Szóváltás Weber és Szájer között az EPP frakcióülésén

Publikálás dátuma
2019.07.02. 17:06

Fotó: Alexis Haulot / Európai Parlanment
A Fidesz két képviselőjét is javasolta az EP alelnökének.
Az Európai Néppárt (EPP) a fideszes Járóka Líviát is jelöli az Európai Parlament egyik alelnöki posztjára. Így döntött a párt kedd esti frakcióülése – értesült a Népszava. A magyar EP-képviselő a legkevesebb (96) szavazattal került fel az EPP öt főt tartalmazó listájára. A jelölések beadási határideje kedd este 10 órakor járt le. Az EP várhatóan szerdán választja meg elnökét és alelnökeit. A Fidesz EP delegációja Járóka Líviát és Kósa Ádámot is javasolta az alelnöki tisztségre.  EU források lapunknak azt mondták: a magyarok esélye megcsappant a pozícióra azután, hogy az Európai Néppárt hétfő esti frakcióülésén heves szóváltás alakult ki egyrészről Daniel Caspary, a német CDU delegációvezetője, Manfred Weber frakcióvezető és másrészről a fideszes Szájer József között. Szemtanúk szerint a vita azután robbant ki, hogy a magyar politikus hosszú beszédet tartott a közösségi intézmények vezetőinek jelöléséről rendezett vitában. Ebben kifejtette: a néppártnak határozottan el kell utasítania a holland szocialista Frans Timmermans jelölését az Európai Bizottság elnöki tisztségére. Orbán Viktor miniszterelnök véleményét visszhangozva arról beszélt, hogy az Angela Merkel által is előterjesztett javaslat szembemegy az EPP elemi érdekeivel és megvalósulása súlyos károkat okozna a pártcsaládnak. Daniel Caspary visszautasította a bírálatokat, és a fideszesek szemére vetette: pontosan ők voltak azok, akik nem csak visszavonták támogatásukat a néppárt vezető jelöltjének választott Manfred Webertől, hanem még hevesen kampányoltak is ellene a májusi választások előtt. Ezután szóváltás alakult ki Manfred Weber és Szájer József között is, akiknek a viszonya forrásaink szerint egyébként sem feszültségmentes. A bajor frakcióvezető egyebek között azt mondta: ne kérjék számon a párton az egységet olyanok, aki megbontották azt. Úgy tudjuk, hogy a frakcióülésen néhány EP-képviselő osztotta a fideszesek álláspontját, mondván: Frans Timmermans jelölése valóban elfogadhatatlan az Európai Néppárt számára.
Frissítve: 2019.07.02. 22:25

Kétmillió eurós bírságot szabott ki Németország a Facebookra

Publikálás dátuma
2019.07.02. 16:37
Illusztráció
Fotó: FrankHoermann / SVEN SIMON / DPA
A német Igazságügyi Hivatal szerint a Facebook nem nyújtott teljes képet arról, hogy mennyi bejelentés érkezik a céghez gyűlöletkeltő tartalmakról.
Kétmillió eurós (mintegy 645 millió forint) bírságot szabott ki a német Igazságügyi Hivatal (BfJ) a Facebookra, mert az internetes vállalat nem nyújtott teljes képet arról, hogy mennyi bejelentés érkezik a céghez jogsértő, gyűlöletkeltő tartalmakról, és ezzel hamis látszatot keltett magáról - értesült kedden a ZDF német közszolgálati televízió. A hatóságok szerint az internetes óriásvállalat megszegte azt a törvényt, amely tavaly január óta előírja, hogy az online vállalatok fél évente jelentést tegyenek közzé arról, hogy mennyi jogsértő tartalmat regisztrálnak.
A Facebook a BfJ szerint csak az illegális tartalmak töredékéről adott számot

A hatóságok azt is felróják a közösségi oldalt üzemeltető amerikai cégnek, hogy az oldalon két jelentési lehetőség létezik az illegális, gyűlöletkeltő tartalmak jelentésére.
Az egyik, könnyen megtalálható pusztán a cég számára jelöli meg a kifogásolt bejegyzést, de a törvény által megkövetelt bejelentőlap nehezen található meg a Facebookon.

A BfJ emiatt arra következtet, hogy a bejelentett jogsértések száma is elmarad a valóstól. A hatóság hangsúlyozza, hogy a jogsértő, gyűlöletkeltő tartalmak bejelentésére szolgáló eszköznek áttekinthetőnek és egyértelműnek kell lennie. A BfJ azt is sérelmezi, hogy nem világos, hogy a bejelentett tartalmakat a felhasználók jelzései alapján hogyan kezelik, mi alapján dől el, hogy egy bejegyzést végül töröl-e a közösségi oldal. „A bemutatott beszámoló nem ad határozott és áttekinthető képet a cégről és arról, hogy a jogsértő tartalmakkal szemben hogyan járnak el”–állapítja meg a BfJ. Az ARD német közszolgálati csatorna külön kiemeli, hogy 
míg a Youtube 215 ezer, a Twitter 260 ezer bejelentésről számolt be, a Facebook mindössze 1704-ről.

A bírság egyelőre nem jogerős. Az amerikai óriásvállalatnak még lehetősége van jogorvoslati kérelemmel élni.    
„Mi a Facebooknál sosem leszünk képesek teljes mértékben elejét venni annak, hogy rossz emberek valóban szörnyű dolgokat mondjanak egymásnak”

– reagált a ZDF megkeresésére a vállalat nemzetközi szóvivője, Nick Clegg. A közösségi oldalakon közzétett gyűlöletkeltő bejegyzésekkel szembeni kötelezettségeket lefektető törvény tavaly óta hatályos Németországban. Ennek értelmében a közösségi oldalaknak a bejelentést követő 24 órán belül törölniük azokat a tartalmakat, amelyek közzététele büntethető. Rendkívüli esetekben egy hét áll rendelkezésükre a törlésre.
A törvény a fenyegetőzést, a gyalázkodást és a bűncselekményre felbujtást sem tűri el a közösségi oldalakon.

Szerző

Soha nem látott árvíz pusztít Oroszországban – 14 ember meghalt

Publikálás dátuma
2019.07.02. 16:27
Az Irkutszk régió víz alatt
Fotó: AFP/Sputnik
Több tucat falut árasztott el a víz Szibériában.
A heves esőzés falvak tucatjait árasztotta el Szibériában, amelynek következtében 14 ember életét vesztette 13 pedig eltűnt. Irktuszk térségében emiatt rendkívüli állapotot hirdettek ki. Az árvíz körülbelül 83 település 33 ezer lakosát érinti – 40 falu még jelenleg is víz alatt van – írja a Deutsche Welle. 1200 embernek sürgős orvosi ellátásra lenne szüksége, közülük 190-et már kórházba szállítottak.  Vasárnap Vlagyimir Putyin is ellátogatott a térségbe a G20-as csúcs után, ahol elmondta, a  mentésben résztvevőknek „nagyon rövid idejük” van a feladatra. Az orosz védelmi minisztérium 1300 katonát vezényelt a régióba, akik harci járművekkel és repülőkkel igyekeznek részt venni a helyreállításban. 
Putyin látogatást tett a helyszínen az G20-előtt
Fotó: Mikhail Klimentyev / AFP/Sputnik
Szerző
Témák
árvíz Szibéria