Összeomlás előtt: vidékről küldenek erősítést a budapesti kormányablakokhoz

Publikálás dátuma
2019.07.01. 18:25
illusztráció
Fotó: Népszava
A járási hivatalokra hárult a teher, hogy elfedjék a fővárosi munkaerő-hiányt, de ez csak tovább ronthat a helyzeten.
Minden járási hivatalból két embert a fővárosba vezényelnek a budapesti kormányablakokba az utóbbi hetekben már kezelhetetlenné vált munkaerőhiány csökkentésére. A Népszava információi szerint ezt az intézkedést jelentette be a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára a megyei kormányhivatalok vezetőinek tartott hétfői értekezleten. Tuzson Bence a feladat megoldásával őket bízta meg, de a legnehezebb munka értelemszerűen a járási hivatalok vezetőire hárul, akiknek meg kell találni a fővárosba küldhető tisztviselőket, a helyben maradókkal pedig meg kell értetniük, hogy kevesebben végzik ezután a feladatokat.
A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) elnöke szerint azonban ezzel a lépéssel csak az azonnali botrányt sikerül átmenetileg elfednie a kormánynak, hiszen a döntés tovább fokozza a feszültséget a köztisztviselők körében. Boros Péterné szerint joggal lehet attól tartani, hogy a példátlan döntés újabb távozási hullámot indít el a kormányhivatalokban.
Most több mint 600 betöltetlen álláshely van Budapesten, ezeknek is csak egy részére lesz elegendő a vezényelt alkalmazottak köre.

A hétfői „eligazításon” a szakszervezet tudomása szerint nem kerültek szóba a szakszervezetek által korábban javasolt tartós megoldást kínáló lehetőségek a béremeléstől a munkaidő meghosszabbítás eltörléséig. Az MKKSZ kész a nyári időszakban is akciókat szervezni az embertelen lépés ellen - jelentette ki az elnök.

Két éve is így utaztak, most is így fognak: újabb félmilliárdot taxizhat el az MTVA

Publikálás dátuma
2019.07.01. 17:51

Fotó: Népszava
Kétéves fuvarpályázatot hirdetett meg a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA), becslés szerint dolgozóik havonta több mint háromezerszer ülnének taxiba.
Lejárt az előző taxiszerződésük, hát újat hirdetett az MTVA: 24 hónapra összesen félmilliárd forint értékben rendelnének meg taxis szolgáltatásokat – derül ki az uniós közbeszerzési értesítőből.  A pályázati felhívás szerint a közmédia jellemzően Budapest területén és a főváros közigazgatási határaitól számított 50 kilométeren belül fuvaroztatná dolgozóit, de azért számolnak vidéki kiszállásokkal is.
Az MTVA becslést készített a várható megrendelések számáról: szerintük havonta mintegy 3150 rendelésük lenne, ami kiugrónak soknak tűnik, hiszen a teljes médiaszolgáltató alapnak tavaly összesen 2086 dolgozója volt. A megrendelő ugyanakkor sok értékelési kritériumot is kiköt az ajánlattevő felé: csak olyan pályázókat várnak, akik minimum 400 és maximum 1500 taxist foglalkoztatnak – és ami minimum 50 darab 1+6 fős gépkocsit tud biztosítani. Ugyanígy plusz pontot jelent a taxiban nyújtott ingyen wifi-szolgáltatás, és ha a taxis társaság VIP telefonszámot tud nyújtani a megrendelőnek.
Az MTVA-s feltételeket legutóbb a 6X6 Taxi tudta biztosítani, a mostani tenderre pedig július 8-án délig nyújthatnak be szándéknyilatkozatot a jelentkezők. A kétéves keret elképesztően soknak tűnhet, de aprópénz, ha közmédia közel 100 milliárdos éves tavalyi büdzséjéhez viszonyítjuk. A közmédia nem mellesleg 2018-ban gigászi, 2,3 milliárdos veszteséget termelt a Napi.hu cikke szerint – ebből
a mostani feltételek alapján is több mint kilenc évig taxizhattak volna.

Szerző
Témák
taxi MTVA felhívás

Egy tanár mögé állt fel a teljes ellenzék Nyíregyházán

Publikálás dátuma
2019.07.01. 15:38

Fotó: Facebook/Jeszenszki András
Jeszenszki András helyi MSZP-s képviselő, de rátermettségét a Jobbik is elismeri – ő az ellenzéki összefogás polgármester-jelöltje.
Jeszenszki András lesz az ellenzéki összefogás nyíregyházi polgármesterjelöltje – jelentették be hétfőn kora délután a szabolcsi megyeszékhelyen. 
A 41 éves középiskolai tanár tősgyökeres nyíregyházi, aki MSZP-s önkormányzati képviselőként négy alkalommal nyerte meg egyéni önkormányzati választókörzetét. Az eseményen Jeszenszki méltatta az érte és vele összefogó ellenzékieket, akik - elmondása szerint- egyszerre zöldek, szociálisan érzékenyek és képviselik a keresztény értékrendet is. „Büszkén mondhatom, hogy példaértékű összefogás született meg Nyíregyházán, amelynek tagjaival egy olyan együttműködést és programot állítottunk össze, ami minden közösen lefektetett alapértéknek megfelel. Ez az a csapat, amelynek tagjai már bizonyítottak a képviselő-testületben, a közéletben és a civil szférában. Ez az a csapat, amelynek tagjai képviselik a keresztény értékeket, ugyanakkor a baloldali szolidaritást is, a fiatalos lendületet, töretlenül elítélik a korrupció valamennyi formáját, elkötelezettek a környezet védelme iránt, tisztelik az önálló véleményt és az idősebbek tisztességes, áldozatos, több generációs munkáját, példamutatását" – mondta el a bemutatkozó sajtótájékoztatón. 
Lövei Csaba önkormányzati képviselő a Mindenki Magyarországa Mozgalom képviseletében hozzáfűzte: az ellenzéki szövetséget a Párbeszéd támogatásával az MSZP, a DK, a Momentum, a Jobbik, az LMP mellett a helyi Függetlenek Egyesülete és a Mindenki Magyarországa Mozgalom alkotja. A nyíregyházi ellenzéki polgármesterjelölt személyéről már döntöttek, de ugyanígy megvan a képviselőjelöltek névsora is, őket később fogják bemutatni.   
Szerző