Sztárparádé Székesfehérváron

Publikálás dátuma
2019.07.09. 10:20

Fotó: FADEL SENNA / AFP
Összesen negyvenhat olimpiai- és világbajnok vesz részt kedden a Gyulai István Memorial Atlétikai Nagydíjon Székesfehérváron (Tv: 16:45, M4 Sport). Deutsch Péter, a szervezőbizottság elnöke bejelentette, idén sem marad világcsúcskísérlet nélkül, ezúttal az etióp Genzebe Dibaba próbálja meg megjavítani saját rekordját 2000 méteren (ő rendelkezik a legjobb eredménnyel 1500-on is).  
A nagydíjon rajthoz áll 110 gáton a világ idei legjobb eredményét elérő amerikai Grant Holloway, illetve az olimpiai- és világbajnok jamaicai Omar McCleod.
Női 100 m gáton a világcsúcstartó, jelenlegi világranglista-vezető amerikai Kendra Harrison a legnagyobb név. A hétpróbázó Krizsán Xénia ezúttal távolugrásban szerepel, és olyan ellenfelei lesznek, mint az olimpiai aranyérmes amerikai Tianna Bartoletta vagy a tavalyi fedettpályás világbajnok szerb Ivana Spanovic. Női 200-on a 400 méteren olimpiai bajnok bahamai Shaunae Miller-Uibo legnagyobb riválisa a kétszeres vb-ezüstérmes elefántcsontparti Marie-Josée Ta Lou lesz.
Női súlylökésben dobókörbe lép az olimpiai bronzérmes Márton Anita, ellenfelei között a nemzetközi szövetség (IAAF) ranglistájának első tíz helyezettje közül öten jelen lesznek. Férfi kalapácsvetésben az Eb-bronzérmes Halász Bencének a háromszoros világbajnok lengyel Pawel Fajdekkel, valamint a riói ötkarikás aranyérmes tadzsik Dilshod Nazarovval kell felvennie a versenyt. 
Az esemény sajtótájékoztatóján az is elhangzott, hogy a következő három verseny is Székesfehérváron lesz, erről egy plusz kétéves megállapodást kötöttek a szervezők Cser-Palkovics András székesfehérvári polgármesterrel.
Szerző

Játék nélkül negyeddöntősök Babosék Wimbledonban

Publikálás dátuma
2019.07.08. 22:34

Fotó: Mehmet Eser/Anadolu Agency / AFP
Az első helyen kiemelt Babos Tímea, Kristina Mladenovic kettős játék nélkül jutott tovább a wimbledoni teniszbajnokság női párosversenyének nyolcaddöntőjéből.
A torna honlapján nem szerepel, hogy az Alize Cornet, Petra Martic francia, horvát duó miért lépett vissza a nyolcaddöntőtől, de utóbbi a horvát közszolgálati televíziónak elmondta, makacs hátfájdalmai miatt nem tud pályára lépni. A Babos, Mladenovic páros ellenfele a negyeddöntőben a hetedik kiemelt Nicole Melichar, Kveta Peschke amerikai, cseh kettős lesz kedden, a mérkőzés 13.30 körül kezdődik. 
Szerző

