Megtámadták a kormányzati épületet a hongkongi tüntetők

Publikálás dátuma
2019.07.01. 14:04

Fotó: VIVEK PRAKASH / AFP
Összecsaptak a rendőrök és a demonstrálók – ez utóbbiak több ezren is lehetnek a helyszíni tudósítók szerint.
Kormányellenes tüntetők - akik már hetek óta az utcákon vannak - megtámadták a Törvényhozási Tanács épületét Hongkongban. A feldühödött demonstrálók órákon át próbálták betörni fémrudakkal és fém gurulós az üvegajtókat – írja a Guardian. A rendőrök paprikaspray-vel próbálták meghátrálásra kényszeríteni a több ezres tömeget. A tüntetők fontos utakat is elfoglaltak éppen azon a napon, amikor annak az évfordulóját ünnepli az ország, hogy 1997. július 1-én a brit gyarmati fennhatóság alól visszakerültek Kínához. Ilyenkor hagyományosan zászlós felvonulásokat tartanak. A hivatalos ünnepséget így végül nem szabadtéren tartották meg – az esőre hivatkozva.  
Az MTI beszámolója alapján Carrie Lam hongkongi kormányzó ünnepi beszéde közben Helena Wong Pik-wan demokrata párti képviselő többször bekiabálta:
Carrie Lam mondjon le, és vonják vissza a gonosz törvényt!

A képviselőt végül a biztonsági őrök kivezették. Lam zavartalanul folytatta a beszédét, melyben ígéretet tett, hogy átformálja kormányzási stílusát, és javítani fog a többi törvényhozóval, illetve az élet egyéb területein tevékenykedő emberekkel folytatott kommunikációján.
Szerző
Témák
Hongkong

Másodszor is felfüggesztették az EU-csúcsot

Publikálás dátuma
2019.07.01. 13:31

Fotó: JOHN THYS / AFP
Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke felfüggesztette hétfőn az európai uniós csúcstalálkozót, a megbeszélések kedden 11 órakor folytatódnak - írta Preben Aamann, az Európai Tanács elnökének szóvivője Twitter-üzenetében hétfőn.
Tusk tanácsi elnök a csúcsértekezletet második alkalommal függesztette fel. A vasárnap délután megkezdett tanácskozást Tusk kezdeményezésére a tagállamok vezetőivel folytatott, mintegy nyolc órán át tartó kétoldalú megbeszélések szakították meg, azonban ezt követően sem értek el előrelépést. A Politico című brüsszeli hírportál korábban egy diplomatától úgy értesült, hogy amennyiben nem jutnak döntésre, az újonnan alakuló Európai Parlament második plenáris ülését megelőzően, július 15-én újabb csúcstalálkozóra kerülhet sor. A tagországok állam-, illetve kormányfői vasárnap este kezdtek rendkívüli találkozót Brüsszelben, ezen egyetlen napirendi pontként a főbb EU-intézmények vezetői tisztségeinek betöltéséről tárgyalnak.
Az Európai Parlament (EP) kedden kezdődő, háromnapos alakuló ülése során, július 3-án megválasztja saját elnökét, „akár lesz javaslata a posztra az Európai Tanácsnak, akár nem” – jelentette ki Antonio Tajani, az EP elnöke Brüsszelben, a rendkívüli EU-csúcs megkezdését követően tartott sajtótájékoztatóján, még vasárnap este. Az MTI összefoglalója szerint Tajani aláhúzta: „kizárt, hogy az európai uniós tagországok vezetőinek elhúzódó, kemény vitája miatt” az uniós parlament elhalassza elnökének megválasztását. Az EP-elnök megválasztása teljesen független a tanács és a tagállami vezetők akaratától – szögezte le.
Témák
EU-csúcs

Tragédia Texasban: hangárnak ütközött egy felszálló repülőgép, senki sem élte túl a balesetet (videó)

Publikálás dátuma
2019.07.01. 13:00

Fotó: Youtube
Mind a tíz ember életét veszítette annak a Beechcraft B300 King Air 350i típusú repülőgépnek a fedélzetén, amely felszállás közben hangárépületnek ütközött a Dallas-Addison repülőtéren.
A N534FF lajstromjelű Beechcraft B300 King Air 350i fedélzetén két fős személyzet és nyolc utas tartózkodott, a gép a floridai St. Petersburgba repült volna - számol be a tragikus balesetről az AIRportal.hu. A repülőgép a dallasi Addison Airport 15-ös jelű futópályájáról hajtott végre felszállást, amikor egyelőre ismeretlen körülmények között egy hangárépületnek ütközött vasárnap. A becsapódást követően tűz keletkezett, a fedélzeten tartózkodó tíz ember életét veszítette. A hangárban, amelynek a repülőgép nekiütközött egy helikopter és egy Falcon üzleti repülőgép is megrongálódott. Az eseményt az NTSB vizsgálja, az előzetes jelentés kiadása körülbelül két hét múlva várható. Az NTSB szemtanúk jelentkezését kéri a baleset körülményeinek megállapításához.
Szerző
Frissítve: 2019.07.01. 13:14