Újabb légitársaság válik meg a műanyagoktól

Publikálás dátuma
2019.06.29. 10:10
Illusztráció
Fotó: Artur Widak / AFP
Év végéig eltünteti a műanyagból készült szívószálakat, keverőpálcikákat és szatyrokat az Emirates légitársaság.
Repülőutanként mintegy 90 kilogramm műanyagot takarít meg a világ első teljesen műanyagmentes repülőjárata. Először a műanyag tálcákat, csészéket, tányérokat és evőeszközöket cserélték le, de megszüntették a műanyag csomagolásokat is: a fülhallgatóktól kezdve a takarókig mindent növényi alapú anyagokkal zárnak le. 
A portugál Hi Fly után az fenntarthatóságot nem most kezdő Emirates légitársaság is bejelentette, június 1-től folyamatosan újrahasznosítottra cseréli az egyszer használatos műanyagokat. Ezentúl újrahasznosítható papírból készítik az eddig műanyagból gyártott szívószálakat, keverőpálcikákat és szatyrokat. A légitársaság 2017-óta darabonként 28 PET palackokból készült takarókat használ, így évente 88 millió darabbal kevesebb flakon kerül a szeméttelepekre – írta a Don't Waste It.
A légiutas-kísérők és a fedélzeti személyzet kezdeményezésére a nagyméretű műanyagpalackokat külön gyűjtik a gépeken, majd Dubajban újrahasznosítják. Ez a változtatás minden hónapban 3 tonnával csökkenti az Emirates hulladéktermelését.
Szerző

A szegényeknek nincs menekülési lehetőségük a klímaváltozás elől

Publikálás dátuma
2019.06.28. 14:00

Fotó: Shutterstock
Az alapvető emberi jogokat emészti fel elsőként a klímaváltozás – állapítja meg az ENSZ egy friss jelentése, hozzátéve: ez a szegény országok lakosságának legnehezebb helyzetben lévő csoportjait érinti leginkább.
A világszervezet azt vizsgálta, hogy milyen mértékben érvényesülnek az emberi jogok a mélyszegénységben élők körében. A kutatást vezető különmegbízott, Philip Alstom úgy fogalmazott, 
egyfajta „klíma-apartheid” van kialakulóban,

vagyis a tendencia az, hogy a gazdagoknak van menekülési útvonaluk a szélsőséges időjárás, a természeti katasztrófák és az ezekkel társuló társadalmi konfliktusok elől, míg a szegények kénytelenek elszenvedni mindezt – írta az Euronews.
Az adatok azt mutatják, hogy a klímaváltozás következményeinek háromnegyede a fejlődő országokat sújtja, miközben az ott élők egészen minimális szerepet játszanak a légkör felmelegedéséért leginkább felelős szén-dioxid-kibocsátásban. Alstom is hangsúlyozza, amit a tavaly ősszel felbukkant svéd klímaharcos, a gimnazista Greta Thunberg a politikai és gazdasági elit fejére olvas, hogy a légszennyezés 50 százalékáról a Föld lakosságának leggazdagabb tíz százaléka tehet. Az ENSZ-jelentés rendkívül kritikus a politikusokkal, a segélyszervezetekkel, még saját tevékenységével szemben is, és cselekvésre szólítja fel mindazokat, akiknek tényleges befolyásuk van a világ uralkodó trendjeire.  
Szerző

Egészségesek a mesterségesen keltetett szalakótafiókák

Publikálás dátuma
2019.06.28. 13:00

Fotó: Seres Nándor / Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
Szépen fejlődik a négy, mentett és mesterségesen kikeltett szalakótafióka a mályi Madármentő Állomásán.
Néhány nappal ezelőtt négy elárvult szalakótatojást találtak a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrei. 
A Mályi Madármentő Egyesület telephelyén azonnal keltetőbe tették ezeket, így sorra keltek ki az egészséges fiókák. A tájékoztatás szerint rengeteget esznek, szépen fejlődnek. A nemzeti park és a madármentő szervezet már talált is olyan odúkat, ahova örökbe tudják adni a szalakótákat.
Magyarországon eddig nem sok tojást sikerült mesterségesen kikelteni. Az európai szalakóta itthon fokozottan védett állat, természetvédelmi értéke 500 ezer forint.
Témák
szalakóta