Fiókáját csikkel etető madárról készült szívszorító fénykép

Publikálás dátuma
2019.07.03. 17:07

Fotó: Karen Mason
Súlyos következményei lehetnek, hogy a madarak összetévesztik a táplálékot a szeméttel - figyelmeztetnek környezetvédők.
Karen Mason fotós a Tampa közelében lévő St. Pete tengerparton kapta lencsevégre azt a pillanatot, amikor egy karibi ollóscsőrű madár (Rynchops niger) egy eldobott csikkel eteti a fiókáját. Mason a Facebookra posztolta a képet a következő figyelmeztetéssel: "Ha dohányzol, kérlek, ne dobd el a csikket" - idézte a BBC News.
A brit Királyi Madárvédő Társaság (RSPB) közleményében "szívszorítónak" nevezte a fotót, és hangsúlyozta: "a természet küzd, hogy alkalmazkodjon az emberi szemeteléshez".
Mason egy másik fotót is készített, amelyen a fióka a csőrében viszi a csikket. 
"Sok madár kíváncsi azokra a dolgokra, amelyeket kidobunk, megpróbálják kideríteni, hogy ehetőek-e vagy sem. Sajnos ez a madár tápláléknak ítélte a csikket" - mondta az RSPB szóvivője. Hozzáfűzte: egyre több állatot ejtenek csapdába, sebesítenek, betegítenek vagy ölnek meg az ember által készített termékek.
"Már azt is tapasztaltuk, hogy fészekrakáshoz használják fel a szemetet. Sajnos sokan úgy gondolják, hogy a szemét veszélytelen, legfeljebb rendetlen lesz tőle a környezet, az ilyen szívszorító képek azonban megmutatják, hogy valójában milyen drámai hatása van a természetre" - közölte a szóvivő.
Szerző

A világhírű divatdiktátorról neveztek el egy visszafogott külsejű pókfajt

Publikálás dátuma
2019.07.03. 12:53

Egy Ausztráliában felfedezett új pókfajt Karl Lagerfeld néhai divattervezőről (1933-2019) neveztek el hamburgi kutatók.
A faj hivatalos neve Jotus karllagerfeldi lett - közölte a Hamburgi Egyetem. Az állat azért kapta Karl Lagerfeld nevét, mert a színei a februárban elhunyt divattervező letisztult stílusára emlékeztették a tudósokat. A fekete ízelt lábról például a mindig viselt kesztyűire asszociáltak, a hatalmas fekete szemekről pedig a napszemüvegére - mondta Danilo Harms, kutató. Az állatról az Evolutionary Systematics című szaklapban számoltak be. 
Az ugrópókok családjába tartozó Jotus nemzetség más képviselői általában rikító vörös és kékes színeket viselnek, az újonnan felfedezett faj azonban sokkal visszafogottabb: fekete és fehér színűek a lábai és tapogatói. 
A Jotus karllagerfeldinek nagy fekete szemei vannak és fehér, gallérszerű mintázata. Egyike annak a nyolc, 4-5 milliméteresre megnövő ugrópókfajnak, amelyeket a kutatócsoport Ausztrália keleti partjainál fedezett fel.
Szerző

Mexikónyi részt vesztett három év alatt az Antarktika körüli tengeri jég

Publikálás dátuma
2019.07.03. 12:34

Fotó: Ozge Elif Kizil/Anadolu Agency / AFP
A kutatók értetlenül állnak a műholdfelvételeken látható, az elmúlt öt évben tapasztalható zsugorodás előtt.
1979 óta a déli kontinens körüli úszó jég folyamatosan hízott, 2014-ben érte el a legnagyobb kiterjedését. Három évvel később az antarktiszi tengeri jég éves átlagos kiterjedése a legkisebb volt, a három és fél évtizednyi növekedés felmorzsolódott, és 2019-ben is a legkisebb május-júniusi kiterjedést mérték a kutatók.
A sarkok térségeiben a tengeri jég kiterjedése télen nő, nyáron zsugorodik. Az Antarktika körül a tengeri jég átlagkiterjedése 12,8 millió négyzetkilométer volt 2014-ben. 2017-ben rekordalacsony, 10,7 millió négyzetkilométer volt az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmány szerint.
A különbség nagyobb mint Mexikó területe. Ekkora mennyiségű jég elvesztése három év alatt igen hihetetlen, gyorsabban történt, mint bármi, amit a kutatók korábban tapasztaltak - mondta Claire Parkinson, a NASA Goddard központjának klímakutatója.
Az antarktiszi tengeri jég kiterjedése 2018-ban csekély mértékben nőtt ugyan, de a második legkisebb kiterjedésű volt 1979 óta. Jelenleg a térségben tél van, és a tengeri jégnek híznia kellene, a műholdfelvételek azonban azt mutatják, hogy idén a legkisebb a tengeri jég májusi, júniusi kiterjedése, alulmúlja 2017-et is.
Miközben az Északi-sark térségében általános a melegedés és a tengeri jég olvadása, az antarktiszi tengeri jég esetében gyakori a növekedés és a zsugorodás, de az előbbi általánosabb jelenség. Ez főként földrajzából ered - mondta Parkinson.
Amikor a tengeri jég kiterjedése az Antarktisz térségében folyamatosan nő, a kutatók a szél- és légnyomás-mintázatokban beállt fordulattal, az óceáni áramlatok megváltozásával, vagy olyan rendszeresen fellépő klímajelenségekkel magyarázzák, mint az El Nino. Ezek most nem éppen megfelelő magyarázatok, és rejtély, hogy mi fog történni a közeljövőben - tette hozzá a kutató.
Szerző
Témák
Antarktika jég