Betiltják az e-cigarettát San Franciscóban

Publikálás dátuma
2019.06.26. 10:16

Fotó: VOISIN/Phanie / AFP
San Francisco az első amerikai város, ahol nem lehet többet elektromos cigarettát árulni - jelentette kedden este az amerikai közszolgálati rádió (NPR).
A kaliforniai nagyvárost irányító önkormányzati felügyelőbizottság tagjai egyhangúlag szavazták meg az elektromos cigaretták - vagy más néven: e-cigaretták - forgalmazásának tilalmát a városban. San Francisco az első amerikai város, ahol ilyen tilalmat hoztak az e-cigarettákkal szemben. A tiltás egyelőre átmeneti, addig marad érvényben, amíg az amerikai gyógyszer-és élelmiszerfelügyelet (FDA) el nem végzi a forgalmazáshoz szükséges vizsgálatokat. 
"Ez döntő lépés annak érdekében, hogy elejét vegyük újabb fiatal nemzedékek nikotinfüggőségének" -

nyilatkozta a szavazás után Dennis Herrera, a város ügyésze, aki egyike volt a javaslat előterjesztőinek.

Mint mondta: erre a döntésre nem lett volna szükség, ha a szövetségi kormányzat jól végzi a munkáját. "Az e-cigarettákat a törvény előírása szerint nem lehet forgalmazni a szövetségi gyógyszer-, és élelmiszerfelügyelet (FDA) felülvizsgálata nélkül. Valamilyen oknál fogva az FDA eddig nem tett eleget e törvényi kötelezettségének, és ha a szövetségi kormány nem lép, megteszi ezt San Francisco városa" - fogalmazott Herrera.
London Breed polgármesternek tíz nap áll rendelkezésére, hogy aláírja az erről szóló határozatot, amely az aláírást követően hét hónap után lép érvénybe. A határozat tiltja az e-cigaretták online-forgalmazását is a városban.
Az elektromos cigaretták gyártásában vezető szerepet betöltő Juul Labs nevű cég - amelynek székhelye éppen San Franciscóban van - közleményében Ted Kwong szóvivő hangsúlyozta, hogy azok a felnőttek, akik eddig e-cigarettával éltek, most majd kénytelenek lesznek visszatérni a sokkal károsabb, halált okozó cigarettákhoz, az aktív dohányos felnőttektől megtagadják a lehetőséget, hogy az e-cigarettára térjenek át, és a tiltás életre hívja az e-cigaretták feketepiacát is. A cég álláspontja szerint a megoldás nem a tiltás, hanem a fiatalabb korosztályok e-cigarettához férésének és használatának megvitatása. A vállalat szóvivője ugyanakkor megjegyezte, hogy a Juul Labs osztja a város vezetőinek azt a célkitűzését, hogy távol tartsák a fiatalokat az e-cigarettáktól.
"Évtizedeken keresztül harcoltunk a nagy dohánygyárak ellen, és most újból harcolnunk kell az e-cigaretták ellen"

- nyilatkozta Shamann Walton, az önkormányzat egyik tanácsnoka.

Az Egyesült Államokban 18 éves kor betöltése után lehet dohányárut vásárolni, Kaliforniában és 15 más tagállamban azonban ez a korhatár 21 év. Ennek ellenére az e-cigaretták terjedése rohamos a tizenévesek körében. Az NPR információi szerint a múlt napban minden ötödik középiskolás jelezte, hogy e-cigarettát használ. Ez a duplája a 2017 májusában mért adatoknak. Ráadásul már a nyolcadikos diákok körében is erőteljesen terjedőben van az elektromos cigaretta. Az amerikai közegészségügyi tisztségviselők arra figyelmeztetnek, hogy van ok aggodalomra a fiatalok körében terjedő e-cigaretták miatt, hiszen a nikotin - ebben a formában is - erőteljesen károsítja a fejlődésben lévő agyat. A Járványkezelési - és Megelőzési Központ (CDC) szakemberei pedig arra hívják fel a figyelmet, hogy az elektromos cigarettával élők könnyebben szoknak rá a hagyományos cigarettákra.
Szerző

Miért nem mindenkit egyformán „szeretnek” a szúnyogok?

Publikálás dátuma
2019.06.25. 15:15

Fotó: Shutterstock
Van, akit elkerülnek a szúnyogok, mást pedig tokától bokáig összecsípnek. Természetesen van tudományos magyarázat arra, kit és miért választanak szívesebben a vérszívók.
A nőstényszúnyog áldozatválasztását elsősorban a szag és a testhőmérséklet befolyásolja – írta a National Geographic. De az anyagcsere is számít: akinek ez gyorsabb, több szén-dioxidot fúj ki, ezért a kismamák, a rendszeresen mozgók és a nagyobb termetű emberek potenciális áldozatok. A szúnyog már 50 méterről megérzi a szén-dioxid szagát, és egy-két méter távolságból dönti el, egy társaságból kit csíp meg. Az alkohol nem segít, hatására ugyanis felgyorsul az anyagcsere, így a szén-dioxid kilégzése is, vagyis nem az alkohol, vagyis a verítékkel vagy lehelettel távozó etanol tesz valakit szúnyog szempontból vonzóvá, hanem az alapanyagcsere fokozódása.
Egy kísérletben bizonyították, hogy a szúnyogok leginkább a nullás vércsoportúakat kedvelik, a legkevésbé pedig az A-sokra harap. Mivel a vércsoport az emberek 85 százalékában olyan illatanyagok termelésével is jár, ami árulkodóvá válik, a szúnyog, ha teheti, olyan áldozatot választ, akiről „szaglik” a vércsoportja. 
A bőrünkön élő mikrobák különböző anyagcseretermékei között olyan illóanyagok vannak, amelyek szintén jeladók lehetnek a szúnyog számára. A magasabb testhőmérsékletet, a verejtékben lévő szaganyagok közül a tejsavat és a húgysavat is szeretik a szúnyogok. A sötét, fekete ruhát viselők azért kedveltebb célpontok, mert ez a szín elnyeli a hőt.

