Előfizetés

Zárt tárgyaláson utasította el a Fővárosi Törvényszék Gruevszki kiadatását

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.27. 12:21

Fotó: Markoszov Szergej / Népszava
Észak-Macedónia kérte elítélt ex-miniszterelnöke kiadatását, de nem adjuk.
A fővárosi Törvényszék zárt tárgyaláson úgy döntött, elutasítja az Észak-Macedón Köztársaság kiadatási kérelmét, Gruevszki őrizetbe vételét megszünteti, és szabadlábra helyezését rendeli el - írja a tárgyalásról tudósító Index. A bírónő az ítélet indoklásaként elmondta: bár a Macedóniában született ítélet (hivatali visszaélés miatt) és a folyamatban lévő ügyek (hivatali visszaélés, választási csalás, bűnszervezetben való részvétel és közrend elleni bűncselekményre történő felbujtás)  is megfeleltethetők a magyar jogrendszernek, azok hazánkban is üldözendők és egyik sem évült el, így a büntethetőség elviekben fennáll, ám a magyar bíróság kizárólag a kiadatás törvényi feltételeit vizsgálhatja.    Márpedig Gruevszkit a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal menekültként ismerte el, ezzel a törvényszék bármilyen mérlegelési lehetősége megszűnt, ugyanis
a menekültként elismerést kapott személy nem adható ki annak az államnak, ahonnan elmenekült.

Gruevszki menekültkérelméről amúgy feltűnően csendben és gyorsan döntött a magyar hatóság.    A döntés ellen Észak-Macedónia nem, csak a Fővárosi Főügyészség fellebbezhetett volna, de nem tette, így az ítélet jogerős.

Medencés villa, lekerített közterület - így néz ki Tiborcz egy hektáros balatoni nyaralója (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.27. 11:50

Fotó: Átlátszó
Papíron csak gazdasági épületek lennének ott, ahol a levegőből nézve bizony hatalmas villa áll.
Orbán Viktor veje, Tiborcz István a Balaton északi partján, a festői szépségű, Veszprém megyei Felsőörsben vett egy 1 hektáros nyaralókomplexumot, írja az Átlátszó. A komplexum két egymás melletti területből áll össze, egy 8000 és egy 1500 négyzetméteres, zártkert besorolású telekből. Az ingatlanok a Felsőörsöt Balatonalmádival összekötő úthoz közel találhatók, az abból leágazó egyik kis zsákutcából közelíthetők meg.
A Tiborcz-telkekhez vezető zsákutca ugyan hivatalosan közterület, mégis rögtön az elején egy hatalmas kapu zárja azt le.

Ezen talán még összevonja szemöldökét a jobb ízlésű olvasó, de meg már nem lepődik senki. Pont ilyet láthattunk már a hódmezővásárhelyi Lázár-villánál is. A miniszterelnök vejét szintén szolgálják a közterületek máshol is, például a budai hegyekben, ahol - a japán nagykövetség dolgozóinak kárára - furcsa módon változott a parkolási rend, miután ingatlant vett Orbán Ráhel férje.
Felsőörsben viszont nem családi otthon áll; sőt, a tulajdoni lapok szerint csak gazdasági épületek vannak a telkeken. A levegőből azonban jól látható, hogy
a minimum száz milliókat érő területen egy kisebb nyaraló és egy hatalmas villa van, úszómedencével, borospincével, napelem-rendszerrel, és számos kisebb épülettel.

Gyurcsány megerősítette: a DK beáll Karácsony mögé és segíteni fogják kampányát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.06.27. 11:43

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Egyszer már megígérte, hogy mindenképpen támogatják a győztest, de akkor még nem tudta, ki az.
Facebook-posztban erősítette meg tegnapi ígéretét Gyurcsány Ferenc, hogy a DK beáll az előválasztáson győztes Karácsony Gergely mögé. Pontosabban szerdán azt fejtette ki még az eredmény ismerete nélkül, hogy bárhogy alakul az előválasztás, támogatni fogják a győztest. "Nem tudom, ki győz. De a választás végeredményét mi elfogadjuk. A győztest mindenkinek támogatni kell. Mi támogatni fogjuk. A kampánynak vége, amit akartunk, elértük: az ellenzéknek ma estétől egyetlen közös főpolgármester-jelöltje lesz. És az a dolgunk, hogy valamennyien őt támogassuk. Mi ezt fogjuk tenni" - írta. Most már az eredmény tudatában megismételte az ígéretet: "Beszéltem Karácsony Gergellyel. A politikai bizalom kölcsönösen megvan. Együtt fogunk dolgozni Budapest sikeréért. Ez így van rendjén. A közös jelölt kampánycsapatában ott leszünk, munkáját segíteni fogjuk."