Előfizetés

Macron is Kövesit támogatja

G.M.
Publikálás dátuma
2019.07.07. 18:06

Fotó: REGIS DUVIGNAU / AFP
A majdani Európai Ügyészség vezetőjének személye azért került újra terítékre, mert az Európai Bizottság másik jelöltje, Jean-François Bohnert lett a francia korrupcióellenes szerv, a Nemzeti Pénzügyi Ügyészség vezetéséért folyó verseny favoritja.
Megállapodott a francia államfővel az Európai Parlament új liberális frakciójának vezetője Laura Codruta Kövesi korábbi román korrupcióellenes főügyész támogatásáról, jelentette be Dacian Ciolos, az immár Renew Europe névre hallgató volt ALDE liberális EP-frakció új vezetője. Ciolos, aki a Manuel Barosso vezette Európai Bizottság mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztosa volt 2010-2014 között, majd a romániai technokrata kormányt vezette 2015-2017 között szombaton Facebook-oldalán írt arról, hogy Emmanuel Macron ígéretet tett arra, újrakezdik az európai főügyészi tisztség kapcsán megrekedt tárgyalásokat, abból kiindulva, hogy az Európai Parlament jelöltje Laura Codruta Kövesi. Bár korábban a bukaresti kormányzat ellenezte a román sztárügyész jelölését, hétvégén már Viorica Dancila miniszterelnök sem zárta ki támogatását, elmondása szerint pártja, a kormányzó PSD ezen a héten dönt a kérdésben. A majdani Európai Ügyészség vezetőjének személye azért került újra terítékre, mert az Európai Bizottság jelöltje, Kövesi ellenfele, a reimsi főügyész, Jean-François Bohnert lett a francia korrupcióellenes szerv, a Nemzeti Pénzügyi Ügyészség vezetéséért folyó verseny favoritja. Amint ezt a Népszava megírta, Bohnert franciaországi kinevezése egyben azt is jelenti, hogy kiszáll az európai főügyészi tisztségért folyó versenyből és ezzel a román sztárügyész marad az egyedüli jelölt, hacsak Párizs nem dob be új nevet. Ami nem valószínű, hiszen a kelet-közép-európai országok leginkább épp Macront teszik felelőssé azért, hogy az Európai Unió vezető tisztségei közül egyetlen egy sem jutott ezúttal a később csatlakozott volt vasfüggöny mögötti országoknak, minden kulcsfontosságú uniós posztot nyugat-európai szereplők kaptak meg. Kövesi ugyan kelet-európai, de épp legkevésbé e régió vezetői örülnének megválasztásának. A legkésőbb 2021. elején felálló Európai Ügyészség az uniós pénzek felhasználása kapcsán jelentkező visszaéléseket hivatott vizsgálni, márpedig ilyen esetek zömében épp ezekben az országokban fordulnak elő. Emmanuel Macron beállása a román sztárügyész mögé egyben üzenet is a holland szociáldemokrata Frans Timmermans jogállamiságért felelős EB-alelnök elnöki jelölése ellen lázadó visegrádi négyeknek és más, kormányzati korrupcióval vádolt déli és keleti tagállamok felé. Az Európai Ügyészség egyelőre 22 tagállam együttműködésével áll fel, Magyarország viszont kimarad belőle. A magyar ellenzék egyik követelése az Orbán-kormány felé épp az ország csatlakozása az Európai Ügyészséghez.   

Békés tüntetőket hurcoltak el rendőrök Orbán baráti diktatúrájában (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.07. 17:08
Kormányellenes tüntetőt hurcolnak el a rohamrendőrök Almatiban, 2019. július 6-án
Fotó: Timur Batyrshin / Sputnik
A tiltakozókat bábuként gyűrték a rabszállító kocsikba: már azzal is törvénysértést követtek el, hogy az utcára mentek.
Rohamrendőrök oszlattak fel szombaton több kormányellenes tüntetést Kazahsztán nagyvárosaiban- írja a Reutersre hivatkozva a 444.hu. A demonstrálók Nurszultan Nazarbajev korábbi elnök 79. születésnapján vonultak utcára. Az ellen tiltakoztak, hogy a formálisan már új vezető, Kaszim-Zsomart Tokajev  által irányított ázsiai diktatúrában még mindig meghatározó a biztonsági tanácsot irányító Nazarbajev befolyása – amit magában is jól mutat, hogy
Tokajev nemes egyszerűséggel elődje után nevezte át Nurszultánnak a korábban Asztana nevet viselő kazah fővárost, a volt elnök születésnapja (július 6.) pedig nemzeti ünnepnapnak számít.

