Magyarország és Szlovákia is feladhatta az ellenállását klímaügyben

Publikálás dátuma
2019.06.20. 14:01
A Mátrai Erőmű
Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
Az Euractiv információi szerint a kormányt a németek győzték meg erről.
A csütörtök délután kezdődő brüsszeli EU-csúcson nem csak arról lesz szó, hogy kik legyenek az új főnökei az EU legfontosabb intézményeinek, hanem arról is döntenek a miniszterelnökök és elnökök, hogy vállalják-e, hogy 2050-re klímasemlegessé tegyék Európát, azaz nullára csökkentsék a felmelegedést okozó anyagok kibocsájtását. Eddig a hétig úgy tűnt, hogy a bátor ambíció, amit az Európai Bizottság még tavaly ősszel javasolt, nem fog átmenni, a V4 csoport (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) például egységesen elutasította a javaslatot. A héten azonban Magyarország és Szlovákia feladhatta az ellenállását – derül ki a 444.hu cikkéből. A portál az Euractiv információi alapján azt írja, a budapesti kormányt a németek győzték meg erről. Szlovákia átállása összefügghet az új köztársasági elnök, a környezetvédelmi ügyekben elkötelezett Zuzana Caputova hivatalba lépésével is. Szintén ezen a héten állt át a zöld oldalra Bulgária is, Bojko Boriszov miniszterelnök azt mondta, hogy őt az ENSZ főtitkára telefonon győzte meg. Ezen a héten csatlakozott Írország is a tervet támogató országokhoz, amelyek immár 22-en vannak a 28-ból. Csehország és Lengyelország ugyanakkor továbbra sem jelezte, hogy támogatnák a 2050-es klímasemlegességet, de a zöld ügyben elkötelezett nyugati szakértők több fórumon is reménykeltőnek nevezték, hogy sikerült megtörni a V4-ek egységes ellenállását.   A portál felidézi: május elején még csak nyolc EU-s ország támogatta a tervet, amit a brüsszeli biztosokon kívül leginkább Emmanuel Macron francia elnök sürgetett. Januárban még Németország is az ellenállók között volt, de két héttel az EP-választás előtt Angela Merkel kancellár bejelentette, hogy meggondolta magát. Azt mondta, hogy „több mint kényelmetlen” látnia a fiatalok tiltakozását, a pénteki klímatüntetéseket, és a német kormány nem teheti meg, hogy nem hallja meg a hangjukat, hiszen az ő jövőjükről van szó. Nagy-Britannia már korábban jelezte, hogy ha ki is lépnek az EU-ból, a maguk részéről 2050-ig elérik a nulla kibocsájtást, míg a nagyobb európai államok közül Olaszország is beadta a derekát idén tavasszal, pedig télen még a római kormány sem támogatta a tervet. 
Szerző

Hableány-tragédia: belügyminiszteri elismeréseket kaptak a mentésben részt vevők

Publikálás dátuma
2019.06.20. 13:51

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
„Fegyelmezettségükkel, szakmai tudásukkal hozzájárultak a gyors és eredményes munkához” – méltatta őket Pintér Sándor.
Elismeréseket adott át a május 29-ei dunai hajóbaleset utasai, legénysége mentésében és a hajóroncs kiemelésében rendkívüli helytállást tanúsító szakembereknek, hatósági és civil személyeknek csütörtökön Budapesten a belügyminiszter. Pintér Sándor a kitüntetetteket méltatva hangsúlyozta: el kívánják ismerni a Magyarország története legnagyobb polgári hajókatasztrófájának mentésében résztvevők áldozatos munkáját, az életmentést, az önkéntes segítséget és az elhunytak kutatását. A balesetről felidézte: 22 nappal ezelőtt a Viking Sigyn 7-8 másodperc alatt maga alá gyűrte a Hableány személyhajót és a Duna medrének mélyére szorította. A hajón utazóknak a menekülésre csekély esélyük volt – tette hozzá. A baleset utáni riasztást követően a mentésben ezer rendőr, 274 szolgálati jármű, helikopterek, drónok, a Terrorelhárítási Központ (TEK), a Honvédelmi Minisztérium (HM), a Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF), az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) munkatársai, vízimentők, polgárőrök és önkéntes segítők vettek részt – idézte fel a belügyminiszter. Emlékeztetett rá: a katasztrófában 25 ember életét vesztette, három áldozatot továbbra is keresnek, mindössze hét ember életét sikerült megmenteni. Pintér Sándor ezért a további feladatok között említett az eltűntek nemzetközi együttműködés keretében történő felkutatását. A koreai érintettekre utalva kijelentette: „Magyarország számára fájó”, hogy az áldozatok közül 33-an vendégként, turistaként tartózkodtak az országban, egyúttal részvétét fejezte ki magyar kormány nevében a hozzátartozóknak és az ázsiai ország vezetőinek. Pintér Sándor beszédében kiemelte: a kitüntetettek példaértékű kockázatvállalással, bátorságot, helytállást tanúsítva, „másokat elrettentő” természeti körülmények között, fáradtságot, félelmet nem ismerve dolgoztak. Köszönetet mondott a koreai külügyminisztériumnak, az ország budapesti nagykövetségének, katonai attaséjának, valamint a hajó kiemelésében és az áldozatok felszínre hozásában részt vevő búvároknak.
„Fegyelmezettségükkel, szakmai tudásukkal hozzájárultak a gyors és eredményes munkához”

– méltatta őket Pintér Sándor.

