Előfizetés

Visszakapcsolják a legnagyobb hőségben elzárt vizet a nyíregyházi romatelepen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.28. 18:09

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Végül azt is megcsinálják, amit a jogvédők már évek óta kérnek, és feltöltős vízmérőket szerelnek fel, hogy ne halmozódhassanak fel tartozások.
A várható újabb kánikula miatt a Nyírségvíz Zrt. elkezdte visszakapcsolni az ivóvízszolgáltatást a nyíregyházi Huszár telepen, és minden háztartásba feltölthető vízórát szerel be - írja az index.hu.A tartozások miatt csütörtökön, a legnagyobb hőségben zárták el a vizet a romatelepen, sokszor pontatlan figyelmeztetést követően, fütyülve a törvényi előírásokra, és több családnál csak párezres tartozás ellenére.
A Nyírségvíz péntek délután küldött közleményt a portálnak, amiben azt írta: egyeztetve Nyíregyháza város vezetésével, és fenntartva, hogy a tartozások rendezése elengedhetetlen, a várható meleg időjárás miatt 38 ingatlannál azonnal megkezdték a szolgáltatás visszaállítását a feltölthető mérők beépítésével. Ketten időközben megállapodtak a tartozásuk rendezéséről.
Glonczi László, a Hátrányos Helyzetű Családok Országos Egyesületének elnöke korábban az Indexnek azt mondta: már három éve javasolták, hogy a telepen szereljenek feltöltős vízmérőket, amelyekkel megakadályozható lenne a kifizethetetlen adósságok felhalmozódása. A vízmérőkre pénzt kell feltölteni, amelyek csak a tartozások kifizetése után szolgáltatnak vizet.
Kapcsolódó
A legnagyobb hőségben kapcsolták ki a vizet a nyíregyházi romatelepen

"Jogos volt, betelt a pohár" - az MSZP alelnöke Szanyi felfüggesztéséről

Népszava
Publikálás dátuma
2019.06.28. 18:07

Fotó: Népszava
Az MSZP pénteki elnökségi ülésén felfüggesztették Szanyi Tibor alelnök tagsági viszonyát.
– Jogos volt, betelt a pohár – így kommentálta lapunknak Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke azt, hogy a szocialisták pénteki elnökségi ülésén felfüggesztették Szanyi Tibor alelnök tagsági viszonyát. Az ellenzéki párt nem csak Szanyit büntette, Fekete Zoltán Pest megyei elnök is hasonlóan járt: mindkét politikus ellen fegyelmi eljárást is indítanak, amiért az EP-, majd az előválasztási kampány alatt „hátrányosan befolyásoló magatartást” tanúsítottak. Komjáthi szerint már 2014-ben, az akkori elnökségnek is volt egy kemény hangvételű határozata, amelyben elhatárolódtak Szanyi egyes megnyilvánulásaitól. – Azóta sem változtatott, volt, amikor nyíltan mást támogatott, mint az elnökség – fogalmazott az alelnök. Az utolsó lökést a politikus szerint az adta, hogy a helyi szervezetek felszólították a vezetőséget, „legyenek szívesek” lépni az ügyben, mert ez már túl megy minden határon. – Kárt okozott Tibor – summázta Komjáthi, hozzátéve: neki személyes csalódás alelnöktársa viselkedése. – Én a munka világából érkeztem, nem volt rutinom, de józan paraszti eszemet használva tudtam, hogy vannak vállalhatatlan tettek. Ő ezeket nem vette észre?    – Most ismerkedem a részletekkel – fogalmazott lapunknak Szanyi Tibor, aki a szocialisták döntésekor épp Brüsszelben számolta fel az irodáját. A politikus szerint most etikai eljárás indul ellene, amely vagy helybenhagyja vagy visszadobja az elnökség döntését. – Ha itt is felfüggesztenek, akkor még a kongresszus is dönthet másképp – mondta. Szanyi értelmezése szerint egyébként „egy bukott elnökség ki akarja zárni az egyedüli változást akaró alelnököt.” A politikus egyébként úgy vélte, csak a vezetőség között van egyedül, a tagság – szerinte – fele az ő oldalán áll. – A felfüggesztésem igazi oka az, hogy ne tudjam gyakorolni a jogaimat, így ne kezdeményezhessek rendkívüli kongresszust. Tévednek, hogy ezt nem tehetem meg.

Eszetlenül bilincselnek a rendőrök

Cz. G.
Publikálás dátuma
2019.06.28. 17:21
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Főszabály szerint ilyen korlátozó eszközt csak szökés vagy támadás veszélye, valamint ellenszegülés esetén lenne szabad használni.
Vezetőszáron, megbilincselve vezetnek egy szabálysértési ügyben előállított embert – egyebek mellett ezzel a fotóval illusztrálták jogvédők, hogy gyakran automatikusan, mérlegelés nélkül, a bűncselekmény súlyától függetlenül használják ma a bilincset a rendőrök. Pedig főszabály szerint ilyen korlátozó eszközt csak szökés vagy támadás veszélye, valamint ellenszegülés esetén lenne szabad használni – hangzott el a Magyar Helsinki Bizottság rendezvényén. Sérti az ártatlanság vélelmét, ha még az ítélet előtt fotók jelennek meg a sajtóban a bilincsbe vert gyanúsítottról. Franciaországban például egyáltalán nem lehet fényképezni a tárgyalóteremben. A jogvédők kifogásolták, hogy a médiát olykor előre értesítik a letartóztatásokról, ilyenkor szintén az emberi méltóságot sértő felvételek készülnek. (Tegyük hozzá: Magyarországon ez a gyakorlat elsősorban ellenzéki politikusok esetében érvényesül). Azt viszont az emberi jogi szervezet kifejezetten támogatná, ha a büntetőeljárásban a kihallgatásokat és a tárgyalási vallomásokat kép- és hangfelvételen rögzítenék. Ennek szerepe lehet abban, hogy a rendőri és a védői munka egyaránt jogszerű legyen. A Magyar Helsinki Bizottság közlése szerint a rendőrség – az uniós irányelveknek megfelelően – összesen közel 1,8 milliárd forintot költött távmeghallgató helyiségek kialakítására és technikai eszközök beszerzésére. Minden megyében rendelkezésre áll legalább öt kamera erre a célra. Felvételek mégis csak elenyészően kevés esetben készültek, arányuk becsülhetően nem éri el a két százalékot.

Bevándorlásügyből rendvédelem

Kiss Attila Tamás, a bevándorlási hivatal eddigi főigazgató-helyettese lesz az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság vezetője – közölte a Belügyminisztérium. A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal (BMH) július elsejétől rendvédelmi feladatokat ellátó szervvé alakul, és Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság néven működik tovább. A feladatok koordinálására Pintér Sándor belügyminiszter Végh Zsuzsannát, a BMH főigazgatóját miniszteri biztossá nevezte ki. MTI