A tüntetők bevett szlogenjeiket – „Öregember, tűnj el”, „Ébredj, Kazahsztán” – kiabálták, Nazarbajev rendszere ellen tiltakozva. Mást nem is tettek, a kazah rohamrendőröknek ennyi épp elég volt, tucatjával hurcolták el, tuszkolták rabszállítóba a demonstrálókat Almatiban és Nurszultánban is. A kazah belügyminisztérium szerint a rendőrök csak megelőzték a közrend megzavarását – igaz, a tömegtüntetések tilosnak számítanak Kazahsztánban, és csak a hatóságok amúgy ritkán megadott engedélyével szabad az utcára vonulni.
A kazah rendszer önkényuralmi jellegét nehéz lenne elvitatni; Orbán Viktor – aki még áprilisban tett tiszteletlátogatást a frissen megválasztott Tokajevnél – ugyanakkor inkább stabil kormányzásként szereti értékelni az ott látottakat, és barátként jellemzi az ázsiai országot. 
„Kazahsztán élen járt az elmúlt években a stabilitás tekintetében. És úgy látom, hogy a mostani változások is nem gyengítik, hanem erősítik a stabilitást, és ez mindenképpen elismerést érdemel, amit én ki is fejeztem az elnök úrnak, és egyben Kazahsztán népének sok sikert kívánok a soron következő elnökválasztáshoz is”

mondta a magyar miniszterelnök április 24-én Nurszultánban.

Dacolnak Salvinivel a jogvédők

G.M.
Publikálás dátuma
2019.07.07. 16:34

Fotó: OMER MESSINGER / AFP
A tiltás ellenére vasárnap hajnalban Lampedusa kikötőjében partra szállt az a 41 menekült is, aki szombaton érkezett a partokhoz az Alex elnevezésű német felségjelű hajón.
Emberi jogi aktivisták és egyszerű civilek tízezrei vonultak utcára szombaton több német nagyvárosban, a Sea Watch német kapitánya, az Olaszországban letartóztatott, de azóta már kiszabadult Carola Rackete ügye kapcsán, egyben a menekültek jogai mellett is kiállva. A #freecarola hashtagű megmozduláson 30 ezren vettek részt, legtöbben Berlinben és Hamburgban vonultak utcára. Carola Rackete, a holland felségjelű Sea-Watch 3 menekülthajó az olasz hatóságok tiltása ellenére kötött ki június végén Lampedusán, 40 menekülttel a fedélzetén, miután 17 napot vesztegelt a partoknál. A fiatal német hajóskapitány a fedélzeten kialakult szükségállapotra hivatkozva szegte meg az olasz hatósági tiltást. Ezért őrizetbe is vették, de múlt héten egy bírósági döntés rendelkezett szabadlábra helyezéséről, Matteo Salvini belügyminiszter legnagyobb bosszúságára. Jelenlegi tartózkodási helyét titkosították, miután több fenyegető üzenetet kapott. Bírósági meghallgatása kedden lesz Olaszországban. Dacolva a Salvininek köszönhető hatályos olasz tiltással, vasárnap hajnalban Lampedusa kikötőjében partra szállt az a 41 menekült is, aki szombaton érkezett a partokhoz az Alex elnevezésű német felségjelű hajón. Ez volt egy héten belül a második eset, amikor megszegték a kikötési tilalmat, közölte az Euronews. Az olasz hatóságok azonnal lefoglalták a német hajót, annak ellenére, hogy Berlin kérte a római kormánytól, nyissák meg kikötőt a menekülthajók előtt. Matteo Salvini ironikus Facebook-üzenetben válaszolt a német kérésre. „Tehát, tisztelt német kormány, nem fogom megnyitni a kikötőket, még ha kérnek is erre. Ott egy német hajó. Gondoskodjanak róla! Ellenkező esetben a migránsokat buszra rakatom, és a német nagykövetség elé szállíttatom. Elég volt! És ez vonatkozik a franciákra, a hollandokra, és mindenki másra, aki azt hiszi, hogy bármit megtehet Olaszországban! – üzente a menekültkérdésben hajthatatlan olasz belügyminiszter. Kedvenc kommunikációs csatornája, a Twitteren pedig azt írta: „A helyzetet kézben tartjuk, de a megelőzés jobb, mint a gyógyítás. És ez vonatkozik a szárazföldre és a tengerre egyaránt. Múlt éjjel foglalkoznom kellett egy újabb szeszélyes NGO-val, amely múlt héten nem akart Tunéziába menni, ma pedig nem akar Máltára menni - fogalmazott üzenetében az olasz belügyminiszter. Málta fölajánlotta pénteken, hogy befogadja a Líbia partjainál kimentett menekülteket a Rómával fennálló migrációs program keretében. Az Alex azonban, akárcsak a Sea Watch szükséghelyzetre hivatkozva szegte meg a tilalmat, a vitorlást üzemeltetők szerint kétségbeejtő higiéniai körülmények miatt volt kénytelen kikötni. A menekültekre egy túlzsúfolt csónakban találtak rá a líbiai partoktól 34 mérföldre, nem volt elegendő ivóvizük, sem megfelelő navigációs rendszerük. Híradások szerint egy másik hajó, az Alan Kurdi is Lampedusához közeledik 65 menekülttel.