Hulladéklerakó-nagyhatalom lettünk: Magyarországra hozzák a horvát szennyvíziszap jelentős részét

Publikálás dátuma
2019.06.26. 07:51
Képünk illusztráció!
Fotó: Shutterstock
Mesés összegeket keresnek a magyar magánvállalkozások a szennyvíztisztítás során keletkező bűzös masszán.
Tavaly több mint 41 ezer tonna szennyvíziszapot szállítottak Horvátországról Magyarországra. A szennyvíztisztítás során keletkező masszát közúton utaztatták Székesfehérvárra. A több mint kétezer kamionnyi szállítmányt a város szélén, egy lerakóhelyként használt régi agyagbányában helyezték el – írja a 24.hu. A portál információi szerint az üzletet két horvát gazdasági társaság bonyolította. A Pest Megyei Kormányhivataltól származó adatok szerint a horvát állami tulajdonban lévő Girk Kalun 34 ezer, a Kemis Termoclean pedig 7 ezer tonna szennyvíziszapot hozott be Magyarországra. Az exporttal a két cég gyakorlatilag megszabadította Horvátországot Zágráb teljes évi szennyvíziszap-termésének elhelyezési gondjától. 
A Girk Kalun 2019. december végéig még 48 ezer tonna iszapot hozhat be Horvátországból.

A külföldi hulladékanyag behozatala az államnak nem hoz profitot, az üzletben résztvevő magyar magánvállalkozásoknak, akik az iszap tárolását végzik viszont százmilliókat hoz. 
A Fehérvári Téglaipari Kft.-nak tavaly 792 millió forintos forgalma volt a beszámolója alapján, ennek pedig az 57 százalékát, azaz 426 millió forintot, tiszta haszonként tudta elszámolni.

Törvénysértő a szennyvíziszap befogadása

A Népszava által megkérdezett szakértők szerint az ügylettel az azt jóváhagyó kormány mindenképpen túlment a törvényes lehetőségeken. A hatályos magyarországi hulladéktörvény egyértelműen rögzíti: „Magyarország területére ártalmatlanításra szánt veszélyes hulladékot, valamint ártalmatlanításra szánt háztartási hulladékot és a háztartási hulladék égetéséből származó maradékanyagot behozni nem lehet.” A szennyvíziszap alapértelmezésben nem számít veszélyes hulladéknak, ugyanakkor lehetnek benne veszélyes összetevők (például fertőző vagy rákkeltő anyagok, gyógyszermaradványok stb.), és így a teljes mennyiség veszélyes hulladéknak számít. Már a behozatal előtt is, de a lerakás engedélyezésekor mindenképpen vizsgálni kell, hogy a veszélyesanyag-tartalomnak megfelelő-e a besorolás – mondták lapunknak az ügyet és a hulladékkezelés szabályait jól ismerő szakértők. Szerintük a kormányhivatal elnéző, a törvényi előírásokat figyelmen kívül hagyó magatartása tette lehetővé a Magyarország számára vélhetően komoly kárt, ártalmatlanítási kiadásokat okozó behozatalt. A szakértők szerint sántít, és komoly hozzá nem értésről tanúskodik Cseresnyés Péter államtitkár szintén a 24.hu által idézett magyarázata, miszerint „a küldő ország hatóságainak kell megvizsgálni, hogy az országhatárt átlépő szállítmányt kezelő cég megfelel-e az uniós jogszabályokban meghatározott feltételeknek”, és ha ez a papír rendben van, akkor nincs több vizsgálnivaló. A hulladék jellegét és besorolását ugyanis a fogadó ország hatóságainak kell ellenőrizniük. A szennyvíziszap problémás voltát jelzi, hogy Budapest épp most kényszerül veszélyeshulladék-égetőt építeni, mert a dél-pesti szennyvíztisztítóban képződő iszaptól másképp nem tud megszabadulni. A jó politikai kapcsolatokkal rendelkező szennyvíziszap-importőrökkel viszont valamiért sokkal engedékenyebbek: Egerszalók mellett egy másik cég 200 ezer tonna olasz és szlovén szennyvíziszapot akar lerakni, amit csak a jelentős lakossági ellenállás miatt függesztettek fel. - Hargitai Miklós

