Megindult a paksi építkezés

Publikálás dátuma
2019.06.21. 20:03

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Csütörtökön megindult a két, 1200 megawattosra tervezett új paksi atomblokk megépítéséhez szükséges felvonulási épületek kivitelezése. Így több mint 80 kiszolgáló létesítményt – irodaházakat, szerelőcsarnokokat és raktárakat – húznak fel.
Az építkezést – lapunk korábbi információinak megfelelően – a KÉSZ Csoport végzi. A megrendelői oldalon lévő, állami Paks II Zrt. vezérigazgatója, Lenkei István közölte: a létesítési engedélykérelem előkészítésében szorosan együttműködnek a fővállalkozást végző orosz állami ASZE-vel. Süli János Paks II-ügyi tárca nélküli miniszter többek között azzal érvelt az atomblokkok mellett, hogy létük a rezsicsökkentés biztosítéka, hisz az erőmű nélkül legalább 40 százalékkal, megújulók használata mellett pedig háromszorosára nőne az áram előállítási ára. Szakértők ezt élesen cáfolják.

324,08 forinton az euró

Publikálás dátuma
2019.06.21. 19:42
Képünk illusztráció
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Vegyesen alakult a forint árfolyama a bankközi piacon a főbb devizákkal szemben péntek este a reggeli szintekhez képest.
Az euróval szemben gyengült a forint. Az euró jegyzése 324,08 forintra emelkedett este hét órakor a reggel negyed nyolckor jegyzett 323,10 forintról. Az euró pénteken 323,04 forint és 324,36 forint között mozgott. A svájci frankkal szemben gyengült a forint, a svájci frank árfolyama 291,22 forintról 292,20 forintra emelkedett. A dollárral szemben erősödött a forint, a dollár árfolyama 286,02 forintról 285,72 forintra csökkent. Az euró a reggeli 1,1298 dollár után este 1,1343 dolláron állt.
Szerző
Témák
forint euró dollár

Csak két hely van az EU-ban, ahol még Magyarországnál is jobban nőttek a lakásárak

Publikálás dátuma
2019.06.21. 18:59

Fotó: Népszava
Hiába, hogy a bérek emelkedése Magyarországon jócskán elmaradt az ingatlanpiaci áremelkedéstől, a nemzetközi szinten is durva drágulás nem lassul.
Az ingatlanok ára Portugáliában és Írországban nőtt tavaly leginkább 2018-ban, harmadik helyen pedig Magyarország áll, írja az Eurostat elemzése nyomán az Euronews. Azt írják, Portugáliában tavaly 10,3 százalékkal nőttek az árak, amivel az ingatlanpiac a 2008-as válság előtti árszintre érkezett vissza. Írországban 10,2 százalékos az emelkedés, pedig - a portugállal szemben - az ingatlanárak már az egekben vannak.
A magyarországi ingatlanok ára átlag 9,7 százalékkal emelkedett tavaly az Eurostat szerint.

Az MNB ezzel szemben tavaly éves szinten országosan 15,2 százalékos drágulást mért. A bérek emelkedése Magyarországon jócskán elmaradt az ingatlanpiaci áremelkedéstől. A helyzet a városokban a legrosszabb, és különösen súlyos Budapesten. 2019-ben csak az első negyedévben 20,5 százalékkal emelkedtek a fővárosi lakásárak. Ezek után nem meglepő, hogy, mint egy másik Eurostat-statisztikából kiderült, a Csokkal is csak a "mamahotelre" futja a fiataloknak: a 16-29 éves magyar férfiak 80, a nők 68 százaléka még mindig a szüleivel lakik. Az elképesztő áremelkedéseket sok városban a helyi gyárakhoz dolgozni érkező külföldi vendégmunkások hajtják, akiknek borsos áron adják ki befektetők a helyi lakásállományt. A fővárosban a kormány által ünnepelt turizmus jelenti a legnagyobb problémát: a rövidtávú lakáskiadók csillapíthatatlan mohósága lassan a teljes belvárost felzabálja. Befektetőként megéri drágán is lakást venni, ugyanis a pár napra megszálló városnézők rengeteg pénzt tudnak itt hagyni; a bérlők bánatára, havi szinten a sokszorosát lehet tőlük elkérni annak, mint amit egy magyar munkavállaló még képes lenne fizetni.
Az ingatlanok árai csak két uniós országban este vissza 2018-hoz képest: Olaszországban 0,6 százalékkal, Svédországban 0,9 százalékkal lettek olcsóbbak átlagban az ingatlanok.
Szerző