Két vonalon még mindig nem járnak a vonatok a csütörtöki vihar miatt

Publikálás dátuma
2019.06.28. 09:29
Villámok cikáznak az égbolton Nagykanizsa felett
Fotó: Varga György / MTI
Abaújszántó és Hidasnémeti, valamint Vásárosnamény és Nyírmada között pótlóbuszok szállítják az utasokat.
Sokat javult a vasúti közlekedés péntek hajnalra, két vasútvonalon azonban továbbra is gondot okoz a tegnapi vihar miatti kár a vonatforgalomban – közölte a Mávinform. A tájékoztatás szerint
  • Abaújszántó és Hidasnémeti között nem közlekednek a vonatok, az utasokat ezen a szakaszon pótlóbuszok szállítják. A lezúduló eső csütörtök délután mintegy hat méteren elmosta a vasúti pályát, a helyreállítása hosszabb időt vesz igénybe.
  • Vásárosnamény és Nyírmada között sincs még vonatközlekedés. Rengeteg fát kell eltávolítani a sínekről, annak érdekében, hogy biztonságos legyen a vasúti közlekedés. Sajnos itt kora reggel nem tudott pótlóbuszokat biztosítani egyik busztársaság sem, a buszok fél nyolc után álltak az utasok rendelkezésére. A vonal Nyírmada-Nyíregyháza közötti szakaszán a vonatközlekedés zavartalan.
Az ország észak-keleti részén a viharkárok jelentős részét már felszámolták, a sínekre dőlt fákat eltávolították, a vasúttársaság műszaki szakemberei a felsővezetékeket megjavították, a vonatok ennek köszönhetően javarészt menetrendszerűen közlekednek. Az utómunkákat a vonatközlekedés biztosítása mellett folytatják.
Szerző

A legnagyobb hőségben kapcsolták ki a vizet a nyíregyházi romatelepen

Publikálás dátuma
2019.06.28. 08:37
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Tartozások miatt keményített be a vízmű, pedig sok gyerekes családok is élnek a telepen. Lajtoskocsi nem jön, két közkút maradt a szomjazóknak.
A hőségriadó idején, a kánikulában kapcsolta ki 48 családnál a vizet a Nyírségvíz Zrt. - mondta az Indexnek Glonczi László, a Hátrányos Helyzetű Családok Országos Egyesületének elnöke.  A portál úgy tudja, hogy a vízszolgáltatás leállítását a felhalmozódott közüzemi tartozások miatt rendelte el a vízmű csütörtök délelőtt a Huszártelepen, ahol roma családok laknak." Sok helyen 3-4 gyerek is van, de van itt egy végstádiumban lévő daganatos beteg is" - mondta Glonczi. A jogvédő szervezet elnöke nem a tartozásokat vitatja, szerinte azonban más megoldást is választhatott volna a szolgáltató. A környéken csak 2 közkút van. A szabályozás azt mondja, ha valahol közüzemi tartozás miatt kikapcsolják a vizet, és az érintett lakók 150 méteren belül nem érnek el közkutat, ebben az esetben lajtoskocsival vagy más módon kell biztosítani számukra vizet. Most vannak olyan családok a telepen, akiknek 200-300 métert kell gyalogolniuk a kutakhoz, lajtoskocsik pedig nincsenek, mondta  Glonczi László.
Volt olyan család, amely arról kapott értesítést, hogy csak korlátozni fogják a vízhasználatot, de náluk is teljesen megszűnt a szolgáltatás. Amelyik családnak csak pár ezer forintos tartozása volt, hiába fizette be az összeget, ezután 48 óra múlva kapcsolják csak vissza náluk a vizet.  Glonczi szerint  a felhalmozódott közüzemi tartozások miatt ők már 3 éve javasolták, hogy feltölthetős vízórákat szereljenek fel a telepen. Ebben az esetben ha a család 4 ezer forinttal tölti fel a vízórát, akkor abból le tudják vonni a 2 ezer forintos tartozást, és a másik 2 ezer forintért pedig vízhez juthatnának. A lap próbálta elérni elérni az ügyben csütörtök este 8-kor a Nyírségvíz Zrt. ügyfélszolgálatát, de ott telefonon nem volt elérhető senki. Keresték az ügyben a nyíregyházi polgármestert is.   