Szerző
Frissítve: 2019.06.26. 21:59

Lealkudta Kásler az SMA-gyógyszer árát

Publikálás dátuma
2019.06.26. 07:04
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Kovács József azt mondta, „első kézből” tudja, hogy a miniszter vezetésével megtörténtek az egyeztetések az érintett gyógyszercégekkel.
Lesz elég gyógyszer a 18 éven aluli úgynevezett gerincizom-atrófiás (SMA) betegek kezelésére januártól – derült ki Kovács József (Fidesz) szavaiból az Országgyűlés Népjóléti Bizottságában kedden. Miután a jövő évi költségvetéshez benyújtott valamennyi ellenzéki módosítót leszavazta a kormánypárti többség, Rig Lajos (Jobbik) továbbra is makacsul ragaszkodott ahhoz, hogy legalább az úgynevezett SMA-betegek kezelését lehetővé tevő javaslatuk elfogadását gondolják át még egyszer. Azaz adjanak annyi pénzt, hogy valamennyi terápiára szoruló felnőtt és gyerek megkaphassa, – szerinte – az adagonként 120 millió forintba kerülő készítményt. Kovács József azt mondta, „első kézből” tudja, hogy Kásler Miklós miniszter vezetésével megtörténtek az egyeztetések az érintett gyógyszercégekkel. S ennek eredményeként az ilyen betegek kezelésére tervezett kétmilliárd forintot sikerült a felére csökkenteni. Mindez lehetőséget teremt arra, hogy januártól valamennyi 4 -18 éves gyerek hozzáférjen a készítményhez. Hozzátette azt is, hogy pontosan tudják, majd tovább is kell lépni, de most a tárca ennek a korosztálynak tudja biztosítani a gyógyszert. A Pénzügyminisztérium főosztályvezetője, Tóbiás Tamás határozottan kitartott amellett, hogy a költségvetésben az egyedi elszámolású gyógyszerekre tervezett 11,5 milliárd forint összegét nem kívánják emelni. A keretből 1,5 milliárd forint kifejezetten a 18 év alatti SMA-s betegek kezelésére szolgál. Hozzátette: szakpolitikai döntés kérdése, hogy a további tízmilliárdból még milyen betegségek kezelésére költenek, adnak-e a felnőtt SMA-betegnek is gyógyszert. Az SMA betegség minden tízezer élve született gyermek közül egyet érint. Az ő szervezetük nem termel egy az izmok működéshez szükséges fehérjét, és ez a beteg korai halálához vezet. A betegségre most elérhető készítmény a kieső fehérjéhez hasonló anyagot termelő receptorokat stimulálja. A készítmény azoknál hoz jó eredményt, akiknél az izmot mozgató idegsejtek még nem haltak el. A gyógyszer meg nem gyógyít, de lassítja az állapotromlását, olykor kicsit javít is azon. Idén a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) 60 betegnek biztosította ezt a készítményt, és ezért fejenként 68 milliót fizetett. Ha a döntéshozók jóváhagyják a jövő évi költségvetést, a csökkentett áron mintegy újabb 60 beteg kaphat terápiát. Úgy tudjuk: ezzel valamennyi érintett 18 éven aluli számára elérhető lesz ez az orvosság.  

Szabó Tímea három indítványának napirendre vételét is megvétózta a FIDESZ

A Népjóléti bizottság keddi ülésén a kormánypárt nem támogatta a Párbeszéd képviselője, Szabó Tímea egyetlen önálló indítványát sem. A politikus az egészségügyben dolgozók bérét igazíttatta volna az uniós szakdolgozói jövedelmekhez, valamint a mentők fizetésének és munkakörülményeinek javításra tett javaslatot. De nem támogatták a fideszes képviselők azt az indítványát, amely garanciákat biztosított volna a gyermeket vállaló nők munkába való visszatérését valamint szigorította volna a családon belüli erőszakra vonatkozó szabályokat. Az utóbbi támogatásához még a Jobbikos képviselőket sem sikerült megnyernie Szabó Tímeának.  

Szerző

A függetlenek közé ülne az EP-ben a jobbikos Gyöngyösi Márton

Publikálás dátuma
2019.06.26. 07:00

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Később viszont az alapvetően euroszkeptikus képviselőket tömörítő Európai Konzervatívok és Reformerek frakciójához szeretne csatlakozni.
Egyelőre a függetlenek csoportjában kíván helyet foglalni Gyöngyösi Márton, a párt európai parlamenti listavezetője, később azonban az alapvetően euroszkeptikus képviselőket tömörítő Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakciójához szeretne csatlakozni. Az EP-képviselő lapunknak kifejtette: szinte az utolsó pillanatban dőlt el, hogy felveszi a mandátumát, az események gyorsan követték egymást, így nem volt ideje körülnézni és kapcsolatokat építeni. De az európai politizálást mindenképpen egy frakció tagjaként képzeli el, és a szóba jöhető jobboldali, konzervatív erők közül az ECR-t tartja a legmegfelelőbbnek. „Az Európai Néppárt egy monstrum, ahol a Fidesz miatt nincs mozgástér. Talán, ha Manfred Weber megszabadulna tőlük, akkor próbálkoznék” – mondta. A jobbikos politikusnak „jó személyes kapcsolatai” vannak az euroszkeptikus politikai csoportban helyet foglaló pártok némelyikével, például a lengyel kormánypárttal, ezért nem tart tőle, hogy a Fidesszel szoros barátságot ápoló Jog és Igazságosság párthoz tartozó EP-képviselők ajtót mutatnának neki. A Jobbik és saját rossz híre miatt sem aggódik, szerinte most már Európában, a nemzetközi sajtóban is kezdik felismerni, hogy pártja néppártosodott, és „helyet cserélt a Fidesszel”. A függetlenek jelenleg körülbelül 70 tagot számláló csoportja a következő hetekben és hónapokban jelentősen megfogyatkozhat, mivel többen szeretnének frakciókhoz csatlakozni. Az ECR csoport szóvivője, Jan Krelina lapunknak megerősítette, hogy tárgyalnak jelentkezőkkel, de Gyöngyösi Mártonnal nem vették fel a kapcsolatot. A leendő EP-képviselő az egyetlen jobbikos, aki bejutott az Európai Parlamentbe. Az előző ciklusban négyen képviselték a pártot, valamennyien a függetlenek soraiban. Gyöngyösi lapunknak azt mondta, hogy a képviselőtestület külügyi és nemzetközi kereskedelmi bizottságában szeretne dolgozni.