Ment, de megállt – Hogyan lendüljünk át a fogyókúrás platón?

Publikálás dátuma
2019.07.04. 10:53
Illusztráció
Fotó: Pixabay
Hiába vagyunk erősek, kitartóak, teljesen normális, ha egy idő után megáll a fogyás. Ha ezt, az átmeneti jelenséget átvészeljük, a kilók újra csökkenésnek indulnak.
Még a rutinos fogyókúrázókat is elbizonytalaníthatja az úgynevezett fogyókúrás plató jelensége, ez ugyanis akkor is kialakul, ha „mindent jól csinálunk”. A – lehetőleg személyre szabott – étkezés és rendszeres sportolás mellett is szinte törvényszerű, hogy átmenetileg megáll a fogyás. Ha ekkor nem adjuk fel, sőt kisebb változtatásokat iktatunk be, a folyamat hosszabb-rövidebb idő után folytatódik. Ha viszont visszatérünk a hízást okozó életmódunkhoz, az addig leadott kilókat is visszahízhatjuk, és elindulhat egy másik rettegett jelenség, a hízás-fogyás mókuskereke, a jojózás.
Bár általánosságban igaz, hogy akkor fogyunk, ha kevesebb energiát juttatunk a szervezetbe, mint amennyit elhasználunk, ennél azért árnyaltabb és mindenkinél más a helyzet, ezért általános fogyókúrás módszer helyett személyre szabott életmódváltásra van szükség. A fogyás megállása, ami az indulása után általában 3-6 hónappal következik be, az anyagcsere folyamatok megváltozásának eredménye. A csökkentett energiabevitel következtében a szervezet a raktáraihoz nyúl, amikor rájön, hogy nem átmeneti a változás, a kapott táplálékot alaposabban dolgozza fel. Ez szerencsére több energiát is igényel, ezért gyors a kezdeti súlyvesztés. Aztán, ahogy az anyagcsere felgyorsul, energiaegyensúly alakul ki, azaz pont annyit használ fel, amennyit kap. Ekkor áll meg a fogyás, tehát a jelenség természetes. Hiába vagyunk ezzel tisztában, ilyenkor nehezebb lehet fenntartani a motivációt: továbbra is „jól” enni és rendszeresen elmenni edzésre. Úgy érezhetjük, hiába minden erőfeszítés. De nem! A Care2 összeállításából kiderül, mit tehetünk, hogy – kétségbeesés és pláne feladás helyett – minél előbb újra égjen a zsír.

A kockahas a konyhában – is – készül

Előfordulhat, hogy túl kevés energiát viszünk be. Ha ugyanis a szervezet az alapanyagcsere szükségleténél kevesebbet kap, éhezik, és ezért raktározásra kényszerül. Ilyenkor, ha ellentmondásosnak is tűnik, kicsit többet kell enni, az persze nem mindegy, mit. A személyre szabott, tápanyagmennyiségek meghatározásához érdemes szakember segítségét kérni. Ez nagy túlsúlytól való szabadulás esetén is ajánlott, mert ekkor többször is stagnálhat a testtömeg.
A rendszeresség is fontos, a szervezet akkor is raktározni kezd, ha nem tudja, mikor jut legközelebb táplálékhoz. Kutatások szerint sokan alábecsülik vagy akár el is felejtik, mi mindent ettek meg egész nap. Az étkezési napló vezetése segít, hogy lássuk, mennyi a valós kalória- és tápanyagbevitelünk, rádöbbenhetünk, hol vannak a gyenge pontok, „bűnözések”, mi okozhatja, hogy nem úgy haladunk, ahogy szeretnénk. Szakértők szerint a „csiki-csuki”, azaz a szabályokon való lazítás, majd újra beerősítés, hozzájárul a fogyás megtorpanásához. 

Mozgás-újratervezés

Elképzelhető, hogy az edzésprogram nem jelent elég kihívást, a szervezet hozzászokott a terheléshez, ezért érdemes bármelyik összetevőjén: a gyakoriságán, az intenzitásán, az időtartamán vagy akár a típusán változtatni. Az American Heart Association szerint egy átlagos egészségi állapotú embernek hetente három-öt alkalommal, 20-60 percig vagy hetente 150 percet érdemes sportolnia. Ezek során a maximális pulzusszám 65-90 százalékán kell aerob, valamint izomépítő gyakorlatokat végezni. A fejlődéssel párhuzamosan célszerű növelni az intenzitást, de a különböző gyakorlattípusok változtatása is megfelelő módja, hogy a test minden részét átmozgassuk, és átlendüljünk a fogyókúrás platón. Mivel mozgásban sem jó mindenkinek ugyanaz, célszerű személyi edzővel, egyénre szabott edzésmódszerrel újítani. 
Megállíthatja a fogyás folyamatát az is, ha ugyan rendszeresen edzünk, de napközben nem vagyunk elég aktívak. Sokan az egész napos ülőmunka után szinte egyből átülnek a tévé elé. Napközben próbáljunk félóránként felállni, de akár lépcsőzzünk is pár percet. Az is segít, ha a telefonhívásokat járkálva bonyolítjuk, legalábbis, ha senkit nem zavarunk vele. Ez az anyagcsere serkentésén túl a gerincnek is jót tesz. 