A belügyminiszter szintén köszönetét fejezte ki a mentésben résztvevő osztrák, cseh, norvég és szlovák szakembereknek, valamint a magyar tudományos élet szereplőinek, valamint a mentésben résztvevő civileknek. A magyar társadalom egy emberként fogott össze, amit az a sodronykötél szimbolizál, amellyel sikerült kiemelni a sérült hajót – hangoztatta. Pintér Sándor leszögezte: a baleset miatt indult büntetőeljárást le kell folytatni, a katasztrófához vezető „minden egyes részletet” fel kell deríteni. A belügyminiszter Bártorságért érdemrenddel tüntetett ki hat civil búvárt és négy hatósági személyt. A rendkívüli helytállásért érdemrend arany fokozatában részesült Hajdu János, a TEK főigazgatója, a szervezet vezetőségének több tagja, valamint számos rendőr és katasztrófavédelmi beosztott mellett Gyenei Gyula, a Clark Ádám úszódaru kapitánya, az ütközés utáni mentést a környező hajókról végző hét civil és egy szabadnapos rendőr. Az eseményen lejátszották az ütközést követő első, a rendőrség ügyeletére 21 óra 15 perckor érkezett állampolgári bejelentés felvételét és a roncs kiemelésének folyamatáról készült mozgóképeket. Az áldozatok emléke előtt egy perces néma felállással emlékeztek.
Szerző

„Átmenetileg” bárkit kinevezhetne Orbán az akadémiai kutatóhálózat élére

Publikálás dátuma
2019.06.20. 13:06
Illusztráció
Fotó: Népszava
Ha esetleg Palkovics miniszter és Lovász László MTA-elnök nem tud időben megegyezni.
Addig, amíg nincs meg a Palkovics László innovációs miniszter és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke, Lovász László által közösen javasolt személy az állami Eötvös Loránd Kutató Hálózat (ELKH) Irányító Testületének élére, „átmeneti jelleggel” a miniszterelnök bíz meg valakit az elnöki feladatokkal – derült ki abból a lapunkhoz eljuttatott javaslat-tervezetből, amit az Országgyűlés Törvényalkotási Bizottsága tervez benyújtani. A kormány törvénymódosítással szakítaná el az akadémiai kutatóintézeteket az MTA-tól, és a nagyobb állami felügyeletet biztosító ELKH alá helyezné a teljes hálózatot. Az ELKH Irányító Testülete 13 főből áll majd, közülük hatot Palkovics, hatot Lovász javasol, de mindannyiukat a miniszterelnöknek kell kineveznie. Csakúgy, mint a testület elnökét, a miniszter és az MTA-elnök közös javaslatára. Az ELKH augusztus elsejétől működik majd. A fentiek értelmében amíg nincs közösen javasolt személy az elnöki székbe, Orbán Viktor bárkit kinevezhet. Az MTA már korábban is aggályosnak tartotta ezt a felállást, véleményük szerint jobb lett volna, ha az Akadémia és a kormány által delegált tagok mellett a kutatóhálózatok képviselői is helyet kapnak a testületben, ám ezt az elképzelést a kormány csuklóból elutasította (még a végén többségben lennének a tudósok a tudományról szóló döntéseknél). A héten az Országgyűlés Gazdasági Bizottsága is elfogadott egy határozati javaslatot, amivel több százmillió forintot csoportosítanának át az MTA Titkárságától (157 millió forint) és Létesítménygazdálkodási Központjától (153 millió forint) az ELKH-hoz. Értesüléseink szerint szerdán egyeztetésre hívták az MTA Titkárság képviselőit az Innovációs és Technológiai Minisztériumba, ahol felrótták nekik, hogy „túl olcsón” működnek, nem alkalmaznak külső szakértőket, tanácsadókat, az ELKH Titkárságát az elvont összegekből sem lehet majd fenntartani. Ezért abban „egyeztek meg”: az állami ELKH Titkárságának „szellemi bázisát”, a tanácsadással, stratégiák, háttéranyagok kidolgozásával megbízott szakértőket továbbra is az MTA fogja biztosítani – ingyen. Az Akadémia megcsonkításáról szóló törvényjavaslatot a jövő héten fogadhatja el a parlament. 
Szerző
Frissítve: 2019.06.20. 13:26