Újabb Irán elleni szankciókról szóló rendeletet írt alá Trump

Publikálás dátuma
2019.06.24. 19:15

Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
Washington továbbra is folytatja a nyomásgyakorlást Teheránra.
Donald Trump hétfőn aláírta azokat az Irán elleni újabb pénzügyi szankciókat, amelyek Irán legfőbb vallási vezetőjét és közeli munkatársait érintik.    
Az Irán legfőbb vallási vezetője, Ali Khamenei ajatollah és munkatársai elleni szankciók értelmében sem ő, sem vezető munkatársai nem férhetnek hozzá nemzetközi pénzügyi eszközökhöz, köztük segélyekhez sem.

Az elnök a rendelet aláírásakor leszögezte, hogy : „mi békés nemzet vagyunk, nem akarunk háborút Iránnal, nem akarunk háborút senkivel.”. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Washington továbbra is folytatja a nyomásgyakorlást Teheránra. A szankciók részleteit, az érintettek neveit az aláírás után Steve Mnuchin pénzügyminiszter ismertette a Fehér Házban.
Szerző
Témák
Trump Irán

Hétszeres életfogytiglant kapott a ciprusi sorozatgyilkos

Publikálás dátuma
2019.06.24. 18:37

Fotó: IAKOVOS HATZISTAVROU / AFP
Ez a legsúlyosabb ítélet, amelyet valaha is kiszabtak büntetőügyben Cipruson. A férfi főként bevándorló nőkre vadászott.
Hétszeres életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték hétfőn Cipruson a szigetország első ismert sorozatgyilkosát, egy 35 éves hivatásos katonát, aki hét nőt - öt felnőttet és két gyereket - ölt meg 2016 szeptembere és 2018 júliusa között.
Ez a legsúlyosabb ítélet, amelyet valaha is kiszabtak büntetőügyben Cipruson.

Nikosz Metaxasz, a Nemzeti Gárda századosa elsírta magát, miközben felolvasták a vádakat hétfőn a nicosiai bíróságon, és bűnösnek vallotta magát minden vádpontban. "Szörnyűséges bűncselekményeket követtem el, bocsánatot kérek az áldozatok hozzátartozóitól és az áldozatok lelkétől" - mondta az elvált kétgyermekes apa.
A tettes az interneten ismerkedett meg áldozataival, Cipruson háztartási alkalmazottként dolgozó külföldi nőkkel, három Fülöp-szigeteki, egy román és egy nepáli nővel, akik közül az egyik filippínót és a román nőt nyolc-, illetve hatéves kislányával együtt ölt meg.

A gyilkosságok indítékát nem közölték, a hírek nem szólnak arról, hogy a nőket megerőszakolták volna. Az áldozatokat elhagyott rézbányák területén, kutakban és zagytározókban találták meg. A gyilkosságsorozatra véletlenül derült fény április 14-én, amikor egy fényképezgető német turista egy, a 
nagy esőzések nyomán felszínre került női holttestet talált egy használaton kívüli bányakútban.

Az internetes nyomok alapján négy nap múlva el is fogták a gyanúsítottat, aki az első perctől kezdve mindent bevallott, és megmutatta a rendőröknek a helyet is, ahol az áldozatokat elrejtette. Az utolsó áldozat, egy hatéves kislány holttestét július 12-én találták meg egy mérgező vízű bányató fenekén bőröndbe rejtve, egy nádas alján.  
Emberemlékezet óta ez volt a békeidőben nők ellen elkövetett legsúlyosabb támadás Cipruson, ahol aránylag ritka a súlyos bűncselekmény.

Az ügy sokkolta a közvéleményt, a hatóságok által az eltűnt nők ügyében tanúsított nemtörődömség miatt az ország igazságügy-minisztere lemondásra kényszerült, a rendőrfőnököt pedig menesztették. Nikosz Anasztasziadisz ciprusi elnök maga is kötelességszegéssel vádolta az illetékeseket, és ígéretet tett a külföldi munkavállalók nagyobb védelmére
Szerző
Témák
sorozatgyilkos

A botrány után sem zárja ki az esélyt Kurz, hogy ismét koalíciót kössön az FPÖ-vel

Publikálás dátuma
2019.06.24. 17:58
AUSTRIA - POLITIC - GOVERNMENT - VOTE - KURZ
Fotó: ALEX HALADA / AFP /APA-PICTUREDESK
De jelenleg úgy érzi, hogy a szabadságpárt egyes szárnyai nem vonták le a tanulságot a közelmúlt eseményeiből.
Nem zárta ki Sebastian Kurz volt osztrák kancellár, az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke, hogy a választásokat követően pártja ismét koalícióra lépjen az Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ).    „Meglátjuk, hogy az FPÖ-nek melyik szárnya érvényesül majd” – mondta a volt kancellár hétfőn az Ö3 rádiónak adott interjújában, hozzátéve:
jelenleg úgy érzi, hogy a szabadságpárt egyes szárnyai nem vonták le a tanulságot a közelmúlt eseményeiből.

Elmondása szerint Kurz az Ibiza-botrány kirobbanása óta egyszer beszélt telefonon a volt alkancellárral, a szabadságpárt lemondott elnökével, Heinz-Christian Strachéval.
„Nem tanácsolnám neki, hogy visszatérjen a politikába, de ez nem az én döntésem”

– jelentette ki Kurz a rádióinterjúban. Közben Kurz pártja már a kampányra készül. Hétfőn mutatták be a néppárt elképzelését a gondozási rendszer reformjáról. Eszerint kormányra kerülésük esetén úgynevezett gondozási biztosítást vezetnének be, amely a beteg- vagy a balesetbiztosítás mintájára működne. Ígéretük szerint Bécs minden kerületében létesítenének egy-egy központot a gondozásra szorulók és hozzátartozóik számára, és forródrótot is létrehoznának.
Szerző
Témák
Kurz FPÖ Ausztria
Frissítve: 2019.06.24. 18:07