökválasztáson: 1992-ben függetlenként, majd 1996-ban az általa alapított Reform Párt képviseletében. Az 1992-es választásokon - amelyekből Bill Clinton került ki győztesen - a voksok 19 százalékát szerezte meg. Ezzel az egyik legsikeresebb független elnökjelölt volt az Egyesült Államok 20. századi történetében. A kampányt saját pénzéből finanszírozta és elemzők szerint színes egyénisége is hozzájárult a sikerhez. Négy esztendővel később azonban jóval gyengébben szerepelt: a választók alig 8 százalékának bizalmát vívta ki, és Reform Párt is szétesett. A pályájára emlékezők felidézik, hogy nagyon szerény anyagi körülmények között élő családban nőtt fel a texasi Texarkanában, fiatalként újságkihordó volt, és első millióját egy informatikai cég létrehozásával kereste. Először 1979-ben vált ismertté a neve az üzleti világon kívül is, amikor finanszírozott egy magánkommandót, hogy kiszabadítsa cége két, Iránban fogva tartott munkatársát. Az akció sikeres is volt, a sztorit Ken Follett regényben is megörökítette, majd az NBC televízió filmet is forgatott róla. Az 1980-as években magánemberként tárgyalt vietnami tisztségviselőkkel annak érdekében, hogy felkutassák az eltűnt, vagy még börtönben lévő amerikai katonákat. Politikusként a szövetségi költségvetési deficit csökkentése és a külföldre kiszervezett munkahelyek visszahozatala mellett kardoskodott. Véleményével a második elnökjelöltsége után is jelen volt az amerikai közéletben. 2008-ban az Egyesült Államok eladósodottságával és pénzügyi kérdésekkel foglalkozó internetes honlapot is létrehozott.

"A levél tartalma olyan súlyos fenyegetést tartalmazott, hogy haladéktalanul cselekednünk kellett" - kiürítették a kölni központi mecsetet

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.07.09. 15:24

Fotó: Mesut Zeyrek / Anadolu Agency/AFP
Kiürítette és lezárta kedden a rendőrség a németországi török iszlám közösség, a Ditib központi mecsetjét és környékét Kölnben egy fenyegető levél miatt.
"A levél tartalma olyan súlyos fenyegetést tartalmazott, hogy haladéktalanul cselekednünk kellett" - húzta alá a rendőrség szóvivője, aki mindazonáltal a nyomozásra hivatkozva nem árulta el, hogy mi volt a levélben. A Ditib viszont arról számolt be, hogy pokolgépes merénylettel fenyegették meg az imaházat.

A hatóság tájékoztatása szerint az épületegyüttest rendőrök serege kutatta át, és délután tudatták, hogy az átvizsgálás befejeződött, és semmi gyanúsat nem találtak. Zekeriya Altug, a Ditib szóvivője tájékoztatása szerint a mecset kiürítése rendben, nyugodtan zajlott, de azt nem tudta megmondani, hogy hányan voltak a komplexumban, amely a legnagyobb muszlim vallási épületegyüttes Németországban. Reggel két iskolai osztály is felkereste a mecsetet. "Aggódunk. Félünk. Úgy érezzük, egyre több támadás ér mostanában mecseteket" - hangoztatta a Ditib szóvivője. A hatóságok közveszéllyel fenyegetés és közrend megzavarása miatt indítottak nyomozást. A kölni központi mecsetet tavaly Recep Tayyip Erdogan török elnök avatta fel. A mecset kupolája több mint tíz emelet magas, minaretjei pedig 55 méter magasan nyúlnak az égbe. A komplexumban működik a Ditib országos központja, emellett pedig könyvtár, több szemináriumterem és üzlet is működik a komplexumban.