Újabb magyar az NBA közelében

Publikálás dátuma
2019.07.08. 19:04

Fotó: DANIEL MIHAILESCU / AFP
Az amerikai nyári kosárligában a Los Angeles színeiben a budapesti születésű Rosco Allen pattogtatott, aki akár Dávid Kornélt követheti a sportág csúcskategóriájában.
Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) nyári liga (Summer League) névre keresztelt minisorozata alapesetben nem azért van, hogy a maratoni idény közben végletesen kifacsart játékosoknak ebben az évszakban is elfoglaltságot találjanak, sokkal inkább azért, hogy a sportág csúcsát jelentő NBA-be igyekvő feltörekvő játékosoknak rendezzenek egy sorozatot. A nagycsapatok keretébe elvétve kerülnek be innen játékosok, de azért nem példa nélküli, hogy valakinek a nyári ligában mutatott teljesítménye alapján vesz döntő fordulatot a karrierje.
Ilyen fordulatban reménykedik Rosco Allen, a magyar válogatott játékosa, aki a Los Angeles Lakers mezében három meccset játszott az előző héten. Mivel tavaly és tavalyelőtt is szerepelt ebben a ligában (előbb a Golden State Warriors, majd a Boston Celtics színeiben), ezért nem volt ismeretlen neki a közeg.
A legutóbb Japánban kosárlabdázó Rosco eredetileg Budapesten született, magyar anya és amerikai apa gyermekeként. Gyerekkorát a fővárosban töltötte, majd a család Amerikába költözött, ahol a kaliforniai Stanford egyetemre járt és itt kosárlabdázott. Ahogy karrierje egyre magasabbra ívelt, úgy lett realitás a magyar válogatottságból is: Allen Roscoból Rosco Allen lett, aki időközben a nemzeti csapat egyik erősségévé vált, miközben több klubban és országban pattogtatott már.
A nyári ligában a Los Angeles kosarasaként először a Miami Heat ellen lépett parkettre, de a csapatnak nem termett sok babér: a Miami durva, 106-79-es verést mért a LA-re, ám öröm az ürömben Rosco szereplése: a magyar játékos 13 pontjával csapata legeredményesebb játékosa lett.
Ennek folyományaként a második meccsen már a kezdőben találta magát, ámbátor ekkor nem szaladt olyan jól a szekere, ezúttal három pontot szorgoskodott össze, ellenben csapata nyert 100-90-re a Golden State Warriors ellen. Harmadjára – az utolsó mérkőzésen – a Sacramento Kings együttesét győzte le 99-97-re csapata, a sikerből majdnem 28 játékperc és hat dobott pont jutott Rosco Allennek. Háromnapos teljesítményét átlagolva meccsenként 7,3 pontot, 3,3 lepattanót, 1,3 gólpasszt és egy blokkot strigulázhattak a neve mellé.
De ezek csak számok, a lényeg összegzésére és a történések értelmezésére Dávid Kornélt, az első és ezidáig egyetlen magyar NBA-játékost kértük. „Az NBA működése minden más sportágétól különbözik, a nyári ligában három tornát rendeznek: ebből kettő amolyan minitorna, ezek egyikén szerepelt Allen, a legnagyobb, az összes csapat részvételével rendezett viszont még most is tart Las Vegasban” – avatott be a részletekbe a Milwaukee Bucks csapatánál nemzetközi játékos megfigyelőként dolgozó Dávid. Elmondta, a nyári ligák jelentősége abban rejlik, hogy a szakma feltérképezze az NBA-szint alatti első régiót, hogy szükség esetén tudjon hova nyúlni, ha szezon közben azonnal kell egy játékos. Nem is azt nézik, hogy győztes vagy vesztes csapatban játszott az illető, sokkal inkább azt, hogy milyen stílusban kosárlabdázik, mennyire illeszthető a játékos egy adott játékfilozófiába, a csapat már kialakult rendszerébe.
„Jómagam öt ilyen nyári ligában szerepeltem, ez az első lépés az NBA-s karrier felé vezető úton” – folytatta Dávid Kornél, aki azért megjegyezte: nem túl gyakori, hogy valaki ebből a ligából töri át a falat, de elsősorban nem is ez a lényeg. Sok olyan játékos fordul meg itt, akiket a drafton már kiválaszottak, sőt olyan is, akinek már van néhány NBA-s meccse is, de további előteszteken szeretnék véleményezni.
„Nagyon jó jel, hogy Allen már három ilyen sorozatban szerepelt, vagyis a vezetőket érdekli, hogy hol tart. Ezzel együtt rengeteg tényezőtől függ, hogy végül kap-e szerződést vagy sem. De az tény, hogy ott van a nagycsapatok környékén” – folytatta az NBA első magyarja, egyúttal utalt arra, hogy sokszor az sem elég, ha valaki nagyon jól játszik. Döntést eleve csak augusztus végén vagy akár szeptember elején hoznak. Ebben számtalan tényező játszik szerepet még a játéktudás mellett: például a klub pénzügyi struktúrája, ugyanis a tengerentúlon igenis komolyan veszik a fizetési sapkát. Akár az is a vesztét okozhatja egy tehetséges játékosnak, hogy a klub nem lépheti át a határt. Ugyanakkor egy esetleges sérülés is befolyásolhat egy karriert, ilyenkor a csapatok vezetői egy perc alatt lépnek és megkeresik az adott poszton bevethető játékost.
„Fontos, hogy Allent látták játszani, tudják, hogy létezik, tisztában vannak erényeivel. Például azzal, hogy jó a dobókészsége, vagyis jól dob, támadásban jól használható. De hangsúlyozom, ez csak egy szempont a sok közül egy szerződéskötéskor” – magyarázta Dávid Kornél.
Tudtával Rosco Allennek jelenleg nincs szerződése, így az is egy opció lehet, hogy azt mondják neki: menjen Európába vagy vissza Japánba, de a szerződésében hagyjon egy kiskaput, hogy ha szezon közben hívják, akkor csak egy dolga legyen: csomagolni.