Mit tehetünk, hogy ne csípjenek?

Ha lehet, kerüljük el őket. A szúnyogriasztó szerekhez, amelyek egyébként éppen kifogytak a drogériákból és patikákból, a vérszívók egy idő után hozzászoknak, szélben viszont nehezen tudnak repülni, így egy ventilátor segíthet, hogy ne tudjanak hozzánk férni. A pangó víz a szúnyogok melegágya, ezért az esővíztárolót fedjük le szúnyoghálóval, és ne hagyjuk, hogy a kerti edényekben akár csak pár liternyi víz is megálljon. Jó tudni, hogy a denevérek, számos madárfaj és a pókok is segítenek a szúnyogok elleni küzdelemben. 

Most, hogy kellene, elfogyott

A szezonális terméknek tekinthető szúnyogriasztó szerek keresletét mindig az előző évi eladások alapján próbálják meg felmérni, és így döntenek a gyártott termékek mennyiségéről. Az időjárási körülményeket azonban nehezen lehet előre tervezni, így a mostani, sok csapadékkal magyarázható szúnyoginvázió miatt az idei készletet pillanatok alatt elkapkodták a boltokból. Az Index információi szerint már az utánpótlást már megrendelték, így remélhetőleg napokon belül újra lehet majd kapni a rovarriasztó testpermeteket.

Ha megcsípett

Az, hogy kinek mennyire dagad meg, ég és viszket egy szúnyogcsípés, az immunrendszertől is függ. Vakarás helyett jobb, ha például jegeljük. Egy rongyba tekert jégkocka vagy mélyhűtött zöldséggel készített borogatás a gyulladást is enyhíti – írta a Medical News Today alapján a Dívány
Ha elviselhetetlennek érezzük a viszketést, bevehetünk egy antihisztamin-tablettát, amely a csípés miatt keletkező gyulladásos folyamat hatására keletkező hisztamin hatását ellensúlyozza. A mindenféle seb kezelésére alkalmazható aloe verát szúnyogcsípésre is bevethetjük, és a méz is csökkenti a gyulladást, de vigyázzunk, mert ha bekenjük magunkat, a darazsak számára is vonzóak lehetünk.
A Dívány egy másik, a kipróbált módszerekről szóló cikkéből az derült ki, hogy a jegelés csak addig hoz enyhülést, amíg a hideg éri a csípést, a szódabikarbóna és a fogkrém viszont tartósan megnyugtatja az égő, viszkető bőrterületet. A hagyományos, körömmel x-et vésős módszer is működik, ha elég erősen nyomjuk, mert az agy egyszerre csak egy érzést tud feldolgozni, és a fájdalom erősebb a viszketésnél.
Szerző

Meglepően sok múlik a bélflóra egészségén

Publikálás dátuma
2019.06.24. 15:15
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A belünk szinte a második agyunk – derült ki egy nemrég publikált kutatásból. Mivel az már nem újdonság, hogy az immunrendszer központja is, az egyébként egyéni összetételű bélflóra egészsége, újjáépítése rendkívül fontos.
Azt, hogy a legyengült immunrendszer kevésbé képes ellenállni a fertőzéseknek, tudjuk, azt viszont már kevésbé, hogy a szervezet védekezőképességének megerősítésében a bennünk, egyébként egyéni összetételben élő baktériumok segíthetnek. És ez fordítva is igaz: a bélflóra károsításával az egészségünket romboljuk. Ezt általában nem szándékosan tesszük, hiszen gyakran nem is tudjuk. Ilyen például amikor indokolatlanul és nem orvosi utasításra antibiotikumot szedünk, mert ekkor a betegséget okozó kórokozók mellett a jótékonyak is kipusztulnak – mondta Barcs István, a Semmelweis Egyetem ETK Epidemiológiai Tanszékének vezetője az Egészségkalauznak
Egy rövid antibiotikum-kúra után a bélflóra pár nap alatt magától regenerálódik, de a hosszú ideig tartó vagy többféle gyógyszer szedése megborítja a bélflóra egyensúlyát, ami védtelenné teszi a szervezetet. Ennek következtében olyan fertőzések is megbetegíthetik, amelyek normál állapotban nem. A szakember példaként említette, hogy ahhoz, hogy egy egészséges ember szalmonella fertőzést kapjon, százmillió baktérium szükséges, de egy hiányos vagy sérült bélflórájú ember akár egy tojástól is megbetegedhet.
Sokan tudják, hogy antibiotikum mellett probiotikumot is szedni kell is, de nem szabad csupán ettől várni a védelmet, mert bár átmenetileg segítenek, nem maradnak túl sokáig életben.
Szerző
Témák
bélflóra
Frissítve: 2019.06.24. 15:28