Trump reagált a nemi erőszak vádjára: „Egyrészt nem az esetem, másrészt az egész soha nem történt meg”

Publikálás dátuma
2019.06.25. 15:52

Fotó: MANDEL NGAN / AFP
Az amerikai elnök szerint szörnyű, hogy emberek „csak úgy ilyen nyilatkozatokat tehetnek”.
Visszautasította Donald Trump az őt ért újabb szexuális visszaélésről szóló vádat a The Hill című amerikai lapnak adott interjújában helyi idő szerint hétfőn.  „Nagy tisztelettel mondom: egyrészt nem az esetem, másrészt az egész soha nem történt meg” – jelentette ki az elnök a The Hillnek, és hozzátette:
szörnyűnek tartja, hogy emberek „csak úgy ilyen nyilatkozatokat tehetnek”.

E. Jean Carroll, az Elle női magazin szerzője korábban azt állította, hogy 1995-ben vagy 1996-ban
a New York-i Bergdorf Goodman luxusáruház fehérnemű osztályán Trump a falhoz szorította, és megpróbálta lehúzni róla a nadrágot, ő pedig csak komoly harc árán tudott elmenekülni.

Carroll az elnök elleni vádjait megemlíti nemsokára megjelenő könyvében is, amelyben beszél azokról a szörnyű férfiakról, akikkel élete során találkozott. Az újságíró a CNN amerikai hírtelevízióban elmondta azt is, hogy az eset után azért nem tett feljelentést, mert el akarta felejteni az egészet, illetve részben magát hibáztatta. „Akkor nem gondoltam erre úgy, mint nemi erőszakra. Inkább csak mint egy dulakodásra” –magyarázta Carroll.  
Trumpot a 2016-os elnökválasztási kampány során több mint egy tucat nő vádolta meg különböző szexuális visszaélésekkel.

Trump minden vádat tagadott, és a mostani nem az első eset, hogy azzal vág vissza, a szóban forgó nők nem voltak az esetei.
Szerző
Frissítve: 2019.06.25. 15:56

Július 23-án derül ki, hogy ki lép May helyére

Publikálás dátuma
2019.06.25. 15:20

Fotó: NIKLAS HALLE'N / AFP
Az utolsó forduló után Johnson és Hunt maradt versenyben.
Július 23-án jelentik be, hogy ki lesz a kormányzó brit Konzervatív Párt új vezetője. A párt kedd délután közzétett rövid közleménye szerint az időpontot a tisztségért versengő két jelölttel, Boris Johnson volt és Jeremy Hunt jelenlegi külügyminiszterrel egyeztetve tűzték ki.  Theresa May  június 7-én távozott a Konzervatív Párt éléről, mindenekelőtt amiatt, mert a londoni alsóház az elmúlt hónapokban háromszor is visszautasította a Brexit feltételrendszerét rögzítő, az Európai Unióval novemberben elért megállapodást. May távozása a kormánypárt éléről miniszterelnöki megbízatásának végét is jelenti, de az utód megválasztásáig mindkét tisztséget ügyvezető minőségben betölti.  
A választási folyamat első szakaszában az alsóházi konzervatív frakció szavazássorozattal szűkítette két jelöltre az eredetileg tízfős mezőnyt, és a múlt csütörtökön tartott utolsó szavazási forduló után Johnson és Hunt maradt versenyben.

Közülük választja meg a Konzervatív Párt 160 ezer regisztrált tagja postai úton Theresa May utódját, aki az Egyesült Királyság új miniszterelnöke is lesz. A párttagoknak július 6-án kezdik kézbesíteni a szavazólapokat. A valószínűsíthető menetrend alapján May az új konzervatív párti vezető kilétének bejelentése utáni napon, július 24-én még kormányfőként részt vesz a képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok szerdánként szokásos órájában, majd felkeresi II. Erzsébet királynőt és formálisan bejelenti lemondását. Ezután a Konzervatív Párt megválasztott új vezetője keresi fel a Buckingham-palotában az uralkodót, akivel tudatja kormányalakítási szándékát. 
A londoni fogadóirodák továbbra is Boris Johnsont, a Konzervatív Párt keményvonalas Brexit-táborának frontemberét tartják a vezetőválasztási verseny favoritjának.

A legnagyobb londoni fogadóhálózat, a William Hill irodáiban Johnson győzelmére kedd délután 1/6 esélykiírással lehetett téteket feltenni. Ennek alapján aki 100 fonttal játszik arra, hogy a párttagság többsége Johnsonra voksol, mindössze 116,66 font (43 ezer forint) nyereségre számíthat a téttel együtt. Jeremy Hunt győzelmét a  Hill 7/2-es kiírással kínálja játékra. Ez azt jelenti, hogy aki a jelenlegi külügyminiszter győzelmére fogad 100 fonttal és nyer, 450 font bruttó pénznyereményt vehet fel. A kampány haladtával a kiírások mindazonáltal érezhetően közelednek egymáshoz, jelezve, hogy 
Johnson és Hunt nyerési esélyei között a fogadóipar már nem lát akkora szakadékot, mint néhány napja.

