Előfizetés

182 milliárd forintnyi fegyvert adott el tavaly Csehország

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.07.06. 19:23
A kép illusztráció
Fotó: THOMAS FREY / dpa Picture-Alliance / AFP
A cseh fegyver- és hadianyagkivitel 2016-ban ért rekordszintre, értéke 18,2 milliárd koronára rúgott akkor.
1,1 milliárd koronával (14,3 milliárd forint) csökkent 2018-ban a cseh fegyver- és hadianyagexport értéke - derült ki a cseh ipari és kereskedelmi minisztériumnak a kormány számára készített jelentéséből, amelyet szombaton a CTK hírügynökség idézett. Ám annak teljes értéke még így is 14 milliárd korona, azaz nagyjából 182 milliárd forint.
A kabinet a hétfői ülésén foglalkozik a témával.
Cseh fegyverkereskedők tavaly összesen 1191 alkalommal kaptak engedély fegyver- és hadianyagkivitelre, 18,8 milliárd korona (244,4 milliárd forint) értékben. A cseh cégek tavaly 103 országba - elsősorban a szomszédos államokba, továbbá az Egyesült Államokba, Vietnamba, Brazíliába és a Közel-Keletre - szállítottak fegyvert és hadianyagot 13,99 milliárd korona értékben. Az Egyesült Államokba irányuló kivitel értéke 1,65 milliárd korona, Vietnamba egymilliárd korona, Szlovákiába 853 millió korona volt.
A csökkenés főként az arab országokat, Szaúd-Arábiát, az Egyesült Arab Emírségeket és Irakot érintette. A prágai hatóságok nem engedélyezték a kivitelt egyebek között Fehéroroszországba, Iránba és Nyugat-Szaharába.
Csehországban 2018 végén 278 cégnek és két magánszemélynek volt fegyverkereskedelmi engedélye. A cseh fegyverexport legnagyobb tételét, 3,6 milliárd korona értékben, a lőfegyverek és a hozzájuk tartozó lőszerek tették ki. Ez a tétel éves szinten 300 millió koronával emelkedett. Az Európai Unión kívül a csehek összesen 64 országba szállítottak lőfegyvereket, elsősorban pisztolyokat. Ezek legnagyobb vevője az Egyesült Államok volt.
A cseh fegyver- és hadianyagkivitel 2016-ban ért rekordszintre, értéke 18,2 milliárd koronára rúgott akkor.

Róma nem engedélyezi a kikötést két civil szervezet hajójának

MTI
Publikálás dátuma
2019.07.06. 16:24

Fotó: JAIME REINA / AFP
A hajók fedélzetükön 106 kimentett menekülttel nemzetközi vizeken várakoznak Lampedusa közelében.
Nem engedélyezi Olaszország, hogy a német Sea-Eye és az olasz Mediterranea civil szervezetek hajói kikössenek Lampedusa szigetén. Az olasz belügyminisztérium tájékoztatása szerint a határrendészet egyik hajója szombaton tájékoztatta a német segélyszervezet Alan Kurdi nevű hajójának kapitányát, hogy nem köthetnek ki. A hároméves szíriai kurd kisfiúról – akinek holttestét 2015-ben a török partokon vetette ki a tenger – elnevezett hajó pénteken mentett ki 65 embert nemzetközi vizeken Líbiánál, és elindult Lampedusára, a legközelebbi biztonságosnak vélt kikötő felé. A másik, Alex nevű vitorlás 54 embert mentett ki csütörtökön szintén a líbiai partoknál, pénteken viszont 13 embert evakuálni kellett a hajóról Lampedusára egészségi okok miatt. Köztük van négy várandós nő és négy, egyévesnél fiatalabb csecsemő – közölték olasz belügyi források. Olaszország felszólította az Alexet, hogy vigye a kimenekített embereket Máltára, de a Mediterranea szerint az út túlságosan hosszú lenne az egyébként legfeljebb 18 fő befogadására alkalmas hajón. Róma a helyzet rendezéséig élelmiszert, takarókat és fertőtlenítőszereket küldött a hajóra. Ezenkívül tájékoztatta a legénységet arról, hogy olasz hadihajók elkísérhetik a hajót a máltai főváros, Valletta kikötőjéig, ahol partra tehetik a migránsokat, ha cserébe a vitorlást alávetik a hatóságok ellenőrzésének. Az olasz belügyi tárca szerint a vitorlás visszautasította a lehetőséget, mert a feltételezések szerint a Mediterranea attól tart, hogy lefoglalhatják a hajóját a máltai kikötőben. A keményvonalas Matteo Salvini olasz belügyminiszter nem engedi, hogy kikössenek az olasz kikötőkben a humanitárius szervezetek Földközi-tengeren életeket mentő hajói, amelyeket azzal vádol, hogy valójában ösztönzik az illegális bevándorlást.

Meghalt egy spanyol motoros a katalán verseny selejtezőjében

MTI
Publikálás dátuma
2019.07.06. 14:35
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A montmelói pályán ez volt a harmadik halálos kimenetelű baleset az elmúlt két évben.
Életét vesztette egy spanyol motorversenyző a 24 órás katalán verseny pénteki selejtezőjében. Az 56 éves Aurelio Martínez azt követően halt meg, hogy egy másik motorkerékpár belecsapódott az ő gépébe a Barcelonához közeli montmelói versenypályán, ahol ez volt a harmadik halálos kimenetelű baleset az elmúlt két évben. Martínezt az orvosok a helyszínen próbálták újraéleszteni, majd a közeli kórházba szállították, de már nem tudták megmenteni az életét. A szombati versenyt nem törölték, a rajt előtt egyperces gyászszünettel emlékeznek meg az elhunytról.