Alvás

A minőségi alvás elengedhetetlen az általános egészséghez. Ha nem megfelelő az éjszakai pihenés, csökken az anyagcsere folyamatainak sebessége, megváltozik a hormonszint, ami növeli az étvágyat és a zsír lerakódik, illetve megállhat a fogyás. Egy felnőtt embernek körülbelül hét-kilenc órányi alvásra van szüksége. De az egyéni igényeket sok tényező – életkor, egészségi állapot, fizikai aktivitás – befolyásolhatja. Számít az is, mennyi ideig tart elaludni, a felébredéshez szükség van-e ébresztőórára, és hogy mennyire vagyunk éberek napközben. Fontos, hogy az ágy és a környezete is a pihentető alvást szolgálja.

„No para”

Ne görcsöljünk rá a fogyásra, mert a stressz következtében termelődő kortizol hormon nem égeti, hanem raktározza a zsírt. Ha ezt sikerül elkerülni vagy csökkenteni a káros hatásait, újra beindulhat megindulhatnak lefelé a kilók. A testmozgás ideális stresszlevezető is; csökkenti a feszültséget, javítja az általános egészségi állapotot, a jóllétet, endorfint termel, elvonja a figyelmet és kikapcsol. 
A mérleg viszont a legnagyobb ellenség. Hiába ugrálunk rá naponta kétszer, nem mutat kevesebbet. Ez persze nem is baj, mert lehet, hogy ugyan a súly nem változik, de a zsír helyett izom épül. A hormonműködésnek, de akár egyes élelmiszereknek is lehet ideiglenes vízvisszatartó hatása, amiért szintén nem „tud” kevesebb kilót mutatni a mérleg. 
Szakemberek arra figyelmeztetnek, legyünk türelmesek és a bosszantó, de természetes jelenséget ne próbáljuk különféle szerekkel, mesterségesen befolyásolni. Egyébként is jobb, ha soványság helyett egészségesség a cél.
Szerző

Véget vet a forróságnak a hidegfront, de nem lesz könnyű elviselni

Publikálás dátuma
2019.07.02. 10:01
Illusztráció
Fotó: COLLANGES/BSIP / AFP
A hétfőn tetőzött forróságot hidegfront szakítja meg, de a hirtelen változás komolyan megterheli a szervezetet.
A hőhullám kedden az ország nagy részén véget ér, de délkeleten akár 35 Celsius fok közelében is lehet a hőmérséklet. Az érkező hidegfront záporokat, zivatarokat hoz és némileg lehűti a levegőt. A tartós terhelés miatt szervezetünk nem tud alkalmazkodni ezekhez a változásokhoz, ezért rendkívül nagy igénybevétel éri még a gyengén időjárás-érzékenyeket is – figyelmeztetett Pintér Ferenc meteogyógyász a Facebook-oldalán.
A hideg- és a melegfrontra érzékenyek is nehéz napra számíthatnak, a görcsös és migrénes fejfájás mellett ízületi panaszok, izom- és hasi görcsök léphetnek fel. A szívbetegek állapota romlik, vérnyomás-ingadozás jelentkezhet és megnő az infarktus kialakulásának a kockázata. Nagy veszélyben van az idősebb korosztály is, ajánlott mindenféle, fizikai és szellemi terhelést is kerülni. 
A zivatarok környezetében fülledtté vált levegő hatására asztmatikus panaszok, légszomj és nehézlégzés jelentkezhetnek, de múló rosszullétekre is fel kell készülni. Több, egymástól független tünet is kialakulhat, sőt intenzív panaszok is felléphetnek. Ilyenkor ajánlott lepihenni és hűtött vizet inni. A megfelelő folyadékfogyasztás amúgy is nagyon fontos, testtömegtől függően akár napi 3-4 liter vizet is meg kell inni.
A front mögött megerősödik az északnyugati szél, amely kínzó fejfájást, stresszt és ingerlékenységet okozhat, és ez a következő napokban is velünk maradhat. A hő-és komfortérzet ingadozik, zivatarok környezetében pár perc leforgása alatt akár 8-10 fokot is hűlhet a levegő – olvasható a Meteo Klinika honlapján.
Szerző

„Neked egy óra, három embernek az élet”

Publikálás dátuma
2019.07.01. 16:37

Fotó: CAIA IMAGE/SCIENCE PHOTO LIBRARY / AFP
Nyáron még a szokásosnál is nehezebb a vérellátás, ugyanis a rendszeres véradók közül is sokan elutaznak, pedig ilyenkor is naponta 1600-1800 önkéntesre lenne szükség.
Az önkéntes véradás fontosságára hívja fel a figyelmet a „Neked egy óra, három embernek az élet” elnevezésű nyári kampány, amelyet a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat indított. Bár sokan szabadságon vannak, elutaznak, pedig a megfelelő vérellátáshoz ilyenkor is naponta 1600-1800 önkéntes véradóra van szükség. Vért adni számos helyszínen, az EFOTTon, a Művészetek Völgyében, de a FEZEN-en is lehet. Az önkéntesek ha a köszönőkártyájukon lévő kódot feltöltik a nyári kampány weboldalára, értékes ajándékokat is nyerhetnek.
Tavaly több mint 15 ezer véradóeseményen közel 390 ezren adtak vért, sokan életükben először. A megyék közül Pest megye volt a legaktívabb - derül ki az Országos Vérellátó Szolgálat közleményéből. Vért az adhat, aki 18-65 év között van, 50 kilónál nehezebb. Két véradás között minimum 56 napnak kell eltelnie. Egy véradás során 450 ml vért vesznek le, amelyből háromféle készítményt állítanak elő.  
A pontos véradóhelyszíneket és időpontokat itt és itt, valamint a Magyar Vöröskereszt ingyenesen letölthető mobilalkalmazásán is meg lehet nézni.
Szerző
Témák
véradás