A frakciószavazások lezárulta után közvetlenül a William Hill irodáiban Boris Johnson győzelmére 1/12-es kiírással lehetett fogadni. Jeremy Hunt győzelmét a cég akkor még 8/1-es kiírással kínálta játékra.
Ezek a kiírások 100 fontos tétre Johnson esetében 108,33 font, Jeremy Hunt győzelmének esetére 900 font bruttó pénznyereményt ígértek.

Az esélykiírások szűkülése mögött valószínűleg az a magánéleti botrány áll, amelynek hírei a hétvégén öntötték el a brit lapok első oldalait és azóta is központi helyen szerepelnek a vezetőválasztási folyamatról szóló beszámolókban. 
Johnson és élettársa, Carrie Symonds lakásszomszédai péntek hajnalban kihívták a rendőrséget, miután csapkodással, üvegcsörömpöléssel vegyes hangos veszekedés zaját hallották a pár lakásából.

Az egyik szomszéd hangfelvételt is készített a falon keresztül, és ezt eljuttatta a The Guardian című baloldali brit napilapnak, amely közölte a felvételt. Ezen hallatszott, amint Carrie Symonds felrója, hogy Johnson vörösborral öntötte le a kanapét, majd a veszekedés elfajul, és Carrie Symonds azt kiabálja, hogy "szállj le rólam", illetve azt, hogy "tűnj el a lakásból". A kivonuló rendőrjárőr azt állapította meg, hogy semmiféle olyan törvényi kihágás nem történt, amely rendőri intézkedést igényelt volna, és sem Johnsonnak, sem élettársának nem esett semmi baja.  A botrány óta elvégzett gyorsfelmérések szerint azonban érzékelhetően csökkent Johnson támogatottsági előnye a konzervatív szavazók körében. 
A volt külügyminiszter ugyanakkor folyamatosan, minden interjúban mereven visszautasítja a válaszadást az ügyet firtató kérdésekre,

azzal a visszatérő érvvel, hogy magánélete nem érdekli a választókat és nem tisztességes, hogy barátnőjét megpróbálják belerángatni a kampányba.
Szerző
Frissítve: 2019.06.25. 16:04

Orbánék megint nem engedik nyilvánosságra hozni az Európa Tanács korrupciós jelentését

Publikálás dátuma
2019.06.25. 13:47
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A magyar kormány nem adott magyarázatot a dokumentum visszatartására.
Magyarország ismét kimaradt az Európa Tanács éves korrupciós helyzetet vizsgáló jelentéséből, mert a kormány nem járult hozzá a Magyarországról szóló rész publikálásához - írja az Euronews. Az Európa Tanács “Államok a Korrupció Ellen” (GRECO) nevű ügynöksége évente teszi közzé jelentéseit.    A 2018-as jelentés volt a negyedik ilyen dokumentum. A Magyarországról szóló része elkészült ugyan, de annak közzétételét nem engedélyezte a kormány. A kormány már tavaly is meggátolta a 2017-es dokumentum közzétételét.
“Nagyon nehéz Magyarországról beszélni, mert nem akarják megjelentetni a riportot. Ezért nem beszélhetünk a tényekről”

– mondta a szervezet vezetője, Marin Mrčela.

  “De annyit elmondhatok, hogy Magyarország ellen is eljárás indult a nem megfelelő értékek miatt.“ A szervezet a saját szabályzata értelmében csak akkor teheti közzé a dokumentumot, ha azt az érintett állam jóváhagyta. A 2018-as GRECO jelentés kiemelten foglalkozik a korrupció megelőzésével a parlamenti képviselők, a bírák és az ügyészek esetében. A portál megkérdezte, hogy a magyar kormány adott-e magyarázatot a dokumentum visszatartására.
“Nem adtak. És ez nagyon kiábrándító. Csak egy ilyen példa volt Magyarországon kívül, amely még ennél is komolyabb: az az ország nem tagja az Európa Tanácsnak, de a GRECO-nak igen: Fehéroroszország. Ők semmihez nem járultak hozzá. Magyarország két korábbi jelentés közzétételét jóváhagyta, de a 2017-es körhöz még hiányzik az engedély. Szerintem ez nem a jó szándék jele“

– tette hozzá Marin Mrčela.

Ennek ellenére a szervezet ajánlásokat tett a magyarországi parlamenti képviselők, bírák és ügyészek átláthatóságára vonatkozóan.  
"Amit tudunk a GRECO-jelentésről, az alapján ez a jelentés meglehetősen kritikus a magyarországi korrupciós viszonyokat illetően. És vélhetőleg éppen ez a magyarázata annak, hogy nem járult hozzá a jelentés nyilvánosságra hozatalához. Ez egyértelmű beismerése annak, hogy Magyarországon súlyos rendszerszintű korrupció veszélyezteti a közpénzeket és ezen belül kiemelten az európai uniós forrásokat. És a kormány ahelyett, hogy fellépne a korrupcióval szemben, megpróbálja a rossz híreket betiltani, vagy titokban tartani. “

- mondta Jávor Benedek EP-képviselő a következőket a jelentés visszatartásáról.

Szerző