Közel 14 milliós tartozás miatt zárták el a csapokat

A lap megkeresésére a vízmű reagált: mint írták, Június 26-án Nyíregyházán, a Huszár lakótelepen 40 családnál korlátozták a vízszolgáltatást – miután az itt lakók közel 14 millió forint díjtartozás halmoztak fel. A lakók egy hónappal korábban kaptak értesítést a korlátozásról, ez idő alatt lehetőségük volt rendezni a tartozást vagy részletfizetést kérni, válaszolta meg az Index kérdéseit Szabó Istvánné vezérigazgató. Szabóné szerint csak azoknál az ingatlanoknál hajtották végre a korlátozást, amelyeknél 150 méteren belül elérhető volt a közkút. A hatályos jogszabály értelmében a közkútról történő ellátás is közműves ivóvízellátásnak minősül.  A vezérigazgató megjegyezte, feltöltős vízmérőt csak akkor szerelhet fel a szolgáltató, ha a felhasználó ezt kifejezetten ígéri - ők pedig tavaly óta a korlátozási értesítőkön is figyelmeztetik erre a lehetőségre a fogyasztókat.
Szerző
Frissítve: 2019.06.28. 10:12

Szép csendben 90 milliárdosra hízott a Bethlen-alap költségvetése

Publikálás dátuma
2019.06.28. 08:18
Néptáncbemutató a Magyarság Házában. A BGA projektjére tavaly 200 milliót szánt a kormány. A kép illusztráció
Fotó: Facebook/ Magyarság Háza
Év közbeni átcsoportosítás – ez a bűvös jelige, ami év közben plusz 64 milliárdot jelentett a szervezetnél.
Az év közbeni átcsoportosításoknak köszönhetően 2018-ban két és félszeresére, 90,2 milliárd forintra hízott a határon túli támogatásokat osztogató Bethlen Gábor Alap büdzséje. Ebből 75 milliárdot osztottak ki egyedi elbírálással, a Miniszterelnökség „szakmai javaslatai” alapján. A pénz nagy része Erdélybe ment – értesült a hvg.hu.
A lap emlékeztet rá, hogy a BGA az eredeti tervek szerint 26,1 milliárd forintos büdzsével számolhatott volna tavaly, de a kormány szó szerint több tucat alkalommal csoportosított át pénzeket az alapba. A többszöri áthelyezés plusz 64, 1 milliárdot eredményezett a hírportál szerint; a teljes összegből 88 milliárd jutott „nemzetpolitikai célú” támogatásokra (85 milliárd kifizetése ténylegesen megtörtént, 3 milliárd 2019-re csúszott át), 1,7 milliárd (1,2 helyett) az alapkezelő működésére, 200 millió a Magyarság Háza programra, 2,2 milliárd pedig az iskolások határon túli kirándulásait szervező Határtalanul! programra, amit a BGA november 1-ével vett át az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi). A BGA feladatai nem csak ezzel a programmal bővültek, ősszel vették át szintén az Emmitől (pontosabban a tárca háttérintézményétől) az egyházi és nemzetiségi (kivéve: roma) támogatások kezelését. 
A pluszforrás túlnyomó részét a lap szerint „egyedi elbírálás alapján” nyújtott támogatások tették ki. Ezekre a kérelmek a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságára érkeznek be, onnan a BGA már „szakmai javaslattal ellátva” kapja meg őket.  Ilyenek alapján a legtöbb pénz, 44 milliárd Erdélybe ment, 10,6 milliárd Kárpátaljára, 6 a Felvidékre, 5,5 a Vajdaságba, 4,6 Magyarországra, de Horvátországba és a diaszpórába is milliárdon fölüli összeg jutott. Néhány példa a támogatott beruházásokra: • Az Erdélyi Református Egyházkerület-Ajtoni Református Egyházközség 250 milliót kapott, • A Nagyváradi Római Katolikus Püspökség 1,2 milliárdot, • A Székelyföldi Jégkorong Akadémiát működtető Mens Sana Alapítvány 420 milliót, • A Szatmárnémeti Római Katolikus Püspökség 1,6 milliárdot. A BGA „nemzeti jelentőségű” intézményeket is támogat, például a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolát. „2017. évben a beruházási koncepció fő iránya a főiskola területén kialakítandó sportkomplexum, központi területek tereprendezése, sportpályák kialakítása volt. A 2018. évben a Főiskola célja a kollégiumi férőhelyek bővítése, tornaterem kialakítása” került sorra. 
Szerző
Frissítve: 2019.06.28. 12:01