Lázár János nem indul Hódmezővásárhelyért

Publikálás dátuma
2019.07.04. 20:34

Fotó: Lázár János Facebook oldala
Nem a vereségtől, hanem a győzelemtől tart, írja magyarázatként.
"Meglepő és érthető" volt Lázár János szerint, hogy a helyi Fidesz-szervezet hosszú évek után ismét őt jelölte polgármesternek az önkormányzati választásokra. "Volt hát min gondolkodnom az elmúlt napokban" - fogalmaz Lázár az erről kiadott közleményében. Majd miután hosszasan részletezi, miért tarja elismerésre méltónak magát, kijelenti:
"nem vállalom el a Fidesz felkérését, és nem szállok ringbe újra a polgármesterségért".

Azt írja, nem a vereségtől, hanem a győzelemtől tart. Hozzáfűzi, hogy kettészakadt a város, és ő nem tudná egyesíteni azt, mivel szerinte "ha a következő önkormányzati választást most megint Márki-Zay Péter és Lázár János küzdelmévé egyszerűsítjük le, akkor a város egyik része mindenképpen vesztesnek fogja magát érezni".
Szerző

Márki-Zay: Nem voltak ideológiai ellentétek

Publikálás dátuma
2019.07.04. 20:23
Korábbi felvétel
Fotó: Népszava
Az MMM elnöke azután reagált lapunknak, hogy megírtuk: a szervezetet belső viták, ideológiai ellentétek feszítik, emiatt Ábrahám Júlia és Hadházy Ákos lemondott elnökségi tagságáról.
– Személyes ellentétek miatt nem vállalta az elnökségi munkát Hadházy Ákos, nem voltak ideológiai problémák. Közte és a vezetőség néhány más tagja között volt ellentét, nem közöttünk. Mindannyian azt tekintjük a fő célunknak, hogy leváltsuk az Orbán-kormányt. Ákossal a lemondása ellenére is jó emberi kapcsolatban maradtunk – mondta a Népszavának Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) elnöke. Azután beszélt erről, hogy megírtuk: többek szerint a szervezetet belső viták, ideológiai ellentétek feszítik, emiatt Ábrahám Júlia és Hadházy Ákos lemondott elnökségi tagságáról. Márki-Zay Péter közölte: szerdán épp azért nem tudott nyilatkozni lapunknak, mert egy késő délutáni elnökségi ülésen megválasztották a távozók helyére Kaltenbach Jenőt és Üveges Gábort, Hernádszentandrás volt polgármesterét. Márki-Zay Péter azt mondta, vannak operatív problémák az MMM működésében, de ezeket igyekeznek megoldani. Az ideológiai kritikák szerinte elsősorban olyanoktól származhatnak, akiket leváltottak egy-egy Kossuth-kör éléről és ezért személyes sértettséget éreznek. – Ez a két-három ember akadályozta az adott településen a teljes ellenzéki összefogás megvalósulását, ezért kellett leváltani őket – mondta a hódmezővásárhelyi polgármester. Márki-Zay Péter szerint ugyanakkor nincsenek ideológiai törésvonalak a szervezeten belül: – Ugyanúgy támogatunk DK-s, vagy MSZP-s polgármesterjelölteket is, mint jobboldaliakat. Jómagam természetesen jobboldali vagyok, de ez eddig sem volt akadálya annak, hogy baloldali elkötelezettségű emberekkel és pártokkal együttműködjek.
Az MMM elnöke hozzátette: – Sajnálom, hogy Hadházy Ákos az operatív igazgatóval fennálló személyes ellentéte miatt nem jutott hozzá minden információhoz, amire szüksége volt, a helyzetet magam is igyekeztem kezelni. Már új embert bíztunk meg a napi operatív ügyek vezetésével.
A politikus szerint nincs válságban az MMM, amit jól mutat az: júliusban folyamatosan jelentik majd be azokat a helyi összefogással kiválasztott polgármesterjelölteket, akiket a Mozgalom is támogat, ötven vidéki városban pedig alakult már Kossuth-kör.

Felsorakoznak az ellenzék kerületi polgármester-jelöltjei

Publikálás dátuma
2019.07.04. 19:11
Illusztráció
Fotó: Népszava
Péntek délelőtt bejelenthetik az összes közös ellenzéki polgármester-jelöltet – értesült több forrásból a Népszava.
Az első ilyen listát egy április 6-ai közös sajtótájékoztatón hozták nyilvánosságra, akkor két kerületben, Ferencvárosban és Soroksáron nem nevezett meg aspiránst az együttműködő MSZP, Párbeszéd, DK és a Momentum. Azóta bekapcsolódhatott az összefogásba a Jobbik és az LMP is, előbbi jelölhet Soroksáron, míg utóbbi csak egyéni képviselőjelölteket indíthat a megállapodás szerint.
Ferencvárosban ugyanakkor az utolsó pillanatig tárgyaltak, hiszen a kora tavasszal még úgy volt, a Párbeszédé a kerület. Karácsony Gergely, az előválasztás győztes főpolgármester-jelöltje, a párt társelnöke lapunknak is egyértelművé tette a múlt héten, hogy ő a független, Baranyi Krisztinát favorizálja. Itt érdemes azonban megemlíteni, hogy a májusi uniós választáson a Momentum egész Budapesten és legfőképpen a IX. kerületben kiemelkedő eredményt ért el. Ennek megfelelően újabb tárgyalások után megkapták a jelölés jogát, és be is jelentették, hogy Jancsó Andreát indítják. Baranyi ebbe nem nyugodott bele, leszögezte, ő már 2018-ban egyértelművé tette indulását, szerinte csak neki lehet esélye a kerületben. Ezt egyébként nemcsak ő és Karácsony gondolta így, szerdán a Magyar Kétfarkú Kutyapárt, míg csütörtökön az LMP frakcióvezető-helyettese Csárdi Antal jelentette be, hogy a független képviselőt szeretnék polgármester-jelöltnek. Csárdi szerepvállalása különösen érdekes, annak fényében, hogy Kanász-Nagy Máté, a párt ügyvezetője lapunknak azt mondta, a sajtótájékoztató tulajdonképpen az LMP IX. kerületének és Csárdi Antalnak a saját akciója, erről testületileg nem döntött a párt. Csárdi viszont azt állította ő maga szólt Kanász-Nagynak arról, hogy a IX. kerületi szervezetük Baranyit szeretné polgármester-jelöltnek.
Az ügyben megkerestük Bencsik Jánost, a Jobbik fővárosi elnökét, aki kérdésünkre leszögezte: a momentumos Jancsót támogatják. Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja is azt mondta érdeklődésünkre, a pénteki bejelentésen Jancsó Andreát fogják megnevezni közös polgármester-jelöltnek. Baranyi egyébként a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, ha kell, előválasztáson is megméretteti magát Jancsóval szemben. Erre ugyanakkor kevés a sansz, hiszen a Momentum biztos abban, hogy erre már nincs idő. Áprilisban biztosnak tűnt, hogy Pesterzsébeten az ex-szocialista Szabados Ákost támogatja az ellenzék. Szabadost viszont sajtóhírek szerint a Fidesz is felkereste és a politikus nem mondott nemet. Molnár Zsolt a fővárosi MSZP elnöke korábban azt mondta, ha valóban támogatja a Fidesz Szabadost, akkor azonnal új jelöltet keresnek. Információnk szerint ez megtörtént, holnap bejelentik az új pesterzsébeti, ellenzéki aspiránst is.
Szerző
Frissítve: 2019.07.04. 22:10