Szélvihar, jégeső és hőség miatt adtak ki másodfokú riasztásokat országszerte

Publikálás dátuma
2019.06.27. 13:25

Fotó: Shutterstock
Hidegfront hatására elsősorban az északkeleti, keleti megyékben, illetve a Nyugat-, Délnyugat-Dunántúlon alakulhatnak ki intenzív zivatarok.
Több északkeleti járásra másodfokú riasztásokat adott ki zivatarveszély miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön, kora délután. Az érintett járásokban a következő órákban kialakulhatnak olyan zivatarok, amelyeket károkozó szél, illetve nagyméretű jég kísérhet.
  • A vihar miatti veszélyjelzés szerint a nap folyamán Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében lehetnek másodfokú riasztások. Emellett továbbra is figyelmeztetnek a hőség miatt.
  • A hőség miatt kiadott figyelmeztetés a fővárosban, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyében másodfokú, a többi megyében elsőfokú.
Délutántól egy hidegfront hatására elsősorban az északkeleti, keleti megyékben, illetve a Nyugat-, Délnyugat-Dunántúlon alakulhatnak ki intenzív zivatarok, amelyek környezetében viharos széllökés, jégeső és lokálisan felhőszakadás előfordulhat. Keleten heves zivatarra is van esély, amelyekhez kisebb területen 90-100 kilométer/óra feletti széllökés, valamint nagy méretű (2 centiméter átmérőnél nagyobb) jég is társulhat.
Az északkeleti tájak kivételével várhatóan 25-27 fok felett alakul a napi középhőmérséklet. A maximumok többnyire 31 és 36 fok között alakulnak. Késő estére 20 és 28 fok közé csökken a hőmérséklet.
Témák
időjárás

Zárt tárgyaláson utasította el a Fővárosi Törvényszék Gruevszki kiadatását

Publikálás dátuma
2019.06.27. 12:21

Fotó: Markoszov Szergej / Népszava
Észak-Macedónia kérte elítélt ex-miniszterelnöke kiadatását, de nem adjuk.
A fővárosi Törvényszék zárt tárgyaláson úgy döntött, elutasítja az Észak-Macedón Köztársaság kiadatási kérelmét, Gruevszki őrizetbe vételét megszünteti, és szabadlábra helyezését rendeli el - írja a tárgyalásról tudósító Index. A bírónő az ítélet indoklásaként elmondta: bár a Macedóniában született ítélet (hivatali visszaélés miatt) és a folyamatban lévő ügyek (hivatali visszaélés, választási csalás, bűnszervezetben való részvétel és közrend elleni bűncselekményre történő felbujtás)  is megfeleltethetők a magyar jogrendszernek, azok hazánkban is üldözendők és egyik sem évült el, így a büntethetőség elviekben fennáll, ám a magyar bíróság kizárólag a kiadatás törvényi feltételeit vizsgálhatja.    Márpedig Gruevszkit a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal menekültként ismerte el, ezzel a törvényszék bármilyen mérlegelési lehetősége megszűnt, ugyanis
a menekültként elismerést kapott személy nem adható ki annak az államnak, ahonnan elmenekült.

Gruevszki menekültkérelméről amúgy feltűnően csendben és gyorsan döntött a magyar hatóság.    A döntés ellen Észak-Macedónia nem, csak a Fővárosi Főügyészség fellebbezhetett volna, de nem tette, így az ítélet jogerős.
Szerző
Frissítve: 2019.06.27. 14:09

Medencés villa, lekerített közterület - így néz ki Tiborcz egy hektáros balatoni nyaralója (videó)

Publikálás dátuma
2019.06.27. 11:50

Fotó: Átlátszó
Papíron csak gazdasági épületek lennének ott, ahol a levegőből nézve bizony hatalmas villa áll.
Orbán Viktor veje, Tiborcz István a Balaton északi partján, a festői szépségű, Veszprém megyei Felsőörsben vett egy 1 hektáros nyaralókomplexumot, írja az Átlátszó. A komplexum két egymás melletti területből áll össze, egy 8000 és egy 1500 négyzetméteres, zártkert besorolású telekből. Az ingatlanok a Felsőörsöt Balatonalmádival összekötő úthoz közel találhatók, az abból leágazó egyik kis zsákutcából közelíthetők meg.
A Tiborcz-telkekhez vezető zsákutca ugyan hivatalosan közterület, mégis rögtön az elején egy hatalmas kapu zárja azt le.

Ezen talán még összevonja szemöldökét a jobb ízlésű olvasó, de meg már nem lepődik senki. Pont ilyet láthattunk már a hódmezővásárhelyi Lázár-villánál is. A miniszterelnök vejét szintén szolgálják a közterületek máshol is, például a budai hegyekben, ahol - a japán nagykövetség dolgozóinak kárára - furcsa módon változott a parkolási rend, miután ingatlant vett Orbán Ráhel férje.
Felsőörsben viszont nem családi otthon áll; sőt, a tulajdoni lapok szerint csak gazdasági épületek vannak a telkeken. A levegőből azonban jól látható, hogy
a minimum száz milliókat érő területen egy kisebb nyaraló és egy hatalmas villa van, úszómedencével, borospincével, napelem-rendszerrel, és számos kisebb épülettel.

Szerző
Témák
Tiborcz István